En etsi valtaa loistoa

15.11.2018 | Johtaminen | Ville Tolvanen

En etsi valtaa loistoa

Maailma on täynnä asentajia, jotka hamuavat valtaa, vastuuta ja asemaa. Ajattelevat vallan, aseman ja vastuun helpottavan elämää. Pohtivat olevansa valmiita huipulle ja ottamaan asiat vähän rennommin. Eivät olisi arjen johtamisesta enempää väärässä.

Johtaja on arjen komposti. Johtaja ottaa vastaan asiakkaiden, työntekijöiden ja omistajien tunteet suunnasta, tekemisestä ja tuloksista. Johtaja on usein yksin hyvästä hallituksesta, avusta ja henkilöstöstä huolimatta. Ainakin ajatuksissaan ja vastuussaan yksin. Hyvä yritys rakentuukin siten, että valtaa ja vastuuta on eri tasoilla sopivasti siten, ettei johtajakaan jää ajatuksissaan yksin. 

Haluatko päättää asioista? Älä etsi valtaa, asemaa tai loistoa vaan lupaudu vastuuseen tekemisestä, tuloksista ja huomisesta. Valtaa ei koskaan anneta vaan se pitää ansaita. Ainoa tie vallan kahvaan on lupaus uhrauksista omassa hyvinvoinnissa yhteisön puolesta. Valtaa saa vain se, joka sitoutuu kantamaan arjen kaiken paskan tekemättä siitä suurempaa numeroa.

Johtajuus henkilöityy usein ihmisiin, vaikka on oikeasti yhteisön yhteinen prosessi. Se mikä näyttää johtamiselta ja johtajuudelta, on yhteisön tuottama yhteinen operaatio. Johtaminen onnistuu, kun palapelin palaset menevät paikalleen ja siinä toimivat ihmiset kokevat onnistuvansa. Hyvä johtaja on katalyytti, joka reflektoi yhteisön onnistumista.

Johtaminen ei ole johtajasta lähtevä arjen prosessi. Johtaminen on vastuun, vallankäytön ja vastaamisen synteesi. Yhtälö, joka tuottaa tuloksia vain tasapainossa yhteisön ja sen eri edustajien kanssa. Älä etsi valtaa tai loistoa vaan pelkkää vastuuta ja huolta huomisesta. Parhaat vastuunkantajat ja arjen raatajat saattavat joskus yhdessä kokea loistoa kaikkien onnistuessa yhdessä. Onnistumisia syntyy, kun asenne ja rohkeus kantaa koko taakka kohtaavat.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne-Valtteri Nisula
2018-11-23 10:36:50

Ansiokasta avoimuutta, kiitos kirjoituksesta! Se on kiinnostava pikaluotaus aikaansaamiseen, ja johtamiseen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.