Oppimiskäyrä

14.09.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Oppimiskäyrä

Miten huolehdit omasta oppimiskäyrästäsi? Mieti hetki mielessäsi, onko se omalla vai työnantajasi vastuulla? Palkkanauhan printtaaja kehittää työtäsi ja taitojasi vain omiin tarpeisiinsa. Mitä muuta sinä haluaisit urasi aikana oppia?

Olen aina pitänyt huolta omasta kehittymisestäni. Tärkein työkalu siihen ovat olleet avoimet, syvälliset ja merkitykselliset keskustelut asiakkaiden ja mahdollisten asiakkaiden kanssa. Jokaisena päivänä vuorovaikutuksessa oppii jotakin.

Moni ajattelee konsultin tai valmentajan vetävän asiakkaille vain omia räppejään. Eivät voisi enemmän väärässä olla. Hyvän asiantuntijan tehtävä on voittaa yleisö puolelleen, puhutella osallistuvien ajatuksia ja saada asiakkaat mukaan vuorovaikuttamaan aiheesta. Se vaatii perehtymistä asiaan, yritykseen ja toimialaan.

Olen vuosien saatossa kehittänyt itselleni prosessin, jossa läpivalaisen jokaisen asiakasyritykseni strategian, johdon ja tilanteen markkinalla. Turha lähteä asiakkaan ajalla opettelemaan. Hyvä apumies on aina askeleen kaksi isäntäänsä edellä. Walk the talk.

Työn arvo muodostuu sen antajan mielessä. Siksi on tärkeää ymmärtää rahan ja tehtävien päällä istuvien ajatuksia asiasta ja sen vierestä. Jatkuva vuorovaikutus eri kanavissa auttaa ymmärtämään millaisiin ajatuksiin ja muutoksiin asiakas on valmis nyt ja seuraavaksi. Vaihtamalla ajatuksia itse aiheesta syntyy myös aika nopeasti käsitys yhteistyön mahdollisuuksista. Turha tuputtaa omiaan ennen kuin tunnistaa asiakkaan tarpeet ja niihin yhdistettävän ratkaisun.

Verkossa vaikuttaminen toimii lähes yhtä hyvin kuin keskustelut asiakkaiden kanssa. Huomaan monen lukeneen tai jopa yhtyvän ajatuksiini kohtaamisissa. Parhaimmillaan asiakas on ostanut idean tai tarpeen suoraan kirjoituksistani verkosta ja ehdottaa yhteistyötä. Silloin sisältö ja vaikuttaminen muuttuvat sisältömarkkinoinniksi. Sisältö markkinoi kirjoittajan osaamista ja ajatuksia.

Vaikuttaisinko verkossa yhtä ahkerasti, jos sillä ei olisi suoraa yhteyttä työllistymiseeni? Tuskin. Toisaalta uteliaisuus ja intohimo oppia verkosta ja eri asioista ajavat vuorovaikutukseen niin verkossa kuin arjessakin. On lahja saada viettää lukemattomia tunteja läheisessä yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

Viimeisen kahden vuoden aikana olen pitänyt yli 100 sparrausta, luentoa ja työpajaa lähes kaikille eri toimialoille digitalisaatiosta, transformaation johtamisesta ja strategiasta. Vaikka brändit ja markkinointi ovat osa intohimojani, asiakkaani ostavat 80% apua ja sparrausta muutoksen mahdollistamiseen ja johtamiseen. Ehkä se on osa ajankuvaakin. Suomessa halutaan vihdoin muutosta monella eri tasolla.

Koen olevani onnekas saadessani tavata paljon ihmisiä ja asiakkaita viikon aikana. En pystyisi tekemään työtä istumalla yhdessä osoitteessa päivästä toiseen. Tie vie ja konsultti vikisee mukana. Silti täyttymys on suurin juuri silloin kun suunnitellaan ja tehdään uutta ja enemmän ja parempaa vähemmällä.

Reissumies on onnellinen, kun reissu alkaa ja vielä onnellisempi kun hyvin valmisteltu keikka on ohi. Pienen haavan sieluun tekevät valmistuvat hankkeet, joissa luovutaan ihmisistä ja rakkaiksi kasvaneista aiheista. Se kuitenkin on osa asiantuntijan arkea. On hyväksyttävä karavaanin kulku ja oma roolinsa kokonaisuuden edistämisessä. Pienistä hetkistä ja yhteisistä saavutuksista syntyy kuitenkin erittäinkin hyvä kokonaisuus.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.