Valuviat

17.12.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Valuviat

Kaikessa kehittämisessä kalleimmat virheet tehdään projektin alussa. Ryhdytään tekemään väärin tai vääriä asioita. Tämä pätee erinomaisesti myös liiketoimintojen ja yritysten digitalisoimiseen.

IT:n täytyy olla maailman ainoa asia, johon investoidaan ns. Takki auki. Tilataan uusia asioita tietämättä mitä ne tuottavat ja saavat aikaiseksi. Olemme ainakin kaksi tai kolme vuosikymmentä järjestelmällisesti ostaneet uusia ohjelmistoja, opetelleet niiden käyttöä, ja jättäneet prosessit ja toimintamallit muuttamatta.

Sanotaan se nyt ainakin kerran tai sata kertaa vielä uudestaan.

Palvelujen sähköistäminen ei ole digitalisaatiota, vaan asioiden digitoimista.

Digitoiminen tarkoittaa palveluiden sähköistämistä. Digitalisaatiolla tarkoitetaan muutosjohtamista, jossa teknologiaa integroidaan osaksi arkea. Se tarkoittaa myös vanhoista toimintamalleista luopumista. Hevosille keksitään uutta tekemistä, kun traktorit vyöryvät pelloille.

Mikään ei muutu jos vanhaa toimintakulttuuria ei muuteta.

Olen todennäköisesti nähnyt eniten suomalaisia digihankkeita viimeisen kolmen vuoden aikana erilaisissa yhteisöissä ja yrityksissä. Pääosa niistä on hyviä ideoita digitoida vallitseva tapa paremmaksi sähköisten työkalujen avulla.

Kilpailuedun ja toimintamallien muuttaminen digitalisoimalla vaatii strategista ajattelua ja muutosjohtamista. On analysoitava koko arvoketju, sen mahdollisuudet ja mahdolliset muutokset digiaikana. On tunnistetettava liiketoimintamalleja, jotka tuottavat enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä. On luovuttava osasta vanhasta tai synnytettävä uutta toimintaa yritystoiminnan digitalisoimiseksi. Hyvä esimerkki asiasta on Fredman Group, joka ponnistaa paperiteollisuudesta ammattikeittiöiden johtamisjärjestelmän toimittajaksi.

Vältä valuviat – Digitalisoi toimialan tulevaisuus.

Johtaja. Älä tyydy digitoimaan isolla rahalla yrityksesi analogiaa. Mieti mitä kaikkea muutat verkon avulla. Digitalisaation suurimmat muutokset näkyvät arkisessa analogisessa maailmassa. Katso vaikka mitä piskuinen Nooa haluaa pankin asiakaskokemukselta. Pelkän automaation sijaan tieto ja verkko yhdistää asiakkaat ja toimittajat mullistaen asiakaskokemuksen juuri sellaiseksi kuin asiakas sen haluaa.

Ei mullistuksessa koodata uusia palveluita, vaan mietitään kommunikaatio, asiakaskokemus ja työkalut pankkiirin arjessa uusiksi. Pyritään tuottamaan enemmän ja parempaa palvelua vähemmällä jurnuttamisella konttorissa asiakkaiden tarpeita odotellen.

Suomessa on hyvä vauhti palveluiden digitoimisessa. Todelliset avaukset toimialojen digitalisoimiseksi kytevät vielä edelläkävijöiden korvien välissä. Digitalisaatio ja paremmat tulokset vaativat nyt muutosjohtamisen ajatuksia ja työkaluja.

Älä mullista pelkkiä prosesseja, vaan osoita uusi suunta koko toimialalle.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.