Hinta ja laatu

06.11.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hinta ja laatu

Asioiden arvosta keskustellaan aiheellisesti aina ja ikuisesti. Hyvää laatua saa usein halvalla ja päivittäin päädytään maksamaan asioista liikaa. Hinta ja laatu hakevat paikkaansa maksavien ja tarjoavien välillä.

Yritän aina tarjota hyvää laatua. Yllättää asiakkaani hyvällä ajatuksella tai auttaa omalla panoksellani asioita eteenpäin. Hyvän laadun ja tulosten tuottaminen vaatii kokemusta ja jatkuvaa harjoittelua. Jokaiseen kohtaamiseen on mentävä valmistautuneena ja asioita pohtineena.

Hyvä asiantuntija saa asiat näyttämään helpolta. Ajatuksista tulee entistäkin arvokkaampia, kun ne tuntuvat syntyvän yhdessä ja hetkessä. Usein asiakkaiden osuus ideoiden jalostumisessa onkin iso. Aidot onnistumiset syntyvät tietoa yhdessä jalostamalla. Tieto on niitä harvoja asioita, jonka arvo kasvaa, kun sitä yhdessä jaetaan, koetellaan ja jalostetaan. Jalostamaton data on usein lähes arvotonta.

Vain yhteisestä halusta tehdä hyvää syntyy onnistuneita hankkeita ja saumatonta yhteistyötä arjessa.

Joskus minuakin lähestytään pyytämällä asiasta tarjousta. En ole hirveän innostunut työtä, jota haetaan kustannusperusteisesti. Minusta hinnalla haettu lopputulos ei varmista hyvää hinta-laatusuhdetta. Hinnalla haettu työ tehdään, mutta toimittajan näkökulmasta mahdollisimman ekonomisesti.

Harvoin kukaan pyytää mitään asevelihintaan. Aina niitäkin näkyy. Lähestymistapaa voisi kuvailla vaikkapa ärsyttävänä. Tunnistetaan asian arvo, mutta ei haluta maksaa siitä täyttä hintaa. Toisaalta hulluhan se on, joka ei tarjousta pyydä. Ensin kannattaa kuitenkin kuvata tarve ja asian arvo. Imartelemalla toimittajan ainutlaatuista kykyä ratkaista asia saattaa toimituksen saada vaikka ilmaiseksi.

Hinta ja laatu julkisissa palveluissa

Julkinen sektori lähestyy ymmärrettävästi asioita tarjouspyynnöt edellä. Jätän lähes kaikkiin vastaamatta edellä kuvailtujen perusteiden takia. Omasta näkökulmasta kieltäytyminen on hölmöä ja lähes järjetöntä. Silti en halua toimia hintojen vaan arvojen ja arvostusten markkinoilla. Omaa suhdettani puoleen Suomen taloudesta on varmasti vielä tarkasteltava.

Oma arvoni muodostuu mielessäni halusta palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Melkein 80% asiakaspyynnöistä sisältää pyynnön ravistella, herätellä ja provosoidakin. Se ei aina kiltille ihmiselle ole kauhean helppoa. Tai helppoahan kuittailu on, mutta aiheesta suoraan puhuminen siten, että viesti pysyy rakentavana, vaatii ammattitaitoa. Ankeuttajiakin tarvitaan – mikäänhän ei muutu, mikäli kukaan ei suutu.

Asioiden arvo, hinta ja laatu kohtaavat kun molemmat osapuolet tuntevat tekevänsä tuloksellista työtä yhteisten tavoitteiden edistämiseksi.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.