Startup

27.12.2017 | Kasvu | Ville Tolvanen

Startup

Olen ollut työelämässä yli 22 vuotta. Yrittänyt noin viiden vuoden sykleillä liiketoimintaa ohjelmistoissa, mediassa, terveydessä ja erilaisissa asiantuntijapalveluissa. Pohdiskelen innovaatio- ja kehityskulttuuria eri vuosikymmenillä.

Vuosituhannen vaihteessa olin nuori toimitusjohtaja ja kiersimme maailmaa dotcom –huumassa mm. Tuomas Syrjäsen, Teemu Huuhtasen ja Sami ”Hupparihörhö” Kuuselan kanssa. Silloin maailma oli avoinna ja kaikilla kova usko ihmeisiin, mutta harvalla oli yhtään mitään myytävää Suomessa eikä missään muuallakaan. Aika vei ilmat hypestä kun oikein mitään käyttökelpoista ei tuntunut syntyvän.

Olemme nauttineet startup-ilmiöstä viimeisen viiden vuoden aikana. Ilmestys on mielessäni äärimmäisen positiivinen. Oulu on hieno esimerkki kaupungista, jossa Nokian kriisin jälkeen luova tuho toi jättiyrityksen tilalle kasan pienempiä yrittäjiä, jotka sitten houkuttelivat mukaan isompia työllistäjiä. Tänään Oulun ICT-klusteri työllistää enemmän kuin ennen silloisen Nokian tuhoa.

Jos dotcomeilla ei ollut myytävää, tuntuu aina välillä, että Start-up huumassa jää tekeminen loputtoman rahoituspitsauksen jalkoihin. On tietysti selvää, että yrityksen toiminta on rahoitettava, mutta vanhasta maailmasta löytyy myös tapa, jossa hommataan liikevaihtoa ja kehitetään toimintaa asiakkaiden rahoilla.

Tämän vuosikymmenen aikana yrittämisestä on tullut erittäin positiivinen ilmiö. Startupit ovat myös innostaneet ja tempaisseet mukaansa myös isot yritykset pohtimaan ketteryyttä, nopeutta, rohkeutta ja innovaatiokulttuuria. Uudesta maailmasta evankelioiminen on tullut tarpeeseen aiemmin jäykässä insinööri-Suomessa.

Olen pohtinut, onko innovaatiokulttuuri aina syklistä. Rynnätään tekemään, tunnistetaan parhaat ideat sadoista ja mennään askel eteenpäin. Vaikka puhumme digitalisaation vauhdin kiihdyttämisestä, ovat useimma arjessa käyttämistämme työkaluista ja vuosia vanhoja. Seuraavat vallankumoukset odottavat vielä vuoroaan.

Toivoisin Startup-ilmiön jättävän jälkeensä rohkeuden luoda uutta, investoida tuntemattomaan ja ketterät menetelmät haasteiden ratkaisemiseen. Odotan innolla seuraavaakin innovaatiokulttuurin aikakautta. Riippumatta siitä kuinka paljon aiemmista virheistä otetaan opiksi, tuntuu siltä, että menemme kuitenkin jatkuvasti elämässä eteenpäin.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.