ATK 2022

18.02.2018 | Johtaminen | Ville Tolvanen

ATK 2022

Viime viikolla vietettiin #Henkilöbrändi –kirjan julkkareita. Samalla tulin itse pohtineeksi viimeistä seitsemää vuotta työelämässä. Tulokset ovat olleet tähän asti hyviä. On aika pohtia mitä verkko on viiden vuoden kuluttua. Miltä näyttää ATK 2022?

Mitä odottaa ja ihmetellä seuraavat viisi tai kymmenen vuotta? Millaista on ATK 2022?

Harva ehkä tulee miettineeksi yhteyttä ”henkilöbrändien,” verkon, verkostojen ja alustatalouden välillä, vaikka ne ovat kaikki suoraan ja epäsuorasti yhtä ja samaa asiaa.

Löydä, tule löydetyksi, profiloidu ja työllisty.

Sama pätee asiantuntijaan, yrittäjään, kasvuyritykseen ja keneen tahansa aiheesta kiinnostuneeseen. Tietenkin valtaosa edustaa ajattelua, joka kokee ”itsensä myymisen” kauhean vaikeana, ja työnantajan tehtävänä tarjota kiinnostavaa tekemistä. Huomiohuorien ja kieltäytyjien välimaastossa virtaa harmaa massa, joka sinnittelee elämässä menestyksellä eteenpäin.

Minusta viimeiset kymmenen vuotta on ollut lähes mahdotonta neuvoa muita ATK-asioissa olematta itse osa ilmiötä. Tutkia ja oppia analytiikkaa, vaikuttamista, tuloksia, eri kanavia ja niiden vaikutusta arkeen, elämään ja liiketoimintaan.

            Teoria ei korvaa käytäntöä verkossa

Ennen kaikkea vietetty matka ja saavutetut tulokset ovat yhdessä mahtava alusta tulevalla tekemiselle. Kokemus auttaa ymmärtämään aidosti miten ja milloin seuraavat muutokset tapahtuvat.

Vaikka suurin osa painii vielä perusasioiden kanssa, on syytä pohtia tärkeimpiä vaikuttimia tulevalle viidelle, ehkä kymmenelle vuodelle.

Niitä ovat:

  1. Uudet päätelaitteet ja verkon siirtyminen ”näytöiltä arkeen” vrt. https://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquitous_computing
  2. Tekoäly, joka tuo apua sovellusten käyttämisen arkeen ja hyötyä johtamiseen, palvelemiseen jne.
  3. Robotiikka poistaa ”turhaa työtä” ja tuo tilalle vaativampaa ja mielekkäämpää tekemistä
  4. IOT eli asioiden ja esineiden internet verkottaa esineet, tilat ja ympäristöt älyverkostoiksi. Tässä 5G on tärkeä mahdollistaja.
  5. Alustatalous kehittyy ja valmistamme, jakelemme, palvelemme ja ostamme entistäkin paremmin. Joskus toisiltame, usein verkosta ja ennenkaikkean helpolla tavalla.

Seuraavat vuodet ovat vuositasolla hidasta, mutta isossa kuvassa nopeaa ja kiihtyvää muutoksen aikaa. Kaikki uudet ratkaisut ovat aluksi fantasioita, sitten unelmia, ideoita, hankkeita, protoja, kokeiluja ja lopuksi ratkaisuja. On uskomattoman hienoa elää ajassa, jossa asioista tulee älykkäitä ja samaan aikaan edustaa viimeistä sukupolvea, joka on elänyt ”tyhmässä” yhteiskunnassa.

Hienointa muutoksessa on teknologian inhimillistyminen, integroituminen arkeen ja yhteiskuntaan ja jatkuvasti parempien arvoketjujen luominen.

Suurin voittaja murroksessa on maalla elävä yrittäjä tai kuluttaja, joka haluaa elää tasavertaisessa tai jopa paremmassa kilpailuasetelmassa kuin koskaan aikaisemmin.

V

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.