Muutoksen mahdollisuus

24.03.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Muutoksen mahdollisuus

Ei ole olemassa huonoja aikoja ja toimialoja vaan ainoastaan erilaisia yrityksiä

Olen tutkinut ja hutkinut yritysten ja yhteisöjen kasvu- ja muutostarpeita kohta kaksi vuosikymmentä. Suhteellisen vähän, mutta jotain kuitenkin ja ikäisekseni valtavasti. Olen pohtinut paljon muutoksen mahdollisuuksia ja anatomiaa. Milloin ja miten positiivinen muutos on tehtävissä?

Yrityksillä on eniten rahaa käytettävissään silloin kun niillä menee hyvin. Johto luottaa, rahaa riittää ja sitä käytetään toiminnan voitelemiseen. Silti kasvaessa on kiire asiakkaiden kanssa eikä todellista kipuakin tuottavaa muutosta taideta saada aikaiseksi. Enemmän luotetaan siihen, että homma menee hyvin kun on mennyt tähänkin asti. Yritykset kehittävät, mutta harvoin kehittyvät menestyessään.

Keskimääräisesti menestyvät yhteisöt luottavat nykyiseen ja toivovat parempaan. Mahdollisuuksia mietitään ehkä erinomaisesti menestyviä yrityksiä enemmän, mutta muutokset tuppaavat tyrehtyä ”ei korjata, kun ei ole rikki.” asenteeseen. Vaikka muuttua pitäisi silloin kun voi, on ehjästä vaikea haastaa erinomaista.

Vaikeuksissa olevat yritykset ovat pakotettuja muutokseen. Silloin vaihtoehtoja on käytettävissä aina vähemmän. Varsinkin tuloksensa hukanneiden yritysten on pakko vähentää kuluja ja yrittää löytää toiminnalleen jostakin kantava pohja. Muutos ei tahdo tapahtua ilman muutoksia johdossa, tekijöissä ja toimittajissa. Entisestä jää vähän tai ei ollenkaan jäljelle.

Onko tämä kyyninen katselmus suomalaiseen muutokseen? Ei vaan korkeaveisu niille kehittäjille, jotka parantavat liikevaihtoa, laatua ja tulosta samanaikaisesti. Mitä enemmän yrityselämää pohdin, sitä varmempi olen, että ei ole olemassa huonoja aikoja ja toimialoja vaan ainoastaan erilaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Muutoksen mahdollisuus on yhtä suuri ja vaikea meille kaikille.

Menestyvä muutos vaatii erilaisia ympäristöjä, yrittäjyyttä, osaavaa johtamista, kumppaneita ja työkaluja. Sinun ja menestyksesi välissä on vain valtavasti osaamista, työtä, kumppaneita ja kehittämistä. Miten miten mitalistit syntyvät Olympialaisissa. Jos haluat parantaa tasoasi, ennemmin tai myöhemmin sinun on aloitettava uusi ja isompi projekti. Se vaatii taas valtavaa muutosta.

Pääsiäinen on erinomaista aikaa hiljentyä peilin ääreen pohtimaan tekoja ja tulevaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

HarriK
2016-03-24 08:22:20

Hyvä veto Ville. Itse näen sen pitkälti samalla tavoin; aina joskus joku kysyy multa että milloin on hyvä hetki perustaa yritys, niin vastaan että juuri nyt. Yhtä hyvä hetki kuin milloin tahansa. Mutta on sanottava että liiketoimintaa pitää yllä tietyt lainalaisuudet joiden en ole havainnut muuttuvan vuosikymmeniin. Iso tai pieni yritys, mikä tahansa tuote tai palvelu. Perussäännöistä luopuminen on miltei varma tie vaikeuksiin. Juju on kuitenkin siinä että perussääntöjen lisäksi; muita sääntöjä ei ole!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marja Fomin
2016-03-30 22:34:20

Miksi monet yritykset epäonnistuvat? Ne tuhlaavat rahat kaikenlaisiin konsultteihin ja rakentelevat papereista pyramideja sen sijaan että kuuntelisivat asiantuntijoita - työntekijöitä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.