Tase

29.05.2018 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Tase

Tärkeintä elämässä on varmasti yrittää nauttia siitä. Paras nautinto syntynee helppouden, haasteiden, turvan ja vaaran tasapainosta. Hyvin johdettu elämä tuottaa parhaimmillaan itselle tyydyttävimmän lopputuloksen. Oman elämän tase kertoo turvan ja riskin tasapainon.

Olen usein kirjoittanut kulttuurin, taiteen ja urheilun oppien soveltamisesta yrityselämään. Samoin olen tarjonnut talouselämän parhaita työelämän, vapaa-ajan ja harrastustoiminnan kehittämiseen. Eräs parhaita ideoita taloudessa on tase ajattelu.

Yrityksissä tase kuvaa omistusten ja velkojen suhdetta toisiinsa. Taseen avulla on helppo laskea koko varallisuus ja ennen kaikkea nettovarallisuus. Tase on yksittäistä tuloslaskelmaa tärkeämpi. Se kertoo mitä olemme saaneet pitkällä aikavälillä aikaiseksi.

Useille velattomuus on päämäärä. Samoin monet laskevat omaa tulostaan tulojen ja kulujen välisellä suhteella. Oikeastaan olisi tärkeämpää pohtia miten taseen loppusumma ja nettovarallisuus etenee.

Yritystoiminnan ulkopuolella taseeseen voi laittaa myös aineettomia ja pehmeitä arvoja. Opiskelua, oppimista, brändäytymistä ja vaikkapa vuorotteluvapaata. Niitä kaikkia voi arvottaa osana saavutuksia ja laskea ne saavutetuiksi eduiksi. Vuoden sapatti voi olla työelämän paras sijoitus pitkällä aikavälillä, vaikka yhtenä vuotena sijoitus söisikin säästöjä.

Taseajattelun ideana voisi olla pohtia, mihin aikansa kannattaa sijoittaa pitkällä aikavälillä. Mikä parantaa markkina-arvoa tai onnellisuutta eniten. Arvottamisen kautta pääsee sijoittamaan pitkällä välillä itselleen oikein ja ymmärtämään vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Usein yhden vuoden työttömyys tai sijoitustappiota vaikuttavat vähän tai ei ollenkaan pitkällä aikävälillä.

Taseajattelun merkityksen opetti minulle aikanaan hyvä ystäväni, josta kasvoi pankkiiri. Sittemmin olen pitänyt taseessani aina paljon velkaa, sijoituksia ja tehnyt sijoituksia itseeni, kuten oppiminen ja henkilöbrändäys. Viiden vuoden aikavälillä investoinnit ns. Pehmeisiin arvoihin ovat tuottaneet kovia arvoja paljon paremmin.

Laske oma hyvinvoinnin taseesi tänään ja huomenna. Mieti sitä kautta mitä tänään ja huomenna kannattaa tehdä ja jättää tekemättä. Tulevasta ei voi tietää, mutta varmaa on, ettei enempää saa, jos ei ole valmis antamaan tilaa myös riskille ja epävarmalle. Täydellinen elämä syntynee varman ja epävarman sopivasta suhteesta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.