Digitalisaatio

10.06.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Digitalisaatio

Digitalisaatio vyöryy suomalaisten yritysten ja yhteisöjen strategioihin. Ensimmäinen etappi sanan sisällyttämisestä tavoitteisiin ja toimintasuunnitelmiin alkaa olla saavutettu.

Kulttuurimurroksen vaikutuksiin perehdytään usealla eri tavalla. Lukuisat keskustelut ja haastattelut yritysjohdon kanssa paljastavat valtavia tasoeroja digitaalisuuden ymmärtämisessä ja osaamisessa. Yhä edelleen turhan moni lähestyy asiaa alustat, kanavat tai järjestelmät edellä. Kulttuurimuutos vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan, suunnittelukulttuuriin, johtamiseen, asiakaskokemukseen ja kehittämiseen. Ennen kaikkea digitalisaatio on asiakaskokemuksen ja -vallan murros niin yritysten välisessä kuin kuluttajaliiketoiminnassakin.

Älä mieti miten tehdä liiketoimintaa verkossa, vaan miten disruptoit olemassa olevan liiketoiminnan verkkoympäristössä.

Olen päässyt valmentamaan lukuisia yrityksiä aiheesta kevään aikana. Hyvä tulisi jos saataisiin kaikkien osaaminen jotenkin yhdistettyä ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Hyvä digistrategia lähtee aina arvoketjuanalyysistä ja käsittelee ainakin seuraavia asioita.

Dia02

1. Liikeidea – Miten arvoketjut kehittyvät ja millaisen roolin digitalisaatio mahdollistaa asiakkaiden elämässä?
2. Strategia – Miten hyödynnämme ekosysteemejä liiketoiminnassa ja mitkä uhkatekijät digitalisaatio luo yrityksellemme? Miten viemme yrityskulttuurin ja yrityksen liiketoiminnan digiaikaan?
3. Johtaminen – Miten johdamme muutosta, synnytämme uutta ja organisoimme tekemisen uudella tavalla? Digitalisaation hyödyntäminen muuttaa aina yrityksen organisoitumista sekä suunnittelu- ja johtamiskulttuuria.
4. Asiakaskokemuksen rakentaminen – Miten toimimme reaaliaikaisessa toimintaympäristössä? Miten tuotteita rakennetaan yhteistyössä asiakkaiden kanssa, kuinka palvelemme monikanavaisesti ja kuinka rakennamme asiakasta voimaannuttavan palvelu- ja asiakaskokemuksen?
5. Innovaatiot – Digitalisaatio ei muuta eikä hyödynnä mitään, jos emme muuta toimintamalleja ja tee asioita eri tavalla. Miten voimme rakentaa enemmän, parempaa ja vähemmällä? Digitalisaatio haastaa muotoilemaan entistäkin parempia yrityksiä.

Fiksut yritykset huomaavat digitalisaation olevan huikea mahdollisuus parempaan tekemiseen eikä itseisarvo tai yksittäinen kanava muiden joukossa.

Joko sinulla on aidosti uskottava digistrategia?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jan Lindblom
2016-06-11 10:16:30

Tuota, aika geneerinen kuva ja ympyrän keskellä tapahtumaa kuvaava sana on epätarkka. Ympyrä ei pyri kuvaamaan juurikaan digitalisaatiosta ja siihen liittyviä ominaispiirteitä, vaan se kuvaa miten yritys elää, muuttuu ja kehittyy - siis exploration & exploitation johtamista. Siksi ympyrän keskelle voisi kirjoittaa robotilisaation, sähköautoilun, digikirjat, tai minkä tahansa muun hyödynnettävissä olevan kohdeasian tai trendin. Lopuksi sellainen tarkennus, että nykytutkimuksen mukaan innovaatiot eivät muodostu pelkästään asiakkaista, kuten kuva antaa ymmärtää, vaan sisäisistä ja ulkoisista verkostoista - asiakkaat on osa ulkoisia verkostoja, mutta ei suinkaan ainoa eikä välttämättä edes se tärkein innovaatiotekijä. http://www.forbes.com/sites/jacobmorgan/2015/04/08/five-uncommon-internal-innovation-examples

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

V
2016-06-11 10:37:20

Juuri näin! Digitalisaatio on hähmäinen asia ja vaikea kuvata tarkasti. Halusin tässä alleviivata asiaa toimintaympäristön kautta. Aivan liikaa asiaa lähestytään kanavien ja alustojen kautta. Kiitos kommentista, lisää? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.