Kapitalisti

10.08.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kapitalisti

Ihmettelen miksi sanalla kapitalisti on niin huono kaiku Suomessa. Minulta on ehkä mennyt jotain ohi. Tuntuu että sana kapitalismi kiertyy suoraan yhteiskunnan ja työntekijöiden riistoon, vaikka minun mielessäni sanalla tarkoitetaan jotain aivan muuta.

Kirjoitin joskus pääoman tarvitsevan oman juhlapäivän Suomessa. Olen nyt jopa enemmän asian kannalla kuin silloin ideaa kirjoittaessani. Pääomaa tulisi käsitellä kuin ehtyvää luonnonvaraa. Synnyttää, sijoittaa ja säästää riittävästi pahan päivän varalle.

Minusta pohjoismaissa harjoitetaan maailman parasta kapitalismin muotoa. Lähes kaikessa kehittämisessä koulutuksesta, teknologian kautta hyvinvointiin maailma katsoo kohti pohjoisen maailman mallia. Meillä ja naapurimaissa on onnistuttu luomaan yhteiskunnalle malli, jossa sosiaalidemokratialla on luotu vahva perusta ja avoimuudella ainakin jollakin tasolla nilkuttava markkinatalous.

Minusta tämän päivän kapitalisti on mallikansalainen. Elää vastuullisesti arjessa rehkien, säästää eli ei elä yli varojensa, mutta sijoittaa aktiivisesti osaamistaan ja varojaan hyvinvoinnin rakentamiseen ja ylläpitoon. Jokainen hyvä kansalainen ja kapitalisti pitää huolta omasta panoksestaan. Ei meillä enää ole järjestelmää, joka huolehtii työmarkkinoista, kilpailukyvystäsi tai tulevaisuudesta puolestasi.

Jokaisen on aika herätä pitämään itsestään ja muistakin huolta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Uskon vahvasti, että juuri pohjoismaiden kapitalismilla luodaan menestystarinoita jatkossakin. Teknologia on yksi avainsana parempaan elämään ja tekemiseen. Uskon lujasti kykyymme tuottaa riittävästi ja kustannustehokkaasti energiaa uusilla tavoilla tuulesta, liikkestä ja auringosta, uskon logistiikan uudistuvan draamattisesti tulevina vuosikymmeninä ja globaalin osaamistalouden nostavan päätään. Siinä rauhallisessa Suomessa hyvin koulutetuilla suomalaisilla tulee olemaan jatkossakin hyvä asema.

Ainoa asia, johon emme voi tulevaisuudessa uskoa, on rauhaan tehdä asioita omassa lintukodossamme kuten aina ennenkin. Saarivaltio Suomen on opittava toimimaan ja kauppaamaan osaamistaan globaalisti. Siinä ja kansainvälisen kilpailun ymmärtämisessä meillä on vielä opinnot kesken.

Olkoon jokainen oman elämänsä vastuullinen kapitalisti.

Hyvä kapitalisti ei riistä vaan kehittää enemmän ja parempaa vähemmällä. Uskon seuraavan version elämästä olevan entistäkin terveempää, kestävän pidempään ja tarjoavan vaihtoehtoja ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja jokaiselle osaajalle. Silti pääomasta ja sen riittävyydestä on pidettävä tarkasti huolta. Sitä on luotava, säästettävä, sijoitettava ja annettava heille, jotka eivät kapitalismiin itse pysty.

Yli varojensa menneisyydessä elävä hulttio-Suomi on painajainen, jonka toivoisi nopeasti päättyvän. Ihminen on tarvittaessa joustava, yhteistyökykyinen ja tuottava tekijä kunhan olosuhteet saadaan yrittämistä ja tekemistä suosiviksi. Siksi jokaisen on hyvä miettiä oma elämänsä vaikka pienenkin kapitalistin kautta.

Pääomia synnyttävä, säästävä ja sijoittava kansalainen on parasta mitä ympäristö, tulevaisuus ja seuraavat sukupolvet voivat elämältäsi odottaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.