Porkkanat

17.08.2016 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Porkkanat

Yhtä asiaa ihmettelen Suomessa erityisesti. Yritysten haluttomuutta erottua, kilpailla ja rakentaa osaamiselleen arvostusta. Hyvä esimerkki ovat porkkanat. Niitä saa vain multaisina, pestyinä, pakastettuina tai pilkottuina. Miksi emme tunne yhtään porkkanaa merkillä?

Kuka on päättänyt, että porkkanoiden on oltava halpoja? Samanarvoisia kuluttajalle tai lähes arvottomia viljelijälle? Sama ajattelu ei olisi koskaan synnyttänyt Starbucksia tai muitakaan merkkejä. Merkkihän syntyy ajan kanssa omaa osaamista jalostamalla ja yritystoimintaa rakentamalla. Hyvä esimerkki ovat vaikkapa Järvikylän yrtit. Suomessa kasvaa yöttömän yön maailman parhaita mansikoita, kylmän maan perunoita ja muutakin ainutkertaista.

Miksi annamme ainutlaatuisten kiertää arvottomina ilman arvoa ansaittua?

Kuulin Ruotsissa vietettävän aina näihin aikoihin porkkanasesonkia. Sato on parhaimmillaan ja jokainen itseään kunnioittava kahvila ja leipomo tarjoilee oman reseptinsä mukaista porkkanakakkua. Meillä osataan tarjota pakasteita kesälläkin. Meiltä löytyy sesonki tuoreille perunoille, mansikoille, sienille ja riistalle, mutta porkkanoista ei älyä huolehtia kukaan. Sama pätee tietysti pääosaan muitakin tuotteita ja erityisesti elintarvikkeita. Osaamme mainostaa, mutta emme markkinoida aidon hyödyn ja asiakasarvon rakentamisesta puhumattakaan.

Porkkanat ovat ihania

Oranssi juoma aamuun, iltaan tai välipalaksi. Täydellinen leivonnainen ja lihan, grillin, kalan ja monen muunkin kaveri. Hyvin mietittynä aivan fantastista. Paremmin maustettuna vertaansa vailla. Tarvittaisiin vaan joku joka uskoo porkkanoihin. Ja kaikkiin muihinkin tuotteisiin ja yrityksiin. Ei ole olemassa huonoja bisneksiä vaan ainoastaan erilaisia yrittäjiä ja yrityksiä. Toivottavasti joku tunnistaa porkkanoiden rajattomat mahdollisuudet!

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Marko Jäppinen
2016-08-17 20:14:24

Yksi suurimpia, ellei suurin syy miksi tuottajat ajavat vihastuneina letkassa rallia toreilla on tämä.

Kun brändiäkään ei ole, ei ole erottautumistekijöitä kilpailijaan.

Kriteereiksi määräytyy asiakkaalle pelkästään hinta - jonka täytyy taas seuraavana vuonna olla vielä houkuttelevampi asiakkaalle.

Raikastavan poikkeuksen ja mullistuksen tähän tuovat eräät suomalaiset lähituottajat (esim. Hamppufarmi, Kaffa Roastery) ja pienpanimot (Malmgård, Laitila), jotka ovat saattaneet nousta sellaiseen asemaan vähittäiskaupassa - että niiden poissaolo hyllystä laskee kaupan valikoiman tasoa heti - ja heidän tuotteensa eivät ole enää edes verrattavissa kilpailijoihin.

Brändätkää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.