Tulevaisuuden markkinointi

03.11.2016 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Tulevaisuuden markkinointi

Jokainen markkinoija joutuu tekemään ison päätöksen brändin kehittämisestä lähitulevaisuudessa. Päätös kilpistyy kysymykseen asiakaskokemuksen kehittämisestä lähentämällä markkinoinnin, asiakaspalvelun ja myynnin yhteistyötä.

Jokaiselle yritykselle syntyy oma palvelu- ja asiakaskokemus verkossa. Verkkokauppojen ja itsepalvelun rinnalle kasvaa myyntiä ja palvelua verkossa. Fiksut yritykset vahvistavat omia kanaviaan, kasvattavat yleisöjä ja huomioivat parhaat asiakkaat erityisellä tavalla.

Yrityksiä on pitkään povattu medioiksi.

Asia ymmärretään pääosin väärin. Ajatellaan, että asiakaslehtimäisesti yrityksellä tulee olla oma sisältömedia verkossa. Oikeasti kysymys on siitä, että yritys käyttäytyy mediamaisesti. Kasvattaa levikkiä, tuottaa sisältöä ja palveluita sekä palvelee verkossa.

Omien yhteisöjen, levikin ja yleisön kasvattaminen on pitkäjänteistä touhua. Tarvitaan paljon sisältö- ja verkko-osaamista ymmärtämään hakukoneiden optimointia, sosiaalista mediaa ja omien sisältöjen menestymistä. Samalla kuitenkin yritys rakentaa itselleen arvokasta myynti- ja palvelukanavaa verkossa. Sijoitukset muuttuvat investoinniksi kun kävijämäärät nousevat, kävijä- tai liidimäärät kasvavat ja kanta-asiakkaiden määrä kasvaa.

Sanotaan kaikissa busineksissä 20% asiakkaista tuottavan 80% tuloksista. Nämä fanit olisi syytä saada omien vaikutuskanavien piiriin palveltaviksi ja palkittaviksi. Siitä kumpuaa myös sisältömarkkinoinnin idea markkinointijohtajasta tiskijukkana tai päätoimittajana. Pyörittämällä mediamaista sisältökalenteria, jatkuvaa keskustelua ja vuorovaikutusta saadaan yrityksen agendalle faneja ja puolestapuhujia. Se onnistuu äärimmäisen huonosti mainostamalla vaikkapa telkkarissa.

Mainetta ei voi mainostaa eikä arvostusta ostaa.

Miksi yritysten omistajat ja johtajat antavat markkinoinnin polttaa rahansa pääosin median tarjoamiin rakettipaketteihin? Koska kiinnostusta, osaamista ja ymmärrystä pitkäjänteisestä brändityöstä puuttuu niin omistajilta, hallituksista kuin johdostakin. Markkinointia pidetään yhä tyttöjen ja poikien hommana, jonka lähes kuka tahansa voi hoitaa.

Tulevaisuus on erilainen. Kilpailu näkyvyydestä, yleisöistä, huomiosta ja arvosta käydään yhä enemmän hakukoneissa, kauppapaikoilla, verkostoissa ja asiakkaiden äänellä. Arvostukseen on mahdotonta hypätä yhdessä yössä. Siksi päätös panostusten muuttamisessa pitäisi tehdä hyvissä ajoin. Iso laiva kääntyy vallan hitaasti.

Moni mainostaja on jo huomannut panostusten vaikutusten vähenevän. Kuluttajat kuuntelevat enemmän toisiaan kuin massamedioiden mainoksia. Siksi jokainen johtaja ja omistaja tuleekin markkinoinnin T-risteykseen.

Milloin muutetaan kurssia ja aloitetaan matka kohti markkinoinnin omavaraisuutta ja ryhdytään johtamaan brändejä tulevaisuuden vaatimalla tavalla?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.