Mitä sinä arvostat?

10.12.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Mitä sinä arvostat?

Pohdin tiukan viikon lopuksi eri asioiden arvostuksia ja niiden suhteita. Sanotaan, että se mitä fokusoit, lisääntyy. Voisiko sama käydä arvostamiseen?

Se mitä arvostat, kasvaa ja kehittyy.

Moni arvostaa tekoja. Haluaa nähdä konkreettisia asioita ja hokee sanoista tekoihin. Pelkkä pyörittely tai suunnittelu ei riitä, vaan arvo näkyy vasta konkreettisessa tekemisessä. Onko kaikki tekeminen oikeaa ja arvokasta? Jokainen meistä pitää esimerkiksi turhia palavereita. Pelkkä tekemisen arvostaminen johtaa helposti arvostukseen ilman todellista arvoa, suuntaa, uudistumista ja tasapainoa.

Pelkkää puhetta. Usein toteamme haluavamme sanoista tekoihin, vaikka esimerkiksi johtamisessa tekemistä edeltävät sanat ovat kaikkein tärkeimpiä. Kommunikaatio on uudistumisen, uuden luomisen ja johtamisen perusta. Hullua laittaa sanat ja teot vastakkain, sillä ne ovat toisiaan vahvistava voima. Tehdäkseen jotain suurta, siitä on aina puhuttava ensin.

Toinen arvottaa tarinan ja toinen siitä syntyvän tuloksen. Kaikki tulokselliset teot ja yritykset ovat hyviä tarinoita. Toistaalta ilman tulosta tarina jää tarinan sijaan saduksi. Puheeksi ilman tekoja. Suomessa hurjan monelle kahvi on kahvia, vaikka tarinalla siitä tehdään sekä sumppia tai Starbucksia. Tarina laajasti luo ja kiteyttää tuotteen tai palvelun arvon.

Ilman tarinaa tuloksesi on laihempi kuin lihavaan tarinaan käärittynä.

Arvostamme tapoja. Vaikenemista, kuuntelua, yhteistyötä ja osallistumista. Omien asioiden hoitamista ja muista huolehtimista. Arvostamme ihmisiä, jotka huolehtivat omien huoliensa lisäksi toisenkin sairauksista. Kaikkia menestyviä yrityksiä johdetaan kulttuureilla suunnitelmien, organisaatioiden ja tulosten sijaan. Kulttuuri ja arvot määrittelevät, miten toimimme erityisesti huonona päivänä ja epäonnistumisten edessä. Kulttuuri kertoo yhteisöistä enemmän kuin tulokset, teot tai sanat yhteensä.

Jos arvotat jotain edellisistä, arvostat myös oppimista.

Jokaiseen hetkeen, vuoteen ja yritykseen liittyy sen kyky ja halu oppia. Oppimisen tie on reitti parempaan tulokseen, tyytyväisyyteen ja tekemiseen.

Arvostus määrittelee tulevan menestyksesi.

Mieti mitä sinä arvostit ja opit tänä vuonna? Saitko mitä halusit ja olitko muiden palveluksessa. Kuuntelitko, kehityitkö ja otitko opiksesi asioista. Mitä sinä aiot oppia ensi vuonna ja tehdä paremmin. Kerro kaverille tai mielummin kaikille tulevasta opistasi.

Saat paremman lähtölaukauksen itsellesi ja yhteisöllesi entistäkin upeampaan vuoteen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.