Ekosysteemi

09.10.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ekosysteemi

Nyt puhutaan kaikkialla verkostoista, alustataloudesta ja ekosysteemeistä. Asia ei ole uusi, eikä iällä olekaan väliä vaan relevanssilla. Asioita voidaan tehdä entistäkin paremmalla tavalla ja kehittää yritysten ja yhteisöjen toimintaa.

Teollisuudessa 4.0 ajatuksesta on puhuttu pian vuosikymmen. Teollisuuden alihankinnassa ja rakentamisessa verkostot ovat olleet arkipäivää vuosikymmeniä. IT-palvelut verkostoituvat erilaisten ratkaisutoimittajien ympärille. Mikä tekee ekosysteemeistä kuohumisen arvoista? Se, että uudenlaisia verkostoja mahdollistavat alustat ovat kypsiä, edullisia ja varsin käyttökelpoisia.

Mitä verkostoituminen ekosysteemiksi mahdollistaa? Tietenkin enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä. Nostamalla koko arvoketjun avoimeksi verkostoksi voidaan 1) kehittää ketterämmin ja yhdessä asiakkaiden kanssa 2) joukkoistaa erilaisia tarpeita ja alihankintaa verkoston hoidettavaksi 3) toimittaa suurempia kokonaisuuksia ja erikoisosaamista 4) johtaa toimintaa asiakastiedon avulla ja avautua asiakkaille läpinäkyväksi 5) ottaa asiakkaat mukaan yhteisöön ja tehdä asioita yhdessä – luoda yksi suuri me.

Ekosysteemi on osa digitalisaatiota

Digitalisaatio suoristaa ja lyhentää arvoketjuja. Ensin lähtivät cd-levyt musiikista, sitten matkatoimistot, osa medioista ja kaupoista. Kohta nähdään, miten pankkeja parannetaan prosesseja uusimalla. Digitalisaatio mahdollistaa parempien prosessien luomisen. Vähemmän turhia palavereita, kilometrejä, tapaamisia ja huonosti suunnattua markkinointia uusia ja vanhoja asiakkaita viihdyttäen ja palvellen.

Digitalist ekosysteemissä kymmenen yritystä ja tuhannet käyttäjät kehittävät ajattelua ja ratkaisuja Suomen digitalisoimiseksi. Ryhmän voima on vahva ja toiminta tehokasta. Kolmen tunnin Forumissa tarjoillaan kasvotusten tai etänä aimo annos markkinatietoa ja esimerkkejä muiden yritysten ratkaisuista. Teemat vaihtelevat markkinoinnin ja sosiaalisen median kautta johtamiseen, verkkokauppaan ja esineiden internetiin. Ensi vuonna puhumme myös finansseista, energiasta ja tulevaisuuden kaupunkien rakentamisesta.

Ekosysteemeistä paasaaminen on aiheellista ja ajankohtaista. Ne ovat tie kasvuun, kannattavuuteen ja parempien asiakaskokemusten rakentamiseen. Jokainen yritys on osa jonkinlaista arvoketjua, jota analysoimalla on mahdollista pohtia mitä verkosto voisi rakentaa yhdessä. Tarvitaan hyvä analyysi arvoketjun tilasta ja mahdollisuuksista ja tanakka visio tulevaisuuden tekemisestä. Sitten vaan osaaminen, osaajat ja työkalut paikalleen. Seuraava versio sinunkin yrityksestäsi voi olla selkeästi edellistä parempi versio.

Haastattelin viikon Salesforcen Dreamforcessa suomalaisten yritysten ajatuksia ekosysteemeistä ja kehittämisestä. Ajatukset ja yhteenveto 3.11. 2016 Helsingissä. Lippuja on varattu maksuttomaan tilaisuuteen jo 500. Tervetuloa vaikuttamaan ja vaikuttumaan.

ps. esimerkkinä ekosysteemistä toimii yle Folk, jonka luomisessa olin mukana. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.