Ketkä ovat me?

10.10.2018 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Ketkä ovat me?

Ketkä ovat yritystoiminnassa me? Olen sillä tavalla kiitollisessa roolissa, että saan viikottain tehdä töitä yritysten omistajien, hallitusten ja johtajien kanssa. Ajan kanssa olen ryhtynyt pohtimaan, kuka todellisuudessa on yrityksen me.

Omistaja ajattelee luonnollisesti meidän yritystä ja tekemistä. Viime vuosien aikana olen oppinut ymmärtämään, että pelkkä omistaminenkin käy ammatista. Harva haluaa menettää omaisuutensa arvoa omalla vahtivuorollaan. Ajassa ja tilanteissa on aina paljon tehtävää.

Ammattisijoittajat eli pääomasijoittajat ajattelevat todella heidän olevan me. Me ostimme yrityksen, laitoimme strategian paikalleen, vaihdoimme johdon ja teimme tuloksen. Ammattisijoittajilla kaikki ovat töissä heidän hoitamassa rahastossa.

Hallitus kokee tekevänsä yhdessä yritykselle arvoa. Me luomme yritykselle strategian, valitsemme johdon ja valvomme suorittamisemme. Me kasvatamme arvoa ja varmistamme tuloksen. Hallituksessa omistajuus, suunta, ja johto on kaikkein eniten läsnä.

Johto harvoin kokee omistajan tai hallituksen olevan osa meitä. Luonnostaan johto tekee eri asioita kuin omistajat ja hallitus ja kokevat arvon luomisen lapion varressa usein väkevästi. Me teimme sen työn, virheet ja tulokset on läsnä arjessa riipivästi hyvässä ja pahassa.

Yrityksissä on aina vallan tasa- ja epätasapainoa. Aiheesta Matti Lainema kirjoitti viime vuosien parhaan kirjan Vallan Tasapaino. Valta ja vastuu seilaa arjessa epätasapainossa ja on tehtävä viisaita ratkaisuja synergian syntymiseksi.

Yrityksen ME syntyy vasta kun yhteisön omistajat, hallitus ja johto yhdessä synnyttävät arvoa yritykselle. Ajatus omistajan, hallituksen ja johdon vastakkainasettelusta on vanhentunut. Tarvitaan enemmän yhteistä ja ymmärrettävää roolien jakoa. Ei ole olemassa omistajaa, johtoa tai hallitusta joka kosketuksellaan muuttaa mullan kullaksi.

Yrityksen me on yhteinen syy olla olemassa, tarkoitus, sen tehtävä ja tulevaisuus. Vain aitoon tarinaan kiinnittymällä yhteisö voi kukoistaa. Motivaatio syntyy kun arvo, arvostus ja arki kohtaavat.

Ehkäpä yrityksen ME  on joukkuepeli, jonka yrittävistä parhaat onnistuvat palasista yhdessä rakentamaan.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.