Kone

03.08.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kone

Yrityksiä johdetaan usein kuin koneita. Rakennetaan prosessit ja toimintaympäristö, lisätään polttoainetta ja jauhetaan tuloksia vuodesta toiseen. Koneen piiputtaessa lisätään vähän ryyppyä tai huolletaan kone jaksamaan vielä vuosi tai kaksi. Sopivasti kaikkea oikeassa suhteessa, jotta kone pyörii ja tekee tehtävänsä. Ei ihme, etteivät kaikki yritykset herätä ylenpalttista ihailua ympäristössään.

Toinen näkökulma yritystalouteen on nähdä se pääomasta ponnistavana maanviljelynä. Siemennetään markkinoille, synnytetään asiakkuuksista versoja ja laskutetaan lopuksi satoa työn ja tehtävien sitä synnyttäessä. Pitkämielinen viljelijä on kohtuullinen itselleen ja ympäristölleen. Tehdään se mitä tehtävissä on ja toivotaan, ettei ympäristöstä muutu tai tuhoa tuloksia hyvästä tekemisestä huolimatta.

Pelkkä kone tai pääoman viljeleminen ei tee ajasta historiaa

Ajattelen hyviä yrityksiä teoksina. Yhden sukupolven tai ihmisryhmän taidonnäytteinä. Ehkä lähestyminen on vähän romanttinenkin. Hienon teoksen tavoin tehtävään ja työhön paneudutaan intohimoisesti parasta mahdollista lopputulosta tavoitellen. Työtä tehdään energiaa ja aikaa säästelemättä. Tavoitteena siintää yksittäisen vuoden tai tuloksen sijaan entistäkin parempi tai kaikkien aikojen paras työnäyte. Tekemistä ohjataan arvoilla ja halulla palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Tuloksia mitataan maineella, työn arvostuksella ja arvon kasvulla.

Mikään edellisistä lähestymistavoista ei ole toistaan oikeampi tai välttämättä parempikaan. Silti jokaisen omistajan olisi pohdittava mitä yritykseltä halutaan nyt ja tulevaisuudessa. Mitä tavoitellaan ja minne ollaan juuri nyt matkalla. Ilman kirkasta visiota tulevasta ja askelmerkkejä kohti menestystä on vaikea saada kaikki yritystoimintaan osallistuvat marssimaan samaan suuntaan oikea-aikaisesti.

Hyvä yritys on nerokas suunnitelma ja toteutus lisäarvosta asiakkaille ja ympäristölleen. Hyvä yritys tuottaa iloa asiakkailleen, tekijöilleen ja mitattavaa arvoa yhteiskuntaan. Hyvä yritys on paljon muutakin kuin tapa ansaita leivän päälle arjessa.

Hyvä yritys on intohimoinen tarina tehdä hieman enemmän ja parempaa vähemmällä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kirsi
2016-08-03 08:12:45

Yritystaiteilija, toiminnanmuotoilija, elinkeinonveistäjä.. Loistavaa Tolvanen! Ajatuksesi saavat kokoajan särmikkäämpiä muotoja. Vaikuttamisen värit saavat sanojen kautta hiljalleen tekemiselle uudet spektrit, joilla toivottavasti jämähtäneempikin teos saamaan uuteenn eloon ja loistoon. Lisää rohkeutta, rohkeutta ja pitkäjänteistä näkemyksen paloa! Ei MonaLisaa viikossa viimeistelty..

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2016-08-03 18:35:53

Nöyrä kiitos. kuten muistamme elämäkin on "teos" https://www.villetolvanen.com/fi/2012/02/27/elama-on-teos/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.