Riita

07.03.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Riita

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text text_lead=”yes”]Riitaa syntyy kun odotukset tai tapahtumat sovitusta eroavat merkittävästi toisistaan. Jo käsitekin kertoo erimielisyydestä. Riitelyssä on aina ihmisiä ja tunteita mukana. Vaikka kuinka voimme sanoa asioiden riitelevän, on hullua väittää ettei erimielisyyksillä olisi vaikutuksia tunteisiin ja tulevaisuuteen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Sovimme asioita pääosin hyvän päivän varalle. Teemme sopimuksia hyvät asiat ja mahdollisuudet mielessä. Toki pohdimme mahdollista epäonnistumista, mutta ajattelen suurimman osan sopimuksista syntyvän hyvä mielessä. Siksi sopimuksista ja niiden merkityksistä tulee vaikeita näkemysten riidellessä tapahtumista, oikeuksista ja todellisuudesta.

Luin Harkimon tarinaa oikeustaistelussa entisen yhtiökumppanin Sanoman kanssa. Karvasta tarinaa, jossa ei voittajia taida löytyä. Huomattavaa oli Harrylle ja hänen perheelleen koituva vaiva arjessa. Kasvoton Sanoma juristeineen on aika koskematon verrattuna yrittäjä Harkimoon ja hänen läheisiinsä. Itse asiasta on mahdotonta sanoa puolesta tai vastaan. Hyvä kun tekivät ja yrittivät. Olisi hullua olla yrittämättä siitä syntyvien riskien takia. Mitään uutta ei synny ilman tunnistettuja ja tunnistamattomia riskejä.

Olen pohtinut riitojen julkisuutta ja osapuolien kantojen kertomista. Suomessa riidoista vaietaan. Näin neuvovat kaikki asiantuntijat. Riidoista kertovia pidetään vaikeina ”riitapukareina” vaikka erimielisyyksiä vaikkapa verottajan kanssa voi sattua kenelle tahansa yrittävälle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”30″ back_image=”44722″ overlay_color=”color-xsdn” overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ shift_y=”0″][vc_column column_width_percent=”100″ position_vertical=”middle” align_horizontal=”align_center” overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ align_medium=”align_center_tablet” medium_width=”0″ align_mobile=”align_center_mobile” shift_x=”0″ shift_y=”0″ z_index=”0″ width=”1/1″][vc_column_text]

”SUOMESSA RIIDOISTA VAIETAAN”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]On kummallista miksi erimielisyyttä ja siitä syntyviä erimielisyyksiä pitää salailla vuosikausia siitä aiheutuvista jatkuvista ongelmista huolimatta. Miksi vaikeuksista pitää vaieta? Emmehän toivottavasti enää vaikene mielen ongelmistakaan, mutta miksi yritystoimintaan liittyvistä erimielisyyksistä olisi oltava hissukseen?

Arvaat varmaan ajattelevani asiasta eri tavalla. Uskon avoimuuteen tässäkin asiassa. En pelkää enkä ajattele vaikenemisella voitettavan yhtään mitään. Kun kerran ollaan eri mieltä niin kerrotaan tapahtumista avoimesti eriävät näkemykset.

Näytetään ainakin ettei elämässä ole aina helppoa eikä kaikki onnistu. Antaa heidän, joita kiinnostaa osallistua tai olla osallistumatta. Pidetään huolta ettei kenenkään tarvitse yksin kantaa riidan osapuolena kaikkia maailman vaikeuksia.

Vertaistukea pitää olla aina tarjolla vaikka välillä vähän ikävämmissäkin asioissa.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image media=”44770″ media_width_percent=”100″][/vc_column][/vc_row]

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Catarina
2016-03-07 07:18:21

Ainoat riidat, joita tulee välttää, ovat riidat läheisten kanssa. Muu on maailman hälyä. Rahaa tulee ja menee, mutta rakkaus on ikuista kuin ruoho. Se nousee joka kevät.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Natasha
2016-03-07 19:07:07

Suomalainen vaikenee itsensä kuoliaaksi. Tunnistan ja tunnustan. Konfliktitilanteet ihmisten välillä luovat mahdollisuuden uudelle kasvulle, usein syntyy päätös, joskus jopa hedelmällisempi pohja luottamukselle. – Ja kun oikein ottaa mittanauhat esiin, nuori nainen Malala antaa perspektiiviä rohkeudesta ääneen puhumisesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olli Manninen
2016-03-07 23:11:32

Riitelyn kulttuuri on todella pesiytynyt suomalaiseen vuorovaikutuskulttuuriin, joka on polarisoitunut ääripäin. Asiat eivät etene eivätkä ratkea, kun asioita ei osata tai haluta käsitellä asioina vaan asiat personifioidaan. Hallituksen ja opposition nokittelu Eduskunnan kyselytunneilla on tästä mainio esimerkki. Todellista esimerkillä johtamista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petteri Nikki
2016-03-08 22:46:29

Pelko.

Pelätään, että asiakas ei enää osta. Pelätään, että muut asiakkaat eivät osta. Pelätään, miten oma ammatillinen yhteisö reagoi asiaan. Pelätään, miten läheiset reagoivat. Pelätään leimautumista epäonnistujaksi, jos riita johtuu mokasta tai konfliktista vaikka mainitsemasi verottajan kanssa.

Pelätään, mitä muut meistä ajattelevat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Maarit Klein
2016-03-10 00:24:09

Tässä on oivallinen haaste HR:lle ja esimiehille tuoda lisää työkaluja rakentavaan riitelyyn, jotta mielensäpahoittajakulttuurille ei anneta valtaa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.