Digitalisaatio

08.10.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Digitalisaatio

On pelkästään hyvä, että asioista keskustellaan. Puhetta ja erimielisyyttä saisi olla vieläkin enemmän. Puhe on tekemistä ja muutosta edeltävä teko. Tarvitaan paljon puhetta uuden synnyttämiseen ja vanhasta luopumiseen.

Olen joskus sanonut kokevani Suomen olevan ainoa sivistynyt maa, jossa vieläkin pohditaan, että tuleekohan se ATK oikeasti. Niin jumissa tuntuu olevan asenteet ihmisillä ja yrityksissä.

Digitalisaatio –sana herättää ymmärrettävästi närästystä. Senja Larsen kirjoitti asiasta syntyneen hypeä ja termiä käytettävän väärin. Kannusti aiheellisesti suomalaisia rakenne- ja kulttuurimuutokseen. Alf Rehn popularisoi väittämällä digitalisaatiosta syntyneen hömppää.

Mietin mitä satatuhatta ICT-alalla ja muutosten kanssa painivaa ammattilaista ajattelee. Miettivätkö he olevansa väärässä vaikeiden muutoshankkeiden kanssa yhden sanan ja sen hypetyksen takia? Kaikki ymmärtävät asioiden kehittyvän maailmassa meistä riippumatta. Ainoa huoli on se, miten Suomi ja suomalaiset ovat murroksessa mukana.

Muutoksen ajaminen Suomessa on niin haastavaa, että aika ajoin tekee mieli antaa periksi. Antaa saarivaltion seilata sinne, minne tuulet sen kuljettavat. Viikko Californiassa avaa silmät ymmärtämään, että vaikka kysymyksessä on nyt ylilyöntejä ja kultarynnäkkö, on aidosti kysymys myös siitä, että muutos tulee jäädäkseen. Täällä kilpaillaan nyt digitaalisten liiketoimintojen ilmaherruudesta ja uusista mahdollisuuksista luoda arvoa eikä narista käsitteistä.

Suomessa on saatu paljon hyviä asioita liikkeelle viimeisen kolmen vuoden aikana. Hallitus, kaupungit, kunnat, terveydenhuolto ja osa yrityksistä on saatu hereille ymmärtämään mahdollisuuksia ja taistelemaan haasteiden kanssa. On ajatuksia, puhetta, hankkeita, yritystä ja kasvuyrityksiä.

Asiat voivat aina olla paremmin. On hyvä, että puhutaan ja haastetaan. Siihen tarvitaan sanoja ja  usein uusia vaikeitakin käsitteitä. Digitalisaatio elää, tulee ja voi paremmin kuin koskaan aiemmin.

Hyvä kun puhuttaa ja vähän ärsyttääkin. Yritetään pitää huolta, että suomi menestyy ja pysyy ajassa kiinni vastakin. Paljon on vielä maailmassa tekemätöntä työtä.

Pidetään huolta, että sekä tehdään että puhutaan eikä jäädä pelkistä käsitteistä narisemaan.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.