Torille

04.12.2018 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Torille

Mitä yhteistä on yhteisöillä, verkostoilla ja ekosysteemeillä?

Rakentaessani yhteisöjä, verkostoja ja ekosysteemejä (mm. Tilt.tv, Ruokala.com, Terve Media & Digitalist) olen hakenut analogioita San Marcon torista Venetsiassa, keskiaikaisista kauppahuoneista Aasiassa ja ikiaikaisista ekosysteemeistä mm. rakentamisessa. Olen yrittänyt pohtia torittamisen käyttöliittymiä, motiiveja, liiketoimintamalleja ja merkityksiä. Samat lainalaisuudet pätevät kaikessa verkostomaisessa vaikuttamisessa.

Hyvä ekosysteemi on ainakin osittain avoin, lähestyttävä, läpinäkyvä ja hyödyllinen. Yhteisön, verkoston ja ekosysteemin synnyttäminen alkaa sen merkityksen ja arvon määrittelystä osallistujille. Jos arvoa ei synny, ei myöskään suosiota ole näkyvissä. Suurin osa uusista yrittäjistä kaatuu liian heppoiseen ideaan varsinkin verkossa. Mietitään ominaisuuksia eli mitä kaikkea voisi tehdä, enemmän kuin mitä pitäisi tehdä ja mihin ihmiset lähtevät mukaan.

Mitä eroa sitten on yhteisöllä, verkostolla ja ekosysteemillä?

Tämä ei ole tieteellinen vaan enemmänkin oma ajatukseni. Yhteisö on jaettu ja yhteinen filosofia kuten postimerkki -kerho tai SPR. Verkosto on mikä tahansa yhdessä tekevä tai tuottava arvoverkosto ja ekosysteemi on käyttäjien, ympäristöjen ja yhteisöjen yhteinen rakenne, jossa tehdään myös liiketoimintaa.

Tänään käynnistyvä Slush on hieno esimerkki yhteisöllisestä ekosysteemistä ja tapahtuma-alustasta. Se on ensisijaisesti kasvusijoittamisen kohtaamispaikka, hyödyllinen useille eri käyttäjille ja merkittävää liiketoimintaa Helsingissä. Koko kaupunki täyttyy todella paljon rahaa käyttävistä yrityksistä ja heidän vieraistaan. Samaan aikaan Hesarin lukija voi nauttia Slushistä verkossa pelkällä tilausmaksulla. Myös media kuratoi tapahtuman hyvin.

Samalla tavalla kaikkien brändien tulisi edistää ”Glass Box Branding –ajattelua,” miettiä koko asiakaskokemuksen käyttöliittymää, pohtia miten brändiä voi kuluttaa ostamalla tai myös ilmaiseksi ja usealla eri tavalla arjessa, juhlassa ja verkossa. Esimerkiksi HS tekee hyvää luomalla kohtaamisia, sisältöjä, lähetyksiä ja tapahtumia yhdellä alustalla.

Aloittassani Digitalistin halusin luoda käyttäjille ilmaisen ympäristön, jossa digitalisoitaisiin Suomea yhdessä. Syntyi verkkoyhteisö. Sitten pyysin yrityksiä mukaan verkostoitumaan Digitalistin kautta. Syntyi yli 20 yrityksen, käyttäjien ja kehittämisen verkosto. Lopulta verkostosta kasvoi ekosysteemi, jossa toimii pörssiyhtiö, käyttäjät, ja erilaiset kumppanit yhdessä.

Muutamat ajattelemattomat suuttuivat minulle, kun ilmaisen yhteisön rinnalle kasvoi merkittävää liiketoimintaa. Firman mukana olo muka pilasi yhteisen tekemisen. Höpöhöpö. Ainoa merkityksellinen muutos oli toiminnan kasvaminen ja ammattimaistuminen. Yrittäjän unelmasta kasvoi yhteinen ekosysteemi johon voi osallistua, hyödyntää, hyötyä ja omistaa. Joskus kyllä turhauttaa ajatusten rusinataso. Harva kritisoi Slushin kasvua KV-tason tapahtumaksi.

Synnytämme yhdessä Digitalistissa uutta ideoista elämään, työllistämme ja autamme kaikkia halukkaita tarjoamalla ilmaisen julkaisualustan, verkkokeskusteluja, tapahtumia ja muuta digitalisaatiota edistävää toimintaa. Tänä vuonna yhteisön verkkosivustolla on vieraillut jo yli 160.000 kävijää ja tapahtumissa noin 5000.

Ensi viikolla vietetään yhteistä jouluhenkistä tapahtumapäivää niin verkossa kuin studiollakin. Päivän ohjelmassa on seminaarimaisia esityksiä verkossa, työpajoja ja juhlintaa. Aivan kuten San Marcon torilla elämä, yhdessä tekeminen, kauppa ja juhliminen kohtaavat. Jaetut kokemukset, yhteisöt ja verkostot tekevät arjen kohtaamisista merkityksellisiä.

Tervetuloa mukaan nauttimaan, hyötymään, viisastumaan ja viihtymään! https://digitalist.global/event/digitalist-innovation-summit-christmas-edition/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.