Markkinointi elää keskiaikaa

12.06.2016 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Markkinointi elää keskiaikaa

Markkinointia käydään kuin sotaa keskiajalla. Asiakkaat ja yritykset sijaitsevat vastakkain markkinapaikkojen molemmin puolin. Aina välillä otetaan yhteen kommunikoimalla, sitten syödään lounas ja illalla ehkä taas jatketaan yksisuuntaista tulitusta.

Yritykset organisoivat kommunikaation ja vaikuttamisen aselajien mukaan. Yksi lähettää viestin tiedotteena, toinen laukaisee mainoksen verkkoon ja kolmas lataa harvoin tykin oikein televisiokampanjalla. Muutamia kertoja vuodessa tehdään yhteislaukaus, josta toipuminen kestää kuukausia. Kaiken taustalla HR-päristelee rummuilla kivakiva-hymniä great place to work –hengessä. Ollaan yksi iloinen ja brändivärikäs armeija ilman ajatustakaan tulesta tai sen aiheuttamasta liikkeestä.

napoleon

Löydätkö kuvasta oman viestintä- ja markkinointiorganisaatiosi?

Edelläkävijyyttä huutavat yritykset kommunikoivat siiloissa, tuotantolähtöisesti ja viestinnän vaikuttavuudesta piittaamatta. Viestejä piilotetaan eri kanaviin ja maailman turvallisimpaan säilöön – Googlen toiselle sivulle, jossa kukaan ei ole aikaisemmin käynyt. Kotisivuilta löytää turvasataman kaikki tärkeä jota ei viitsitä asiakkaalle asti viestiä.

Samaan aikaan seuraamme sodankäyntiä joka ilta televisiossa. Näemme kuvia komentokeskuksista, tietokoneista ja tutkakuvia äärimmäisen hyvin tarkennetuista iskuista yksittäisiin kohteisiin oikeassa ajassa, paikassa ja tilanteessa. Kaikkea tekemistä pyritään ohjaamaan tiedolla eikä summamutikassa mättämällä jokaisesta jumalan kanavasta kuin huomista ei olisikaan.

Keskiaikainen tapa omistaa kaikki aselajit ja paukutella menemään on sekä typerää, kallista että epätarkkaa. Aika moni brändi työntää panostuksensa silppurista läpi muodostaen pölypilven viattomien kuluttajien ylle, jotka kuumeisesti etsivät apua, neuvoja ja sisältöä elämäänsä hyviä brändejä ja palveluita kaivaten ja kuluttaen.

Markkinointi, viestinä, kaikki alalajit ja ennen kaikkea arjen kohtaamiset luovat kommunikaation. Asiakkuus ja asiakaskokemukset eri kanavisssa synnyttävät tunteen aidosta arvosta ja sujuvasta asiakkuudesta tai sitten jotain aivan muuta.

Nyt olisi korkea aika jokaisen brändin avata asiakasmatka ja tutkia siitä syntyvää kokemusta. Asiakkaiden tyytyminen vallitsevaan kakofoniaan ei välttämättä ole menestymisen merkki. Saattaa olla, että asiakas kulkee jo aivan toisaalta kuin paraatikentälläsi kuvittelet.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Sanna Järvelä
2016-06-12 11:47:05

Ville olet jälleen olennaisen äärellä, kiitos! Pari henkilökohtaista havaintoa muualta ja meiltä.

Ostin vuonna 1989 silmälasit optikkolikkestä Hong kongissa. Siitä lähtien ovat lähettäneet syntymäpäiväonnittelut vuosittain sähköpostiini. Mukana on aina ollut age appropiate tarjous, lista heidän lähialueen näöntarkastuskumppaneistaan ja kannustusta verkkoasiakkuuteen. Myönnetään toki, ennen halpalentoyhtiöitä vierailemieni, ja verkossa kommentoimieni LON, PAR & BCN läheisyys vähän ontui. Sallittaneen Aasian perspektiivistä. Silti, kotimainen hintapainotteisen kampanjoiva ketju löysi viimeksi asioidessani asiakastietoni vuodesta 1980. Heiltä saan satunnaisen printtimainoksen, kun se kuuluu kampanjaan. Arvaa mistä ostan ne paremmat lasit?

Opera de Paris'n asiakkuuteni alkoi kesällä 1990. Seuraavana vuonna perustivat asiakasrekisterin, johon kirjaamiseen annoin luvan. Myös he muistavat syntymäpäiväni. Viime vuosina olen saanut katsomiini esityksiin ja some-julkaisuihini perustuvia ehdotuksia tulevasta ohjelmistosta, tarjouksiakin. Pommiskujen jäleen selostuksen turvatoimista ja vapaalipun. Esityskommentteihini on aina reagoitu, usein ovat jakaneetkin. Suomalaisten esiintymisistä vinkkaavat myös aina, uuden ohjelmiston saan kausittain kotiin myös printinä. Tämä kielipuolelle, yli 1000 km päässä asuvalle satunnaiskävijälle byrokratiastaan tunnetussa Ranskassa julkiselta taidelaitokselta. Kansallisooppera tunnistaa minut, kun KERRON soittaessani puhelinnumeroni. Some-kommentteihin omilla suvuillaan reagoivat myös kiitettävästi. Silti suhteemme on merkitävästi etäisempi, onhan Tampereelle toki 170 km.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2016-06-12 11:50:31

Erinomaista. Kiitos esimerkittämisestä! Tätä on paljon. Moni ajattelee vaikuttaneensa kun on vasta tiedottanut tai mainostanut. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.