Kirosanat

30.12.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Kirosanat

Lipesivät huuliltani syventyessäni tulevan vuoden markkinoinnin ja viestinnän haasteisiin.

 

Työntekijälähettilyys, sisältömarkkinointi, analytiikka, natiivimainonta, sosiaalinen media.

 

Saatana mikä sanasuo. Miten ihmeessä kenenkään pitäisi pystyä luomaan, kehittämään tai johtamaan selkeitä kokonaisuuksia jos asiantuntijoiden kieltäkään tuskin pystyy ymmärtämään?

Taistelen saadakseni muotisanojen kirjaimet oikeaan järjestykseen.

Kysymys on loppujen lopuksi kuitenkin aika selkeistä asioista. Etsitään, luodaan ja löydetään yleisöjä älykkäissä ympäristöissä, tehdään kiinnostavia sisältöjä ja dialogia, tuetaan niitä erilaisilla maksetuilla ratkaisuilla ja saadaan aikaiseksi kaupallisesti mitattavia tuloksia. Ei tarvitse tehdä numeroa ihan jokaisesta eri työkalusta.

Muistan käyttäneeni esimerkkinä sanaleikkiä ”myytkö kylpylää vai kylpyhuoneremonttia.” Muistutan markkinoimaan kävelyä, mikäli myyt keinoniveliä. Yhä edelleen armon vuonna 2015 mitä eroa on myynnillä ja markkinoinnilla on yksi suosituimmista kirjoituksistani. Älä tuputa yksittäisiä työkaluja vaan poista asiakkaan ongelmia tarjoamalla niihin soveltuvia ratkaisuja.

Tilaaja ostaa oopperatalon eikä sementtiä, muurareita ja kirvesmiehiä.

Miksi markkinoinnin asiantuntijat ja itsekin olen suossa erilaisten käsitteiden kanssa? Koska uutta tulee nopeammin kuin pystymme sanastoamme uudistamaan. Periaatteessa voisimme korvata koko käsitelitanian teon sanoilla etsiä, tunnistaa, löytää, myydä, palvella, ratkaista ja mitata, mutta sorrumme tekemään tikusta asiaa yksittäisten asioiden ympärillä. Eikä siinä mitään, onhan uutta ja ihmeellistä aina mukava ostaa uutta ja vuotta ihmetellessä.

Yksi asia tulevalle vuodelle on varma. Tuloksellinen tekeminen, kokonaisuuksien hallitseminen ja oikeiden valintojen löytäminen on entistäkin vaikeampaa alati monipuolistuvassa markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun kentässä.

En itse asiassa tiedä voiko kultaista kolmikkoa enää suoranaisesti erotella toisistaan tai ainakaan käsitellä ottamatta huomioon koko asiakaskokemusta. Siitäkin huolimatta lopulta on kysymys vanhoista tutuista asioista uudessa maailmassa ja järjestyksessä.

Synnytä enemmän tuloja ja tyytyväisiä asiakkaita kuin menoja. Tee herkeämättä työtä arjessa parhaiden tapojen tunnistamiseen ja toteuttamiseen. Maailma on taatusti taas parempi paikka 2016 yrittää, viestiä ja vaikuttaa kuin päättyvänä vuonna.

Siksi sinullakin on lupa ja mahdollisuus tehdä taas parempaa kuin koskaan aikaisemmin.

ps. Lataa Kurion loistava ja kattava tutkimus some-markkinoinnin 2016 trendeistä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

HarriK
2015-12-30 22:44:09

Tiedän että tämä voi olla liian vaikea konsepti ymmärtää näin paikallisesti mutta sanon sen kuitenkin; markkinoinnilla ei ole mitään muuta tehtävää kuin tuoda asiakas myyjän luo. Täällä sotketaan nämä asiat siksi koska ette ymmärrä sen enempää markkinoinnin kuin myynnin todellista tarkoitusta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Markku Vierula
2015-12-30 23:41:14

Harrik, nyt et ole kyllä ymmärtänyt markkinointia osaamisena - etkä sen kattavuutta. Tai hetkinen... kysynkin, et mitä se markkinointi mielestäsi on? Kysymys on olennainen vastauksesi ymmärtämiseksi.
Mitä tulee itse Villen näkemykseen, olen samaa mieltä. On tärkeää hahmottaa mahdollisuudet. Uusia keinoja ja välineitä syntyy koko ajan. Niitä myyvät pushaavat niitä armotta markkinoille. Syntyy vuoden sitä ja sitä trendejä. Ne kertovat enemmän tarjooman volyymistä kuin todellisesta tarpeesta. Taktisia keinoja riittää, mutta strateginen osaaminen puuttuu. Tarvitaan helikopteriperspektiiviä, ylätason otsikkoa. Markkinoijalle keinovalikoima on rikkaampi kuin koskaan aiemmin. Olkaamme iloisia siitä. Pieni yritys voi toimia isosti. Ja iso puhutella ihmiseltä ihmiselle. On yrityksen ja sen nykyisten ja potentiaalisten asiakkuuksien välinen asia löytää oikeat osaamiset ja välineet sekä niiden tasapaino ja roolitus. #yhteispeli #kylistäkasvaakaupunki

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

HarriK
2015-12-31 10:17:12

Markku, ymmärrän toki mistä puhut. Ja olen samaa mieltä. Mutta me kaikki ohitamme tuon niin sanotun "big picture" tilanteen hyvin pian. Voidaan siis argumentoida vaikka kuinka asiaa monelta eri kantilta mutta esim myyntijohtajana tai toimarina olen periaatteessa kiinnostunut vain siitä monta asiakasta on sinun markkinointi toimenpiteesi tuoneet minun toimipisteeseeni. Ymmärrän tietenkin että markkinointi voi auttaa myyntiä mutta nyt se ei ole se juju. Vaan markkinoijan tehtävä on vain varmistaa että esim. joka viikko liikkeeseeni (tai muu vastaava) saapuu 10 potentiaalista asiakasta jotka ovat markkinoinnin avulla sopivasti "lämmitettyjä" (ja ovat varmaan koska muuten ei olisivat siellä) ja siitä ottaa myynti asian haltuunsa ja tuo kaupan kotiin. Näin se tosiasiassa, nettitasolla menee. Mutta tiedän varsin hyvin että nämä kaksi määritelmää tai toimintatapaa on sekoitettu(varsinkin täällä Suomessa) keskenään niin hyvin että proverbiaalinen Erkkikään ei niitä tahdo toisistaan erottaa. Ja sen takia, esimerkiksi tämä ikuinen ongelma missä markkinointi ei synkkaa myynnin kanssa ei ota onnistuakseen. Johtuu pääasiassa siitä kun nämä kaksi selvästi toisistaan eroavat tehtävät sekoitetaan toisiinsa. Ja tiedän tämä voi olla vaikea niellä ja ehkä olet erimieltä. It's ok, wouldn't be the first time.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

HarriK
2015-12-31 10:19:50

Korj. Siis tuossa missä lukee nettitasolla tarkoitin nettotasolla!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Camilla
2015-12-31 13:54:26

Itse olen syyllistynyt aika paljon "asiakasymmärrys"-termin käyttämiseen, vaikka olen huomannut, että se on monille sanana täysin vieras. En vain ole parempaakaan keksinyt. Moni puhuu asiakastiedosta, mutta minulle tieto on mekaanista (asiakkaan nimi, osoite, ikä jne) - eikä sellaisenaan vielä auta palvelemaan paremmin saati ennakoimaan tulevaisuuden tarpeita.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.