Ajattele itse

20.05.2018 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Ajattele itse

Olen pohtinut viime aikoina mediaympäristön tilaa ja muutosta. Vuonna 2013 ajattelimme sosiaalisen median todella muuttavan maailmaa ja ajattelua. Tänä vuonna asiasta ei ainakaan kaikilta osin voi olla täysin varma. Ajattele itse silti valintasi ja vastauksesi.

Journalistinen media riemuitsee somen ongelmista. Päivystävät dosentit julistavat tarvetta suitsia ja hallita alustoja, ja hehkuttavat paluuta päätoimittajien, kapeiden mediasisältöjen ja muurien antiikkiseen aikaan.

Olen tiiviisti tutkinut ristiriitaisen keskustelun vaikutuksia vaikuttamiseen verkossa. En näe minkäänlaista hiipumista. Ehkä jopa päinvastoin. Kun osa varoo ja useimmat vaikenevat, vaikuttajille on mediatilaa tarjolla enemmän ja tehokkaammin kuin koskaan aiemmin. Analytiikkani ei näytä heikkenemisen merkkejä missään.

Voiko hyvämaineinen brändi mainostaa ”pahamaineisessa” Facebookissa? Tekeekö ympäristö kaltaisekseen? Kysymys on minusta sama kuin ”onko Egotripin musiikki huonompaa, jos sitä esitetään ABC:llä?” Minusta vastaus on ei.

Pitääkö brändin olla varovainen mediamyrskyssä?

Minusta päinvastoin. Rohkeasti omaa linjaa luovat ja jatkavat hyötyvät entistä enemmän. Vaikuttaminen ei ole koskaan ollut vastakkainasettelua oman, ansaitun ja ostetun median välillä, vaan niiden taitavaa yhdistelyä.

Elämme kasvollisen median ja vaikuttamisen aikaa. Kasvolliset yritykset ja vaikuttajat saavat näkyvyyttä, huomiota ja vaikuttavat todennäköisesti eniten. Siksi on kummallista, miten vieläkin niin moni yritys päättää metelöidä merkki edellä ilman siihen liitettyä tarinaa, kasvoja ja tekoja.

Jokaisen on itse ajateltava suhteensa verkkoon ja mediaympäristöihin. Parhaiden valintojen tekeminen vaatii kylmäpäistä johtajuutta sekoilun keskellä. Kannattaa rehellisesti miettiä mikä on aito vaihtoehto? Vaikeneminen? Vanhat hyvät keinot, jotka eivät enää kestä päivänvaloa? Vai oman polun sinnikäs jatkaminen.

Vaikuttajien on vaikea pitää ajattelu objektiivisena eri vaikuttimien keskellä. Kasvollisen median aikana on aina pohdittava, kuka puhuu ja mikä hänen motiivinsa on, kuka maksaa ja kuinka paljon ja miten vaikuttamisella tienataan. Objektiivista mediaa ei ole olemassakaan, vaikka aika moni siihen haluaa uskoa tai uskotella.

Uskomusten keskellä data, analytiikka ja oppiminen ovat kolme kovaa mustaa. Valkeaksi jää loputon mediakenttä ja mahdollisuudet siellä.

Ainoa tapa pysyä kiinni ajassa ja vaikuttamisessa on olla itse mukana kanavissa  ja oppia jotain joka päivä.

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.