Vallankumous

29.04.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Vallankumous

Suomessa on 170 internet –liittymää sataa asukasta kohti. Olemme yksi maailman eniten mobiilidataa kuluttava kansakunta. Tänä vuonna datan käyttö kasvaa yli 100%.

Opimme ketterästi asioimaan, ostamaan ja jalostamaan tietoa verkossa.

Kilpailutamme, vertailemme ja etsimme itsellemme surutta sopivia ratkaisuja ketterästi suoraan käsipuhelimella. Vanhat ajatusmallit ja palvelut väistyvät uusien tieltä. On mukavaa käyttää Spotifyitä, Netflixiä, Facebookia ja kansainvälisiä verkkokauppoja.

Ne antavat valtaa käyttäjille ja pitävät kuluttajia kuninkaina.

Samaan aikaan kansainväliset toimijat vievät suomalaisten markkinoita. Median käyttö siirtyy amerikkalaisille alustoille, kansainväliset verkkokaupat vahvistavat asemiaan Suomessa. Lippujen myyntikin tapahtunee pian pääosin globaalien alustojen ylläpitäjien toimesta. Käynnissä on samettinen vallankumous, joka on abstraktiona meille käytännöllisille suomalaisille vaikea pala pureksia.

Kuluttajat ja asiakkaat ovat valmiita, yritykset nukkuvat ruususen unta. Kieltäytyminen sosiaalisen median ymmärryksestä, huono kosketus verkon arkeen ja haluttomuus oppia uutta ovat nopein tie ulos tulevaisuudesta. Olisi hölmöä ajatella jonkun sijainnin, historian tai markkina-aseman suojaavaan myllerrykseltä.

Digitalisaatio on enemmän maailmanjärjestystä murskaava kuin ylläpitävä luonnonmullistus, joka haastaa kulttuurimuutokseen.

Tässä kontekstissa suomalaisten ajattelu tuntuu vallan sinisilmäiseltä. Kuluttajien käyttäytymisen murrosta ratkotaan tilailemalla uusia teknisiä alustoja, välttelemällä ryhtymästä miettimään murrosta kokonaisvaltaisesti ja jarruttelemalla todellisten muutosprosessien aloittamista. 

Kyyninen sanoisi suomalaisen yrittävän ratkoa kulttuurimurrosta uusia koneita tilailemalla ja muutoksen mahdollisuuksia vähättelemällä.

On paljon myös asioita, jotka eivät tule muuttumaan tai muuttuvat hitaasti. Olemme matkalla kohti start-up kuplaa, jonka puhjettua huomaamme, etteivät kaikki palvelut olekaan miljardien arvoisia.

Riskirahoitushanat menevät kiinni heti kun talous ottaa seuraavan harha-askeleensa.

Silti kuluttajien vallankumous jatkuu eikä osoita hidastumisen merkkejä. Voi olla, että tarvitaan uusi sukupolvi natiiveja ratkomaan aidosti uusi maailmanjärjestys eri toimialoilla. Voi olla, että vanhallakin mallilla pärjää vielä hetken. Varmaa on se, että kaikille toimialoille tulee kiihtyvää muutosta ja uutta kilpailua.

Ehkä suomalaisille suurin mullistus verkossa on saarivaltion lopullinen yhdistyminen osaksi maailmanluokan kilpailua. Maailman avautuessa olisi syytä katsoa tarkkaan mitä on tulossa vastaan eikä mitä löytyy vielä tänään taseesta.

Vielä hetken saamme itse valita olemmeko oman liiketoimintamme isäntä vai renki.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.