ATK 2018

07.01.2018 | Johtaminen | Ville Tolvanen

ATK 2018

Pidän vuodenvaihteen ennustuksista ja edellisen vuoden kertaamisesta. Minusta se on hyvää viihdettä ja aivokarkkia omien tuntemusten luotaamiseen. Kirjoitin taannoin määritelmää ATK:n, ICT:n ja digitalisaation käsitteiden suhteesta. Nyt ajattelin pohtia subjektiivisesti ilmiön näkymiä alkavalle vuodelle.

Muiden listojen arvailun ja kopioinnin sijaan tein hyvin subjektiivisen ja merkityksettömän ihmistestin. Lajittelin oman puhelimeni noin sata palvelua toimialoittain ja pohdin niiden näkymiä. Muutama valikoitu hajatus:

  1. Maas tulee ja kovaa

Lähes kaikki matkailumuodot ovat jo verkossa, mutta miksi minun pitää ostaa 9 eri asiaa, jos haluan Rukalle laskemaan tai Robbie Williamsin konserttiin? Destinaatio –ajattelu tulee kovaa ja joku yhdistää erillisiä ostoksia kokemuksiksi. Jokaisen alan yrityksen tulisi miettiä ovatko he kehityksessä subjekti vai objekti? Globaalit alustat kuten booking.com ovat vahvoja ja tekevät helposti isännistä orjia jos asiakassuhteisiin ja arvoverkostoihin ei panosteta.

  1. Fintech tulee ja mullistaa rahoitusmarkkinat

Pankkipalvelut kulkevat hyvin sähköisesti, mutta mitään uutta, mullistavaa ja älykästä ei oikeastaan ole saatavissa. Apple pay ja muut maksamista muuttavat palvelut tulevat suosituiksi muutamassa vuodessa. On hassua miten pankit ajattelevat niitä tarvittavan portinvartijana. Olemme kertoneet jo kaiken Googlelle, Facebookille ja Amazonille, joten miksi he eivät voisi operoida kassavirtaamme? Pankkiala kaipaa uusia visioita erityisesti paikallisille toimijoille jarruttelun sijaan.

  1. Terveyspalvelut laahaavat perässä

Meillä on hyvinvointiimme mittarit, palvelut ja asiointikanavat eri palveluiden tarjoajille. Lisäksi on runsas joukko erillisiä palveluita hyvinvoinnin kehittämiseen. Silti kategoria on vielä aika vaatimaton potentiaaliin nähden. Holistiset avaukset kuten Hintsa ovat hyviä ajatuksia hahmottaa palveluiden käyttöä kuluttajan arjen näkökulmasta. Yksittäisen ratkaisun tarjoaminen ei yleensä lisää kysyntää – tarvitsemme kokonaisvaltaisempia ajatuksia ja lihaa mittareiden ja datan ympärille.

  1. Sähköinen media ei ole digiajan elämys

Lähes kaikki media uutispalveluista aikakausilehtiin ja radioon löytyy nyt sähköisenä. Silti suurin osa mediabrändeistä toistaa viime vuosisadan ajattelua uudessa ympäristössä. Luemme sähköisiä lehtiä, radiota tai televisiota aitojen elämysten sijaan. Tilaa kehittämiselle ja visioille löytyy. Yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja ekosysteemit tulisivat olla jokaisen mediankehittäjän työpöydällä. Rahoitusmalleja ei kannata ajatella vanhaan ajatteluun vaan miettiä miten uusi tapa ja tekeminen löytää rahansa.

  1. Yhteisöt, ekosysteemit ja alustatalous ovat seuraava musta

Ihmisten internet eli ”sosiaalinen media” (alkaa kalskahtaa vanhalta tuo sana some) on uransa alussa. Kohtaamme ammatillisesti, aiheellisesti tai kuplissamme eri alustoilla. Aika moni kuratoi arkeaan verkossa tai hyödyntää sitä ammattinsa edistämiseen. Silti alustat ovat vielä aika kankeita ilmoitustauluja. Selailemme ilman toimivaa älyä ja sekavissa sisätötunneleissa. Tilaa mullistuksille ja uusille ajatuksille riittää – Ehkä seuraavana tulevatkin erilliset asiakas-, käyttäjä- ja teemapohjaiset yhteisöt. Isoilla toreilla roikkumisen sijaan parempi käyttäjäkokemus saattaa löytyä eri teemoihin vihkiytyineistä ryhmistä. Olisi hienoa nähdä ”valtamedian” ottavan käyttäjät mukaan vahvemmin sisältöjen ja kokemusten rakentamiseen.

X. Verkko valuu arkeen äänenä, uusina laitteina ja holistisina kokemuksina.

Olen rakentanut verkkopalveluita nyt 20 vuotta. Koko se aika niitä on luotu näyttöihin, alustoihin ja puolivalmiilla ympäristöllä. Seuraavaksi verkko irtoaa näytöstä ja valuu arkeen holistiseksi kokemukseksi. Siri tai Alexa tottelee tahtoamme, yhä useammin vuorovaikutteista sisältöä käytetään autosta tai rannekkeista ja älykäs käyttökokemus tulee osaksi tavallista elämää. Ei tietokoneelle tai puhelimeen tarvitse erikseen mennä ”roikkumaan” kun äly on mukana tiloissa, ajoneuvoissa ja työkaluissa. Elämme IOT:n esihistoriaa, jonka jälkeen päätelaitteet, 5G data ja holistiset käyttäjäkokemukset mullistavat jälleen elämäämme.

Vuonna 2018 ATK voi paremmin kuin koskaan aiemmin. Kehitys on isossa kuvassa nopeaa, mutta arjen tasolla yllättävänkin hidasta. Hidastavin elementti olemme me käyttäjät itse. Uusien ajatuksten, toimintamallien ja kulttuurien omaksuminen on yllättävän hidasta.

Siksi kaikki fokus ATK:n kehittämisessä alkavana vuonna tulisikin olla kokonaisvaltaisten muutoshankkeiden suunnittelussa ja johtamisessa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Ruohomäki
2018-01-07 10:46:42

MaaS on hyvä esimerkki myös siitä, miten API -taloudesta saadaan ote ja kyetäänkö oikeasti differoitumaan markkinoilla ilman että itse pitää tehdä kaikki. Painopiste ja palvelun tuottama hyöty on kuitenkin algoritmien ja bisneslogiikan puolella, oli siellä sitten tekoälyä tai ei. Bisnesmalli joka lähtee siitä että otetaan kuluttajan data omistukseen ja sitten keksitään sille jotain käyttöä tulee olemaan vaikeuksissa - myös juridisesti koska hyödyntämättömän tiedon kerääminen muuttuu toukokuussa laittomaksi. Raaka data säilyy raakana eikä sillä ole sellaista arvoa että sen käyttöä kannattaisi tyhmillä hinnoittelumalleilla pilata. Tämä on ongelma erityisesti sellaisille toimijoille, jotka ovat vuosikymmenten aikana keränneet tietokantojaan ja paperibisneksen mentyä alta pois, yrittävät nyt siirtää paperivolyymit digiin samalla hinnoittelulla.

Sama ilmiö näkee myös mediassa jossa on nähty todella vähän kokeiluja hinnoittelumallilla: digimedian käyttömaksut on määritetty aluksi sillä perusteella, että niiden pitää olla kalliimpia kuin paperijakelun, sen jälkeen hintoja on trimmattu mutta edelleen hinnoittelun taustalla on paperilehtianalogia. Kummallisinta tässä on se, että digitaalista mediaa myytäessä on kokonaan unohdettu irtonumeroasiakkaat jotka kuitenkin paperihistoriassa toi merkittävän osan liikevaihdosta. Sellainen palvelumuotoilu jossa sisältöön pääsisi kiinni muuten kuin kestotilauksella on edelleen harvinaista, ikäänkuin ei uskottaisi omaan tuotteeseen sen vertaa että kuluttajalle annettaisiin valta tehdä uusi ostopäätös myös huomenna.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.