Chief Digital Officer

11.06.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Chief Digital Officer

Moni yritys kipuilee digitalisaation ymmärtämisen, organisoinnin ja hyödyntämisen kanssa. Kuka johtaa, mitä tehdään ja miten kehittäminen organisoidaan? Siinä kysymyksiä, joihin vastaamaan yrityksiin on alettu palkkamaan ammattikehittäjiä CDO –tittelillä kulkevina johtajina.

Olisi kiinnostavaa tietää millainen tehtävä ja toimenkuva henkilöille on yrityksissä annettu. Olen itsekin pohtinut paljon CDO –asemaa ja sen tarvetta muutoksen johtamisessa. Itse ajattelen hyväksi ideaksi seuraavia tehtäviä.

  1. Ymmärrys – Mikä muuttuu, mikä uhkaa ja millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio tuo yritykseen. Mikä on oikea aika investoida ja mihin pitäisi panostaa ja kuinka paljon?
  2. Osaaminen – Mitä osataan, mitä pitäisi osata ja mitä voidaan ostaa ulkopuolelta. Kulttuurimurroksen johtaminen kumppaneihin nojaamalla on aina hankala tie. Ydinosaaminen on omistettava ja sitä on kehitettävä jatkuvasti.
  3. Kehityshankkeet – Digitalisaatio kytkee kehityshankkeisiin useita yrityksen eri yksiköitä. Siksi hankesalkun omistajuus pitäisi olla ylimässä johdossa eikä esimerkiksi tietohallinnossa tai liiketoimintayksikössä. Matriisi luo aina uusia hankauspisteitä ja siksi digitalisaation hyödyntämistä kannattaisikin miettiä enemmän kasvuympäristöjen ja ketterien ventures –rakenteiden avulla.
  4. Kumppanuudet – Kumppaneiden tunnistaminen, ymmärtäminen ja valintojen tekeminen on yksi olennainen osa CDO –position haastetta. Digitalisoituminen vaatii joka tapauksessa perinteisten järjestelmätoimittajien rinnalle erilaisia palveluyrityksiä ja oikeastaan toimittajien ekosysteemin. Sen johtaminen ja kehittäminen on merkittävä ja jaettu haaste koko yritykselle.
  5. Tulokset – Aika helposti CDO on uusi titteli perinteiselle kehitysjohtajalle. Annetaan kehittämiselle kiiltävä kuoret. Saunamajureiden palkkaamista tulisi välttää viimeiseen asti. Digitalisaatiolle on saatava selkeä strategia, tavoitteet, budjetointi, mittarit ja tulokset. On synnyttävä myytävää ja ennen kaikkea enemmän ja parempaa entistäkin vähemmällä. Yrityskulttuuri joko tukee tai on tukematta tuloksellisuutta. Suurin osa asioista kannattaa ostaa palveluin, mutta tuloksellisuus on arvo, joka ponnistaa yrityksen sisältä.

+Tulevaisuus. Kuka huolehtii ylimmän johdon ja yrityksen osaamisen pysymisestä kiinni ajassa? En nyt tarkoita tutkimusyhtiön raportteja vaan aitoa tiedon löytämisen ja jakamisen kulttuuria. Hyvä omistaja pitää huolta, että hallituksen, johdon ja koko yrityksen osaamista päivitetään aika-ajoin toimialan suunnan, trendien, muutosten ja mahdollisuuksien osalta. Tähän tehtävään sopii mielestäni hyvin yrityksen CDO.

Uusi asema yrityksessä ja vielä usein matriisissa on valtava haaste sekä yrityksille että osaavillekin yksilöille. Miten lunastaa uskottavuus ja paikka aidon liiketoiminnan rakentajana?

Pelle pelottomaksi pääsee helposti, mutta miten rakentaa CDO –positio, jossa näytetään enemmän kuin väitetään arjessa?

Olen kokenut ”pääsihteeri”-tehtävän Digitalist Networkissa hyvänä harjoitteluna CDO-rooliin. Olen rakentanut yhteisön, alustat, sisällöt, kumppanuudet, prosessit ja toimintamallit äärimmäisen pienellä budjetilla todella osaavien kumppaneiden avustuksella. Tekeminen on analyyttistä, avointa, verkostomaista ja kehitys ketterää. Näitä kokemuksia ja ennen kaikkea tuloksellista tekemistä jaan ilolla osaamisesta kiinnostuneiden yritysten kanssa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Vakkilainen
2016-06-14 00:20:01

Heh, oliko tämä avoin työhakemus Ville... Olen itse samoin pohtinut CDO-roolia ja itse asiassa hakenutkin yhteen (mutta ei siis ihan natsannut). Kaikki organisaatiot eivät tarvitse erikseen nimettyä CDO:ta, mutta useimmissa rooli on tarpeen ja perusteltu. Summaten kirjoitustasi ulkopuolelta värvätty CDO on tarpeen organisaatiossa, jossa ei yksinkertaisesti ole valmiina yli siilojen ja liiketoimintayksiköiden ulottuvaa näkemystä digitalisaation merkityksestä. Osaoptimoinnin poistaminen on yksi tärkeimmistä CDO:n tehtävistä.

Jos organisaatiossa on tällaiset ominaisuudet ja valmiudet omaava henkilö jossain roolissa jo valmiina, ei CDO tittelinä ole mitenkään välttämätön. Oleellista on tällöin riittävän valtuutuksen ja resurssien hallinta ko. henkilölle.

Ja kyllä, sinulla Ville on taatusti näkemystä ja kokemusta konsultoida CDO-caseissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.