Arvokas omistaja

16.08.2017 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Arvokas omistaja

Mikael Jungner kirjoitti taannoin yritysten ymmärtävän roolinsa väärin. Osakeyhtiön tehtävä on ottaa riskiä, luoda uutta, kasvaa, työllistää, ja tuottaa verotuloa. Yritysten tehtävä yhteiskunnassa on parantaa hyvinvointia kaikille niiden toimintaan osallistuville.

Millainen on arvokas omistaja?

Arvokas omistaja ymmärtää tehtävänsä asiakkaiden palvelijana, työllistäjänä, liiketoiminnan kehittäjänä ja maailman parantajana. Hyvä omistajan näkee tehtävänsä yli yritysrajojen ja osana yhteiskuntaa. Miten synnytetään hyviä omistajia?

Hyvän omistajan anatomia lähtee oivalluksesta palvella asiakkaita, kumppaneita, työntekijöitä ja yhteiskuntaa. Omistajan vastassa on lukemattomia haasteita, mutta parhaiden puolella jokainen työhön osallistuva. Hyvässä yrityksessä on jaettu syy olla olemassa, selkeä suunta, kirjatut tavoitteet ja toimenpiteet, sekä kulttuuri, jossa jokainen saa ilmaista näkemyksensä hyvässä ja pahassa.

Yrityksen keskeisin tehtävä on omistaja-arvon kasvattaminen. Vain menestyvä yritys kehittää, ottaa riskiä, työllistää ja palvelee asiakkaitaan jatkuvasti paremmin. Omistajan palkka on yrityksestä saatava tulos ja ennen kaikkea sen arvon kasvu. Kasvava yritys luo hyvää kaikille osapuolille. Kasvun kautta otetaan enemmän riskiä, kehitetään uutta ja otetaan lisää ihmisiä mukaan yrityksen toimintaan. Menestyvä yritys on kaikkien yhteinen ja jaettu etu.

Arvokas omistaja luo hallituksen, joka rakentaa arvoa yrityksen asiakkaille, omistajille ja työntekijöille. Hallituksen keskeisin tehtävä on kasvattaa yhteisön arvoa sen kaikille osapuolille. Ajatus pelkästään omistajia palvelevasta hallituksesta on aikansa elänyt ajatus.

Strategian tehtävä on määritellä yrityksen suunta, kilpailuedut, tarina ja toimintasuunnitelma yrityksen menestymiselle. Hyvästä strategiasta kasvaa mantra, joka näkyy yhteisön ponnisteluissa voittaa asiakkaiden luottamus kerta toisensa jälkeen. Tulokset syntyvät tekemällä. Siksi modernissa yhtiössä verbit ja keskustelu tekemisestä pitäisi olla tulosten lunttaamista ja tuijottamista tärkeämpää.

Digiaikana asiakaskokemuksesta kasvaa yrityksen brändi. Ja hyviä asiakaskokemuksia syntyy jakamalla avoimesti yrityksen missio, arvopohja, valinnat ja tahtotila asiakkaiden kanssa. Näin yrityksen kulttuuri heijastuu asiakkaiden arkeen ja asiakkaat pääsevät halutessaan osaksi yhteisön luomaa arvoa. Hyvä maine on seurasta onnistuneen kulttuurin, liiketoiminnan ja asiakaskokemuksen synnyttämisestä.

Arvokas omistaja ymmärtää roolinsa yleisön ja yhteisön palvelijana. Synnyttämällä lisäarvoa muille ja tekemällä avoimesti yhteistyötä niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin kanssa syntyy arvostusta, joka lopulta tuloutuu riskiä ottaneelle omistaja-arvon kasvuna.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.