Digitalisaatio 2020

06.05.2018 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Digitalisaatio 2020

Digitalisaatio 2020

Millaista on olla digitalisti vuonna 2020? Keväällä 2013 pohdin sopivaa termiä yhteisölle, jonka missio olisi ”digitalisoida Suomi pikseli kerrallaan.” Ensimmäisissä kalvoissa luki idea yhteisöstä, jossa noin sata konsulttia riitelisi aiheesta ja tuhat asiakasta seuraisi debattia.

Löysin joskus verkosta sanan ”Digitalist.” Määritelmän mukaan kysymys olisi henkilöstä, joka suhtautuu positiivisesti teknologian luomiin mahdollisuuksiin. Liitin sanan perään ensin Network ja sitten rinnalle myös Group. Alkuperäinen idea on pysynyt samana. Yhdistämme ajatuksia, ihmisiä ja yrityksiä. Omaksi missiokseni on kasvanut integroida äly osaksi yritysten arkea.

Millaista on olla digitalisti tänään tai parin vuoden päästä vuonna 2020?

Ensimmäisenä on ymmärrettävä, ettei digitalisaatiossa ole kyse pelkästään teknologiasta tai koodaamisesta, vaan ajattelumallista, jossa vanhoja prosesseja ja rakenteita korvataan paremmilla datan ja älyn avulla. Mietin siis leikkimielisesti, miten digitalisti elää kuten opettaa nyt ja huomenna.

  1. Oma elämä. Digitalisti pyrkii tuottamaan oman sähkönsä, ryhtynee energian tuottajaksi paneeleiden avulla ja hyödyntää nykyaikaisia ratkaisuja asumisessa, liikkumisessa, matkailussa ja pyrkii samanaikaisesti luomaan parempia nautintoja, vähemmillä kuluilla ja kuluttamisella. Digitalistin idea ei ole omistaa ja säilyttää, vaan etsiä tasapainoa sijoitusten, säästöjen, kulutuksen ja kierrätyksen välille. Hyvä digitalisti tavoittelee tasapainoa kulutukseensa pientenkin uudistusten kautta.
  2. Työ. Digitalisti pyrkii viemään itsensä, ammattinsa ja työnsä verkkoon. Tähän liittyy tietysti oppiminen verkossa, oman ammatin ja henkilöbrändin edistäminen, voimakas verkostoituminen ja parhaimmillaan jopa ansioiden tai ammatin luominen verkon avulla. Digitalisti ymmärtää käyttäjien roolin sisällön luojina, kuratoijina ja osallistuu ja jakaa jatkuvasti digitalisaatiota edistävää tietoa ja taitoja. Hyvä digitalisti toimii tietysti apurina omassa viiteryhmissään ja auttaa muitakin yrittämään tai onnistumaan elämässään paremmin.
  3. Yhteisöt. Digitalisti ymmärtää valtioiden, kaupunkien, yritysten ja yhteisöjen luovan verkostoja, joissa tiedon avulla tehdään parempia päätöksia, rakennetaan uutta, säilytetään vanhaa ja tehdään kestävämpiä valintoja yhdessä. Siksi digitalisti on aktivisti omissa piireissään ja ainakin kiinnostunut muistakin verkostoista. Kollektiivinen oppiminen on digitalistin sielussa ja siksi valveutunut yksilö seuraa laajasti verkostoja oman kuplan rajojen ylikin.
  4. Yhteiskunta. Digitalisti haluaa olla osa paremaa yhteisöä ja yhteiskuntaa. Siksi digitalisti haluaa yhdistää oman liikkumisen, joukkoliikenteen, jakamistalouden ja pilvipalvelut kokemukseksi, joka palvelee niin arjessa kuin juhlassa. Naapurilta lainaaminen tai kaverilta ostaminen on aina digitalistin ajatuksissa. Turha valmistaminen, kuljettaminen, varastointi tai ylläpitäminen on digitalistille vierasta. Siksi digitalisti suhtautuu positiivisesti ajatuksiin ruokaryhmistä, vaihto- ja kiertotaloudesta sekä yhdessä tekemisestä.
  5. Ideologia. Digitalisti uskoo meidän ja teknologian yhdessä luovan aina paremman version maailmasta. Ongelmiakin on, mutta ihmiset yhdessä voittavat eteen tulevat vaikeudet. Näin on tapahtunut jo vuosisatoja. Digitalisti uskoo markkinatalouteen, kestävään kehitykseen, säästämiseen ja päätösten tekoon tiedon ja älyn avulla. Elämästä on nautittava, joten uusia asioita on tuettava ja alati löydettävä parempia tapoja kuluttaa.

Tämän päivän ja huomisen digitalisti on ympäristöaktiivi, joka haluaa nauttia, parantaa ja säästää maailmaa päivä ja pikseli kerrallaan!

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.