Iso D

29.10.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Iso D

Meitä Digitalisteja haastetaan lähes päivittäin todistamaan digitalisaation tuomaa muutosta. Vaaditaan perusteluja ja esimerkkejä onnistumisesta. Aina välillä pohdin mikä osa kysymyksistä on semantiikkaa, aitoa uteliaisuutta ja mikä turhaa provosoimista. Kysyttäessä aiheeseen tutustumisesta alan tapahtumissa tai tallenteisiin on vastaus usein kielteinen. Tuntuu, että innostus ja aktiivinen viestintä aiheesta on se ainoa rikos.

Ei itkeä saa, ei meluta saa, joku voi tulla ikkunan taa.

Digitalisaation vaikutuksiin pääsee käsiksi helposti katsomalla ympärilleen ja tutustumalla aiheeseen. Suomalaiset ovat hullaantuneet internet-laitteisiin. Niitä on jo melkein kaksi jokaista kuluttaja kohden ja mobiilidatan käyttö lähes kaksinkertaistuu vuosittain. Mieti itse millaisia palveluita käytit puhelimellasi viisi vuotta sitten. Arvioimalla tapahtunutta kehitystä pääset jyvälle siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Arvioiden mukaan kehityksen vauhti vain nopeutuu.

Suomessa menee sujuvasti digitointi ja digitalisaatio sekaisin. Digitoinnilla tarkoitetaan postin sähköistämistä sähköpostiksi, valokuvien tai musiikin digitointia. Digitalisaatiolla tarkoitetaan arkeen integroituvan teknologian aiheuttamia muutoksia. Sitä miten yhteiskunta, liiketoiminta, kaupungit, työ, terveydenhoito ja asiointi muuttuvat.

digitalisoituvat-arvoketjut

Suomessa on laajoja digitalisaation tähtääviä hankkeita kaikilla keskeisillä toimialoilla

Digitaalinen liiketoimintaymparistoTieto yhdistää ihmisten ja yritysten luoman arvon oikeaan tilanteeseen, aikaan ja paikkaan.

Minusta hyvä tapa kuvata digitalisaation vaikutuksia ja mahdollisuuksia on kuvata elämää yksittäisestä käyttäjästä alkaen. Teknologia tulee aina paljon ennen varsinaista käyttöä ja todellista kulttuurimurrosta. Samettivallankumous hiipii sisään ja tulee arkeen aivan normaalina tapana käyttää ja kuluttaa uudella tavalla.

Ei ihmisellä ole tapana pohtia milloin mikäkin käyttäytyminen muuttuu tai muuttui.

Viisaat sanovat, ettei uusia älypuhelimia enää keksitä. Tarkoittavat sitä, että seuraavat mullistukset tulevat laitteina, joita kannetaan sormuksina, rannekkeina, kelloina, laseina ja muina laitteina. Voit heti ostaa halvalla rannekkeen, jolla ehkäiset sairauksia ja hoidat kuntoasi mittaamalla askelia, sykettä, unta ja ravintoa. IOT-sormuksella saat kiinni niin oman kuin miehesi sykkeen. Viime viikolla itkuhälyttimet ja jääkaapit valjastettiin aiheuttamaan sotkua verkossa maailmanlaajuisesti.

Uusi maailma tuo uusia haasteita. Se ei silti ole syy pysyä tekemisen ulkopuolella.

Suomalaiset kodit on jo digitalisoitu käyttäjien mukana ja elämä kotona on sen mukaista. Sosiaaliset media ja muut pilvipalvelut lohkaiset ja suuren osan mediakulutuksesta, puolet suomalaisista katsoo ohjelmia Netflixin kaltaisista pilvipalveluista ja kuuluvat johonkin yhteisöön tai ryhmään verkossa. Jopa yli 90% investointipäätöksistä tehdään aloitamalla tiedon haku verkossa.

Verkkoon tottuminen muuttaa asiointia kaupoissa, pankeissa ja muissa palveluissa liikkumisen kautta rakentamiseen.

Digitalisaatio liittyy myös energiateollisuuden murrokseen. Voit ladata laitteesi aurinkopaneeleja kantavalla repulla, lämmittää aurinkopaneeleilla tai varastoida energiaa tarkoitukseen suunnitellulla akulla. Voit myös ohjata veden- tai lämmönkulutusta älykkäästi tilanteita optimoiden ja kustannuksia säästäen. Ulko-ovesi aukeaa parhaassa tilanteessa käteesi upotetulla sirulla.

Kaikki tämä on kaupassa vaikka odottaakin vielä toimintamallin yleistymistä.

Liikenne ja logistiikka ovat yhdessä historiansa suurimmista tienhaaroista. Puhumme samanaikaisesti sähkö- ja robottiautoista, maasista eli liikkumisesta palveluna ja täysin uusista Hyperloopin kaltaisista joukkoliikenteen ratkaisuista. Osa näistä on valmista tänään, suurin osa on vielä tulematta.

Todelliset murrokset ottavat toteutumiseensa vuosikymmenen tai kaksi.

Kauppa, mediat, palvelut ja liikenne rakentavat kilpaa toinen toistaan parempia asiakaskokemuksia digitalisoimalla liiketoimintojaan. Finnairin aplikaatio yhdistää aika-, paikka-, matkustus- ja asiakkuustietoja näppärään aplikaatioon puhelimessa. Se on digitalisaatiota parhaimmillaan.

Enemmän ja parempaa palvelua vähemmällä vaivalla, osin automaattisesti, itsepalveluna ja palveltuna tarvittaessa.

Kaikkialla teollisuudessa puhutaan ekosysteemeistä, alustataloudesta ja teollisuus 4.0 –ajattelusta. Ajatus on janatodellisuuden sijaan rakentaa arvoketjujen tilalle arvoverkostoja, jossa jakamalla tietoa ja taitoa rakennetaan entistäkin parempia ratkaisuja. Usein vielä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Asiakkaan rooli muuttuu objektista subjektiksi. Asiakas osallistuu yrityksen tuotekehitykseen, tuotantoon ja saa reaaliaikasta tietoa työn ja toimitusten etenemisestä. Ei mitään uutta, mutta mullistaa ehkä lähes kaiken mitä teollisuudesta ajattelemme ajan kanssa.

digital-economy-2016

Kompelössä kuvassa tänä vuonna Suomessa tutustumani digitalisaatio -hankkeet.

Ehkä haaste on lopulta kommunikaatio.

Digitalisaatiota käytetään yleisesti ja huolimattomasti lääkkeenä maailman kaikkiin vaivoihin. Oikeastihan se on vain yksi yleistermi, jolla on yritetty kuvata älyn integroitumista osaksi arkeamme. Hyödyllistä on ymmärtää, miten asia vaikuttaa arkeen, työhön ja tulevaisuuteen. Digitalisaatio on vasta aivan alussa. Olemme nähneet vasta ehkä 1% tulevista vaikutuksista. Koska iso D on myös tuhoava voima, on syytä mullistusta olla ilolla vastassa.

Otetaan ennemmin kaikki hyöty irti ja sopeudutaan uuteen maailmaan kuin annetaan muiden luoda arvo verkossa puolestamme.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.