Fanit

05.12.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Fanit

Tarvitset fanitusta.

Vaikka kehittäisit kuinka hyviä tuotteita tai palveluita, tarvitset yleisön, josta kasvaa asiakkaita ja yhteisösi. Ihmettelen, miksi enemmistö start-upeistakin ajattelee samalla tavalla kuten aiempi sukupolvi, että hyvä palvelu myy itse itsensä. Kauppa Neuvostoliittoon on vain vaihtunut Apple –markettiin.

Digiaika muovaa arvoketjuista arvoverkostoja. Jakelijasta saattaa tulla julkaisija ja toisinpäin. Parhaiten pärjäävät yhtiöt, jotka pystyvät sekä luomaan tuotteita tai sisältöjä ja pystyvät itse jakelemaan ne. Teslakin haluaa itse valmistaa, myydä, jaella ja huoltaa tuotteensa. Netflix kasvoi jakelijasta julkaisijaksi. Katselemme Original –tuotantoja ja myymme parhaat niistä ystävillemme.

Yleisöstä kasvaa markkinointikanava ja yhteisö, joka tilauksillaan varmistaa rahat tehdä hyviä juttuja jatkossakin.

Et pysty rakentamaan yhteisöä tuotteesi tai yrityksesi ympärille. Tarvitset suuremman tarkoituksen, vision ja ideologian. Sinun on kasvettava yksittäistä myyntiä tai asiakkuutta suuremmmaksi.

Laskemalla kauppoja, asiakkaita ja käyttäjiä saat tulitikkuja, luomalla yhteisön saatat sytyttää metsäpalon.

Asiakasyhteisöjen rakentaminen on vaativaa ja pitkäjänteistä puuhaa. Siksi uudenkin yrityksen tulisi aloittaa työ heti yrityksen ensimmäisenä päivänä. Hyvää ideologiaa seuraavat käyttäjät, kumppanit ja sijoittajat. Hyvää tekemistä on mahdoton olla huomaamatta kunhan tekeminen on avointa, erottuvaa, vuorovaikutteista ja jokapäiväistä. Viestinnän tehtävä ei ole kertoa tekemisestä vaan palvella sitä seuraavia ja arvosta kiinnostuneita.

Älä viesti, vaan vaikuta ihmisiin. Antamalla rajattomasti saat kaiken mitä tarvitset.

En ole ihan varma mitä kasvuyrityksille hallituksissa ja koulutuksissa opetetaan. Itse suosittelisin seuraamaan viihdeteollisuuden oppeja. Kukaan ei löydä sinua ilman jatkuvaa, pohjatonta ja sitkeää omaa osaamisen ja tekemisen jakamista ja kehittämistä.

Ota maailma haltuun fani ja keikka kerrallaan.

Ps. Huomio on katoavaista. Rovio löysi miljardi pelaajaa, mutta kuinka monta asiakkuutta syntyi?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri
2015-12-06 12:10:54

Artikkelissasi kaikuu oikea viesti. Ei se mitä myyt vaan kuinka. Mutta kuinka syntyy niin monesta asiasta, yksi niistä olisi kovan kilpailun tuomat edut mutta valitettavasti yritämme välttää kilpailua ja mennä sieltä mistä aita on matalin. Suomessa tämä asia on kehitetty aivan huippuunsa. Tietenkin pitkälle johtuen historiastamme ja kulttuuristamme. Kun vältämme kovan kilpailun menetämme jotain paljon arvokkaampaa - kyvyt ja taidot myydä silloinkin kun kaikki ei ole valmiiksi leivottua ja vastassa on 5 kilpailevaa tuotetta jotka ovat parempia tai vähintään yhtä hyviä kuin meidän. Hyväksy se ja hae apua niiltä jotka sen todella osaavat. Tai menet sellaiseen tilanteeseen tai ympäristöön missä lintukodon vaihtoehtoja ei ole.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anu Peltola, fromFinland.fi
2015-12-07 22:34:37

Kiitos loistavasta kommentista!

Lisäisin yhdeksi kilpailun välttämisen syyksi viimeiset 15 vuotta kestäneen keskusliikedominanssin.
Ainakin päivittäistavaravalmistuksessa ja erityisesti elintarvikkeissa näyttää siltä, että tuttujen ostajien kanssa käydyistä sopimusneuvotteluista on todella pitkä matka opportunistiseen uusien asiakkuuksien hankintaan ja kehittämiseen ulkomailla.

Kun kotimainen kauppa supistuu ja halpuuttaa valikoimiinsa ulkomailta tuotuja tuotteita, toivoisi valmistajilta enemmän rohkeutta testata oman valikoiman kilpailukykyä kansainvälisessä kilpailussa, jossa suuruus ei enää olekaan kilpailuetu.

Suomalaiset ja ulkomaalaiset asiakkaat arvostavat kotimaisissa tuotteissa aivan eri asioita. Ja ostavat eri tuotteita.

Uskallus kokeilla uusia kanavia ja epäonnistua toisi varmasti uutta ajattelua, jolla pärjätä paremmin myös kotimaisissa myyntikanavissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.