Naamat

31.03.2018 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Naamat

Aina kun jotain vaikuttavaa tapahtuu, vaikutetaan puheella. Kansakunnat, voittajat, joukkueet ja katastrofit hoidetaan ihmiseltä toisille välitettävällä puheella. Ihmiset ja naamat kohtaavat.

Tavallisilla pulliaisilla ei ennen ihmisten internetiä (some) ollut mahdollisuutta kasvolliseen vaikuttamiseen. Vaikka taiteilijat ja kuvaajat läpi historian ovat toistaneet kasvoja, oli tavallisen yrittäjän, asiantuntijan tai vaikuttajan mahdollisuudet vaikuttaa rajallisia.

Verkko teki meistä ainakin toivottavasti tasa-arvoisempia toistemme rinnalla.

Näemme kasvollista vaikuttamista kaikkialla. Aikakausilehdet, levyt ja vaalit myydään meille vaikuttavat kasvot edellä. Puhumme median vaikuttavista kasvoista ja tunnistamme maailmaa johtavien naamat. Silti vierastamme kasvollista vaikuttamista tavallisessa arjessa.

On hienoa seurata, miten muutokset, asenteet ja uskomukset etenevät maailmassa. Jos henkilöbrändillä tarkoitetaan yksittäisen kuluttajan mahdollisuutta luoda erottuvuuden, näkyvyyden ja tunnettuuden kautta ammatillista henkivakuutusta, pitää moni kasvollista vaikuttamista epäilyttävänä, vääränä, keinotekoisena tai jopa vilpillisenä.

On ammatteja, joissa kasvolliinen vaikuttaminen hyväksytään automaattisesti. Näitä ovat poliitikot, artistit, näyttelijät ja virkamiehet. Niissä kasvollista vaikuttamista vaaleista ja töistä muisteluihin pidetään aivan normaalina. Ulkonäköä, osaamista ja tekemistä arvostellaan ja arvostetaan pikkutarkasti.

Sitten on taas ammatteja, joissa kasvollista vaikuttamista karsastetaan ja pidetään jotenkin epätavallisena. Mieleen tulee tiede, kulttuuri, kaupallisen alan asiantuntijat, myyjät ja opiskelijat. Jostain syystä näissä tehtävissä ei saisi erottautua, vaan arvoa ja arvostusta pitäisi hankkia jollain tavalla rivissä lusimalla. Odotella jonkun muun arvostavan työtä omien odotusten tasolle.

Maailma paranee, mutta ei valmistu koskaan. Oudot arvot, arvostukset ja ennakkoluulot estävät kehitystä. Uudistajat ja toisinajattelijat ovat vähemmistössä, mutta ovat aina heitä, joille patsaita rakennetaan. Olen pohtinut, kuinka monelle seurailijalle tai myötäilijälle on varattu patsaspaikka keskeisestä paikasta Helsingissä. En ainakaan vielä ole keksinyt yhtäkään.

Aikansa punkkarit ja toisinajattelijat ovat ne, jotka auraavat tietä uudelle tekemiselle. Tulevat sukupolvet palkitsevat toisintekemisen synnyttämällä ajattelijoille muistomerkkejä.

Onko sinun työelämäsi tulevan muistomerkin arvoinen?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.