Laatikossa

29.05.2016 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Laatikossa

Harmittavasti tuntuu laatikko painavan harteillamme kaikkea uutta kehitettäessä. Samaa näkyy suhtautumisessa verkon mahdollisuuksiin liiketoiminnassa. On ymmärrettävää, että uuteen suhtaudutaan varovasti, jotain uutta vähän lisäten, mutta fyysisen maailman reflektointi verkossa tuottaa pääosin vähän tai huonoja tuloksia.

Suomalaisilla on jokaisella käytössä jo lähes kaksi internet -yhteyttä. Olemme siis kuluttajina ja ammattilaisina tiiviisti ja helposti yhteydessä toisiimme ja ”kaikkeen” tietoon markkinasta. Kuluttaminen ja käyttäytyminen muuttuu päivä kerrallaan. On helppoa ostaa käytettyä, jakaa omistuksia tai lainata kaverille tarpeen syntyessä. Pankin tai kauppiaan on syytä lähestyä kuninkaalisia hattu kourassa.

Jatkuva yhteys toisiimme mahdollistaa aivan uudenlaisen tavan toimia ja palvella asiakasta.

Silti suurin osa yritysten aktiviteeteista verkossa näyttää olevan aivan jostain muualta kotoisin. Internet- konsultitkin kommunikoivat yritysten rinnalla kuin kävisivät taistelua musketein keskiajalla. Koko rykmentti seisoo omassa poterossaan pellon reunalla eri aseita peräkkäin ja yksitellen hyödyntäen. Yksi viestii, toinen käy laukaisemassa mainoksen ja kolmas täräyttää asiaa naamakirjaan. Taustalla HR pärisyttää vielä rumpuja liput tanassa firman työoloja sokeroiden. Välillä käydään lounaalla ja sitten taas tuhisemaan. Ollaan niin ”verkossa” ja fiksuja vaikka kulttuuri, toimintamallit ja asiakaskokemus huutavat pelkkää analogiaa digitaalisen ja älykkään sijaan.

Ajattelisi digiajan yrityksen palvelevan verkossa pelkän itsepalvelun eli verkkokaupan sijaan. Luulisi brändin kokoavan faneja yhteisöksi ja kasvattavan seuraajien, yleisön, ja asiakkuuksien määrää. Ei koske meitä. Olemme avanneet ATK:n ja tuputamme sinne esitteitä ja ajatuksia mainoksina kuten aina ennenkin.

Ei verkko mitään anna jos meininki muistuttaa keskiaikaa. Miksi kukaan sijoittaisi kanavaan, joka tuo lisää vaivaa rinnalle ja toimii marginaalista hyötyä tuottaen? Ei verkko ole mitään vanhan rinnalle tuomassa, vaan mullistamassa ajattelumalleja. Verkossa on toimittava verkon edellytyksin. Avoimesti, verkostomaisesti, tehokkaasti, ketterästi ja samat analogisen maailman asiat liiketoiminnassa verkon tavalla toteuttaen.

On välillä raskasta seurata, miten verkkoa käytetään järjestelmät edellä analogista maailmaa sinne siirtäen. Ei ihme, että moni raportoi huonoja tai marginaalisia hyötyjä. Enkä enää ihmettele miksi murrokset tahtovat tulla ainoastaan toimialojen ulkopuolelta.

Ei kai kukaan selväjärkinen kuvittele samojen asioiden toimivan aivan erilaisessa ja eri pelisäännöillä toimivassa digitaalisessa ympäristössä? Harmi vain että liian moni kehtaa tarjota analogista asiakaskokemusta digitaalisissa ympäristöissä. Nyökytteleviä myyjiä löytyy tietenkin kaikille ratkaisuille. Eihän se tyhmä ole joka vähästä paljon pyytää, vaan se, joka mitättömästä suostuu maksamaan.

ps. jakamalla arvoa ja palvelemalla holistisesti kaikissa kanavissa erottuvasti, yhdenmukaisesti ja järjestelmällisesti teet yrityksestäsi hunajapurkin.

V blogi

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jari Peltola
2016-05-30 11:44:26

Hyvin nostat ongelmat esille artikkelissa. Ratkaisuista olisi kiva lukea lisää. Vai onko ainut ratkaisu tilata Tolvanen paikalle? :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ohto Rainio
2016-05-31 13:59:55

Hieno kirjoitus Ville!

Jarille ratkaisuihin liittyen:
Itse olen pohtinut viime aikoina samaa problematiikkaa analogisen ja digimaailman rajapinnoista. Yritin omalla animaatioblogillani hahmotella esimerkin kautta, miten joitan analogisen maailman tunteita on mahdollista designata digimaailmaan:
https://ohtorainio.com/2016/05/31/digital-service-design-for-smell-touch-and-excitement/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.