Some 2018

09.02.2018 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Some 2018

Some 2018

Sosiaalinen media eli ”ihmisten internet” on minulle loputtoman inspiraation lähde. Ajattele, miten mahtavaa on oppia valon nopeudella, keskustella tuhansien tai kymmenien kanssa ja löytää jatkuvasti uutta ja kummallista algorytmien oudosta maailmasta. Some 2018 on vahvempi vaikuttaja ja ilmiö kuin koskaan aiemmin.

Viihdyttävää on myös seurata ilmiön kehitystä ja muutosta. Miten aloitimme ”peukutuksilla” kymmenen vuotta sitten, jatkoimme merkkaamaan reviiriämme ”Olen Prismassa” ja siitä aika suoraviivaisesti alustojen osaksi hallitsemaan maailmaan. Minulle some on ollut urallani käänteentekevä. Ehkäpä siitä rakkaus aiheeseen.

Miksi puhua muutamalle kun voit vaikuttaa samoilla tulilla satoihin? Tässä mielestäni alustatalouden yksi keskeinen ajatus. Yhdeltä useammalle, asioita, ideoita ja osaamista jakaen. Tavoitteena enemmän ja parempaa vähemmällä.

On hienoa seurata, miten eri ihmiset suhtautuvat sosiaaliseen mediaan. Aika helposti tunnistat eri käyttäjäprofiilit, joista tein vähän hupaisamman versioinnin.

Maailma on mätä –jengi ei jaksa osallistua, rakentaa eikä jakaa muuta kuin kritiikkiä, ongelmia ja haasteita. Jos johonkin osallistutaan, niin annetaan kriittinen ääni kerrottua vastaan tai osallistutaan arvontaan, josta voi voittaa tekemättä itse yhtään mitään.

Paremmat ihmiset kritisoivat alustojen ylivaltaa ja keskustelun tasoa. He tietävät ja uskovat hesariin, oopperaan ja organisaatioihin. Heidän mielessään tieto on titteleissä ja maine menetettävissä. Odota tälläisiltä käyttäjiltä kannanottoja elokuviin tai uuteen musiikkiin. Keskusteluun tai asioiden edistämiseen ei kannata vaivautua. Paremmat ihmiset eivät osallistu, koska alustalla paikalla on meitä tavallisia tallaajia.

Inspiraattorit kuten minä elävät ja hengittävät verkon asematunnelien kohinaa. He ovat uteliaita, kiinnostuneita muista ihmisistä, eivätkä epäröi käyttää alustoja kaikkeen mahdolliseen. Ennen kaikkea paremman työn, elämän ja ihmissuhteiden löytämiseen ja vaalimiseen.

Suurimman ryhmän verkossa muodostavat seurailijat, jotka eivät jaksa vaivautua. Heille some on media-alusta muiden joukossa, jota selaillaan valot vihreänä ottamatta kantaa oikein mihinkään. Minäkö? Ei minulla ole asiaa, sanottavaa eikä tarvetta osallistua. Nämä yli 90% käyttäjistä muodostavat markkinat henkilöbrändäämiselle ja vaikuttajille. He myös käyttävät somea  kuten mitä tahansa muuta mediaa. Joku valitsee levyt ja koko jengi kuuntelee.

Analytiikka kertoo, että vaikka some arkipäivästyy, tulokset ja potentiaaliset yleisömäärät vain kasvavat.

Somen kasvu tarkoittaa entistäkin parempaa kasvualustaa yrittäjille, uusille yrityksille, kaupalle ja asioiden hoitamiselle. Pikki hiljaa asiointi, asiakaspalvelu ja kauppa tulee osaksi sosiaalisia alustoja.

Valta verkossa on kestänyt jättien osalta yli kymmenen vuotta. Tämä tarkoittaa kasvavaa joukkoa haastajia, uusia ideoita ja tapoja käyttää verkkoa. Myös uudet sukupolvet löytävät uusia ajatuksia ja kulttuuria verkkomaisen tekemisen kehittämiseen. Siksi on aivan turhaa huolehtia Googlen tai Amazonin ylivallasta. Harva impeurium kantaa sukupolvilta toisille. Siksi kannattaa nauttia kyydistä, hyötyä itse ja odottaa mitä uutta kulman takaa tulee vastaan.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Veera Luhtala
2018-03-27 11:29:50

Itsekritiikkiä kannattaa harkita silloin kun jakaa ihmiset neljään ryhmään, ja päättää että kuuluu ryhmistä parhaaseen.

En tarkoita etteikö saisi olla hyvä, mutta tarkoitan sitä että varsin usein ne jotka omasta mielestään kelluvat pinnalla oman erinomaisuutensa voimalla sisältävät kyllä useita pohjasakkaisia piirteitä myös.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.