Digijuna

17.05.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Digijuna

Suomalainen digijuna sen kuin pitenee. Puhun tänään Keynoten Salesforcen, Avauksen ja Accenturen tapahtumassa, jossa mukana myös Stockmann, Uber, Wärtsilä ja Med group. Digitoimijoita vähän jokaiselle pysäkille.

Aiheeni on mielenkiintoinen kuinka digitalisaatio läpäisee yrityksen. Tulkitsen sillä toimintaympäristön, työkulttuurin, avainprossien ja asiakkaan kokemuksen rakentamista tiedon varaan ja avoimeen verkkoympäristöön. Sähköinen ei omasta mielestäni ole vielä digitaalinen. Vasta tiedolla johdettu ja synerginen palvelukokemus täyttää digitalisaation määritteen ”teknologian integroitumisesta arkeen.”

Itsepalvelu on asiakkaan työllistämistä ja yksin jättämistä verkkoympäristössäkin.

Esitystäni rakentaessa pohdin kuinka pitkään ajatukset pilvestä ponnistavista älykkäistä ja sosiaalisista palvelukokemuksista ovat olleet jo olemassa. Itse ihastuin erityisesti Altimeterin ajatuksiin vuonna 2011. Lähdin heti testaamaan ajatuksia ja oppia käytännössä. Tulokset ja toimintamallit vaihtoehtoisine nvestointeineen ovat kiistattomat. Pulinat pois, tulokset on laskettu.

Omasta näkökulmastani kummaksun puheita verkosta yhtenä palvelukanavana tai täydentävänä liiiketoiminta-alustana. Eniten ihmettelen sosiaalista mediaa ja muita pilvipalveluita väheksyviä. Elämä, työ, asiakassuhteet ja asiointi yksinkertaisesti valuvan verkon älykkääseen ympäristöön kuluttajien äänestäessä päivittäin jaloillaan ja lompakoillaan. Se ei tarkoita sitä, että kaikki muu katoaa, vaan sitä että meillä on mahdollisuus keskittyä olennaiseen ja rakentaa uusia ja entistäkin parempia liiketoimintoja vähemmällä.

Kumma jos paremmin vähemmällä tekemisen ajatus ei kiinnosta Suomessa, jossa tuntuu olevan laaja jaettu näkemys muutoksen tarpeellisuudesta.

Blogiani luki 2015 100 000 ihmistä. Se on kerännyt viidessä vuodessa yhteensä yli 1,25M sivulatausta. Sisällöt tuottivat lähes 100 laadukasta kohtaamista ja yli 10 laadukasta asiakkuutta. Miksi ihmeessä olisin kirjoittanut kirjoja, joita lukee hyvällä tuurilla 2500? Arvostan paljon verkon vuorovaikutusta ja ihmisten apua tiedon levittämisessä. Miksi ihmeessä pakkaisin tietoni koviin kansiin sille varattuun hyllyyn homehtumaan? Tieto on elävä organismi, jonka arvo kasvaa kun sitä ryhdytään jakamaan tai vastustamaan. #V Vuonna 2015:

Dia03

Toinen esimerkki sosiaalisesta verkostosta on Digitalist Network. Verkoston kymmenkunta tapahtumaa keräsivät viime vuonna yli 5000 osallistujaa ja lähes 400 000 sivulatausta. Päälle tulevat tietysti reaalimaailmassa tapahtuneen kohtaamiset, rekrytoinnit, palvelut ja keskustelut. Verraton tapa luoda ymmärrystä ja jakaa arvoa yhteisellä missiota digitalisoida Suomi pikseli kerrallaan.

Dia05

Ymmärrän kaikki verkon kehittämiseen liittyvät haasteet. Tunnistan, poistan ja ratkon niitä päivittäin ammatikseni. En silti ymmärrä jarruttelijoita ja verkkomaailman hyssyttelijöitä. Teot niin Suomessa kuin maailmallakin puhuvat kyllä puolestaan. Investointien aika ymmärrykseen, osaamiseen ja tekemiseen on nyt eikä jossain lähitulevaisuudessa. Verkko on kypsynyt valmiiksi tekemiselle ja osaamiselle ennen näkemättömällä tavalla. Yksin Suomessa on 170 internet-liittymää sataa asukasta kohden. Seuraavan kymmenen vuoden kuluessa määrän uskotaan jopa kymmenkertaistuvan. Mitä sinä asiassa vielä ihmettelet?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.