Omistajat

01.06.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Omistajat

Olen päässyt viime aikoina työstämään paljon onnekseni yritysten omistajien kanssa. Olen myös nähnyt läpi inhimillisyyden erilaisten yrittäjien jaksamisessa yrittää ja omistaa vastuullisesti. Vastuullisesta omistamisesta on kasvamassa sanojen suosikkini.

Jos haluat omistaa, mutta et jaksa kehittää sitä, osta pala pörssiyritystä. Jos omistat, muttet jaksa omistustasi kehittää, palkkaa tehtävään paras mahdollinen renki. Pahin mahdollinen tie omistajalle on kasvaa eri suuntaan omistustensa kanssa.

Vastuullinen omistaminen näyttäytyy helposti monelle omaisuuden turvaamisena. Pidetään huolta siitä mitä on rakennettu ja muka varmistetaan, ettei osinkovirtaus ei tyrehdy. Toivotaan ettei kuluja tai investointeja synny ansaittua kassavirtaa katkaisemaan.

En voisi olla enemmän eri mieltä äskeisestä kappaleesta. Minulle ainoa tapa omistaa vastuullisesti on ymmärtää muutoksia yhteiskunnassa ja ympäristössä, pohtia liikeideaa ja johtaa siitä parhaita mahdollisia strategioita aikaan ja asiakkaille. Vain aktiivisesti kehittävä omistaja on turvassa tulevaisuudelta ja muutosten keskellä. Osinkovirtaan heittävä omistaja on helposti kaikkien nälkäisimpien haastajien kohteena ja asiakkaiden käyttäymisen muutoksissa pulassa.

Pahinta ei ole muutos vaan muuttumattomuus, joka vie väkisin irti ajasta ja asiakkaista ennemmin tai myöhemmin.

Puhumme paljon yrityksissä jatkuvasta ja liiallisesta muutoksesta. Ikään kuin muutosta pitäisi olla vähän ja harvemmin ja työrauhaa ja samankaltaisuutta pääosa arjesta. Miksi urheilu ja taidekkin pyrkivät jatkuvasti muuttumaan ajan mukana ja kehittämään aina parasta vallitsevaan aikaan sopivaa? Leijonatkin tekivät merkittäviä muutoksia vielä viimeiseen otteluun Moskovassa. Tuloksena oli toinen kulta finaalissa eli ansaitusti voitettu hopea.

En ymmärrä omistajaa, joka haluaa sementoida ikuiseksi kerran ansaitsemansa arvontuotannon. Tai tietysti ymmärrän pyrkimyksen siihen, mutta aidosti parempi tie siihen on jatkuvan muutoksen arvostus. Ei ole yksi tai kaksi gurua, jotka sanovat että parhaita ja arvokkaimpia ovat yritykset, jotka parhaiten reagoivat ja kestävät muutoksia. Tarvittiin vain yksi omena ja puhelinmalli kaatamaan maailmanmestari Nokia matkapuhelimissa.

Jokainen pitkäikäinen yritys kykenee muutoksiin ja pysyy ajassa mukana. Omistajuus ei ole ansaittu etu, vaan vastuu ja lupa olla mukana muuttamassa maailmaa.

Paras palkinto omistajille tulee siitä, että seuraavallekin sukupolvelle jää jotain yritettävää. Vasta silloin siirtyy sukupolvessa yhteinen arvopohja eteenpäin. Raha ja edellinen menestys ovat huonoja menestyvän omistajuuden mittareita. Todelliset jyvät erottuvat akanoista ottamalla aktiivisen vastuun omaisuudesta ja sen kehittymisestä ajan ja asiakkaiden mukana.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.