Valtio

26.07.2016 | Kasvu | Ville Tolvanen

Valtio

Mitä valtio odottaa kansalaisilta? Kesäinen googlailu mieleen hiipineestä ajatuksesta. Ei konkreettisia tuloksia. Täytyisi ilmeisesti kaivautua syvemmälle filosofian tai valtio-opin maailmaan.

Ensimmäisenä tulee mieleen, onko vapaata yhteiskuntajärjestelmää viljelevällä valtiolla oikeutta vaatia mitään verojen lisäksi suojateiltaan? Onko hyvinvointi yksisuuntainen sopimus, jossa järjestelmää tuetaan yhdessä ja jokaiselle syntyy vapaus ja oikeus elää haluamallaan tavalla? Ainakaan rajoituksia ei tulisi ensimmäisenä mieleen Byroslaviassa lisätä.

Toisaalta Oy Suomi Ab tarjoaa luksusluokan olosuhteet lähes jokaiselle kansalaiselleen. Rauhan, rauhanturvaajat, maailmanluokan koulutuksen, terveydenhuollon ja erinomaisen järjestelmän, jonka puitteissa yrittää ja menestyä. Jokainen tuntemani kansainvälisen tason yrittäjä sanoo Suomen olevan erittäin hyvä maa yrittää ja menestyä.

Voisiko hyvinvointiyhteiskunta ryhtyä vaatimaan asukkailtaan edes pientä henkistä vastinetta hyvinvoinnin paketista? Kouluttautumista, osallistumista ja vastuuta omasta kyvystä osallistua veroilla hyvinvointiyhteiskunnan toimintaan? Kuulostaisi loogiselta. Saat paketin, mutta nämä omat uima-altaamme säännöt. Kantamalla oman vastuusi saat nauttia kaikesta muustakin makusi mukaan.

Miksi näin hieno järjestelmä kuin Suomi pitäisi olla kaikille itsestäänselvää ja ilmaista? Voiko kansalaisia vaihtaa motivoituneisiin, jotka haluavat yrittää ja osallistua hyvinvoinnin rakentamiseen? Ei sentään. Silti varmasti tarvitaan jatkossakin ja yhä enemmän kansainvälisiä suomalaisia rajojen takaa. Jonkun viisaan mukaan ”kun ulkomaalaiset pärjäävät Suomessa, niin suomalaisetkin pärjäävät ulkomailla.” Sitä me tarvitsemme.

Rakennetaan Suomesta entistäkin parempi valtio

Suomeen syntymistä voisi verrata luksushotelliin kirjautumisena. Jokaisella hotellilla on kulttuurinsa, tapansa ja sääntönsä. Hotellissa palveluista nauttivat sitoutuvat osallistumaan hotellin arvomaailmaan ja toimintaan asiakkaina. Parhaissa hotelleissa vieraat ja heidän charminsa ovat keskeinen osa talon tunnelmaa.

Tehdään Suomesta kaikille avoin paratiisihotelli, jossa on ilo maksaa palveluista ja osallistua yhteisön toimintaan. Kerrotaan kaikille kotimaisille ja ulkomaalaisille vieraille mitä hyvinvointi maksaa ja miten toimintaan voi osallistua.

Annetaan jokaiselle mahdollisuus valita viihtyminen rajojen sisällä tai ulkopuolella. Ei katsota kansalaisen arvoa passin vaan asenteiden mukaan. Pidetään huolta, että tilaa löytyy jokaiselle hyvinvointia rakentavalle ja haluavalle maksukyvystä tai syntymäkodin lähtökohdista riippumatta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kati Järvinen
2016-07-27 22:17:20

Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Joskus tuntuu, että kun ihmiset jotain saavat vastikkeetta tai yli oman todellisen tarpeensa, nostaa päätään muka ansaittu kritiikki - kun "kukaan ei ymmärrä mitä ihan oikeasti tarvitsen". Toisaalta, pelkkä vastaanottajan asema, ilman omaa määräysvallan tai hallinnan tunnetta, nostaa esiin kiukkua omasta voimattomuudesta varsinkin kun näkee ihan vierestä, että muilla menee niin paljon paremmin (muut saavat kaikesta saamastani huolimatta minua enemmän, mutta minulla ei ole mahdollisuutta valita). Pointti lienee se, että pelkkä vastaanottaminen on vaikeaa. Tietoinen ansaitseminen ja ansainta sen sijaan on erityisen tyydyttävää, tilanteesta huolimatta. Kannatan yksilön valinnan ja vastuunkantamisen mahdollistamista (yksilön hallinnan tunteen lisäämistä) täysin vastikkeettomien, automaattisten ja jopa nöyryyttävien ansaintamekanismien sijaan. Mun mielestä voitaisiin ihan jokaiselta kansalaiselta rahallisen avun vastineeksi odottaa, että pelattaisiin ne kortit, mitä käsissä on, mahdollisimman hyvin, omaksi ja myös muiden hyödyksi! Valtio saa odottaa kansalaisiltaan merkittävää panosta, sillä työhönsä ja elämäänsä tyytyväiset kansalaiset muodostavat hyvinvoivan ja tuottoisan valtion. Valtion keskeinen tehtävä on siis kannustaa ja rohkaista joskus radikaaliinkiin vastuunottoon.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.