Ekosysteemin rakentaminen

12.10.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ekosysteemin rakentaminen

Voisiko yrityksesi liiketoiminta ja asiakaskokemus perustua avoimeen verkostoon, jonka idea olisi tuottaa parempia asiakaskokemuksia ja ratkaisuja yhteistyössä kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa?

Jos yritykselläsi on iso vuosittainen asiakastapahtuma, käyttäjäpäivät tai kanta-asiakasohjelma tai toimit kauppiaana, maahantuojana, tukkuna tai operaattorina – mieti miksi et rakentaisi hyvästä alusta avointa ja vuorovaikutteista verkostoa? Hyvä palvelu on parasta markkinointia, avoimuus myynnin paras henkivakuutus ja asiakkaiden mukaan ottaminen toimintamallien kehittämiseen paras tapa luoda asiakastyytyväisyyttä.

Jos yritykselläsi ei ole yhteistä aikaa tai perinnettä avainasiakkaiden kanssa, mieti millainen suhteesi asiakkaisiin todellisuudessa on ja mitä kaikkea voisit saavuttaa laatuajasta asiakkaittesi kanssa. Mikään ei markkinoi tekemistäsi paremmin kuin sankka joukko uskovaisia, jotka tapaavat verkostossasi ja jakavat kokemuksia keskenään itse asiasta.

Kun innostut oman verkoston tai ekosysteemin rakentamisesta, toimi seuraavasti.

1. Analytiikka. Selvitä kuinka iso verkostosi on lähtöpisteessä. Kuinka paljon sinulla seuraajia, kävijöitä verkkopalvelussa, kohtaamisia myynnissä ja kontakteja asiakkailta. Tutki kehittyvät seuraajamäärät. Tarvitset yleisöä, seuraajia, kontakteja, kohtaamisia ja asiakkaita.

2. Idea ja ideologia. Mikä asia ja tavoite yhdistää sinut ja asiakkaasi? Mistä voisi syntyy yhteinen ”me” Millaiseen ajatukseen tai ideaan ideologia johtaa? Digitalistien idea on digitalisoida Suomi pikseli kerrallaan. Mitä sinä ja yrityksesi haluatte saada aikaiseksi yhdessä ekosysteemin kanssa? Mitä maailmasta puuttuu ja minkä asian ratkaisette. Valitse idea josta löydät tarpeeksi paljon pohdittavaa ja ratkottavaa. Varaudu kirjoittamaan ja kohtaamaan aiheen tiimoilta kymmeniä kertoja.

3. Sisältö. Miten ekosysteemisi tuottaa arvoa? Missä muodossa ja miten arvoja jaetaan. Onko yhteisö suljettu vai avoin kaikille kiinnostuneille. Miten varmistat, että idea kantaa ja kasvaa vielä vuosienkin kuluttua? Saako arvoa tuottaa kuka tahansa vai vain ekosysteemisi jäsenet. Tarvitset paljon sisältöä, sitkeyttä ja pelisäännöt. Miten rakennat ekosysteemistä totta?

4. Kanavat. Missä kanavissa verkostosi kohtaa? Verkossa ja kasvotusten? Perustuuko yhteisösi alustaan, avoimiin verkostoihin vai kohtaamisiin? Miten varmistat, että osallistujat kokevat arvoa osallistumisesta ja työstäsi? Pidä huolta, että saat asiallesi riittävästi kiinnostusta huomiota ja osallistumista. Ilman elämää ja sisältöjä yhteistä ei synny.

5. Toiminta. Siirry heti retoriikasta motoriikkaan. Varmista, että ekosysteemissäsi on riittäväsi tapahtumia ja toimintaa. Kukaan ei osallistu kaikkiin tekemisiisi, joten varaudu järjestämään riittävästi aktiviteettejä. Tekemisen laatu ratkaisee. Vain hyödyksi koettua aikaa käytetään uudestaan. Ei kukaan jaksa osallistua, jos ei koe käytetystä ajasta arvoa.

6. Kehitys. Kehitä jatkuvasti ja ole ainakin askel edellä asiakkaitasi ja kumppaneitasi. Ole avoin ja altistu kritiikille. Anna muiden loistaa ja varmista kumppaneille riittävä huomio verkostossasi. Vaadi laatua ja yritä parantaa tekemistä kaikilla tasoilla. Analytiikka on apulaisesi. Johda tiedolla ja testaa jatkuvasti uutta. Vain vierivät kivet välttävät sammaloitumisen. Usko asiaasi ja taistele asiasi puolesta. Sinnikäs, ammattimainen ja asiantunteva tekeminen saa arvonsa ja palkintonsa.

Haastattelin viikon Salesforcen Dreamforcessa suomalaisten yritysten ajatuksia ekosysteemeistä ja kehittämisestä. Ajatukset ja yhteenveto 3.11. 2016 Helsingissä. Lippuja on varattu maksuttomaan tilaisuuteen jo 500. Tervetuloa vaikuttamaan ja vaikuttumaan.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.