Liikeidea

24.10.2016 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Liikeidea

Liikeidea on aivan mahtava sana. Oikein mutustellen se sisältää kaksi hienoa ajatusta. Liike kohti ideaa. Ei liikeidea ole staattinen tai yksittäinen idea. Hyvä liikeidea kiteyttää olennaisen. Jatkuvan liikkeen kohti ajassa ja ympäristössä toimivaa ideaa.

Olen perannut enemmän kuin paljon liikeideoita. Pohtinut niitä paljon markkinan, asiakkaiden, toteutuksen ja itseni kannalta. Digitalistissakin on pohdittu liuta mahdollisuuksia yhdessä ja erikseen. Hyviä ideoita on paljon. Loistavia hyvien joukossa muutama.

Liikeidea kietoutuu suoraan ajatukseen mitä kannattaa yrittää?

Kannattaako hakea työllistymistä, perustaa toteutusta, koulutusta, neuvontaa vai markkinapaikka kaikelle edelliselle? Harmaan läpi puskemalla varmasti kaikki on mahdollista. Silti avainkysymys on mikä on hyvä liikeidea itselle, yritykselle, asiakkaille ja maailmalle?

Suurin osa liikeideoista perustuu yrittävän taitoihin tai intohimoon tehdä osaamisellaan ja työllään itselleen ja muille yritys. Perustaa työpaikka ja ryhtyä työnantajaksi samoin ajatteleville. Liikeidea voi perustua osaamiseen, kysyntään, asiakkaisiin tai omaan tahtotilaan muuttaa maailmaa. Kuka näistä on tuomitsemaan ideasta toisen paremmaksi? En ainakaan minä.

Eri liikeideoilla on erilaisia vaikutuksia. Voit palkata ihmisiä töihin ja pitää huolta, että heillä on riittävästi tekemistä. Voit työllistää itsesi myymällä osaamistasi muille. Tai voit työllistyä käymällä kaupppaa erilaisten arvojen ja arvostusten välillä. Kaikki on mahdollista ainakin paperilla.

Tärkeintä liikeideoita pohdittaessa olisi tunnistaa niiden vaikutuksen pitkällä aikavälillä. Teetkö työtä itsellesi vai toiselle. Kasvatatko palkkaa vai samalla myös arvoa ja arvostusta? Mihin työsi ja ideasi vie sinut ja tekemisesi seuraavan kymmenen vuoden aikana? Vaikeita kysymyksiä, joita harva tulee pohtineeksi.

Saatamme ohittaa mahdollisuuden luoda hyvä liikeidea ja arvoa usein arjessa liian kevyesti. Keskitymme siihen mitä on nyt pöydässä ja seuraavaksi tuulilasissa. Etsimme palkalle maksajaa vaikka tulevaisuus olisi oman osaamisalueen uudistamisessa. Hyvää syntyy kun liike ja idea kohtaavat ilman vaihtoehtoja. Syntyy uutta ja uudistumista.

Ehkä päivän liikettä ja ideaa on turha pohtia. Enemmän tulisi käyttää aikaa isomman kuvan rakentamiseen. Arvata surutta millainen maailma on huomenna ja suunnata sukset oman uskomuksen suuntaan. Liikeidea kiteytyy matkan varrella.

Tärkeintä on ymmärtää, että tuloksia syntyy vain hyvää liikettä ja ideaa ruokkimalla oikealla tekemisellä jokaisena päivänä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.