Viestinnästä vaikuttamiseen

25.11.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Viestinnästä vaikuttamiseen

Olen pohtinut, puhunut ja keskustellut viime aikoina paljon viestinnästä. On siis aika raapia hajatukset verkkoon ja katsoa löytyykö asiaan vastustusta tai vastakaikua.

Viestijät kokevat itsensä vaikuttajina. Yrityksissä, medioissa ja yhteisöissä he ovat tekemisen, vallan ja niitä seuraavien ihmisten välissä. Suurin osa viestijöistä on syystäkin ylpeitä saavutuksistaan. Viestijöillä on merkittävä tehtävä yhteiskunnassa ja aivan loistava tulevaisuus. Lue vaikka ajatus tulevaisuuden viestijästä.

Ovatko viestijät sittenkään vaikuttajia? Tarkoitan sitä saavatko viestijät aikaan vaikutuksia? Siis riippumatta siitä viestivätkö omissa, esimiehensä tai yhteisönsä nimissä. Olen tutkinut ja pohtinut asiaa pitkin syksyä.

Enemmistö, väittäisin 90% viestijöistä ei seuraa eikä mittaa viestiensä vaikuttavuutta.

Olen asiasta vakuuttunut, mutta valmis muuttamaan mielipiteitäni parempaa kohdatessani. Perhana soikoon viestintäkin on Suomessa luutunut ja tuotantolähtöinen toimiala.

Mittaamme enemmän mitä saamme lähetettyä ja lapioitua kuin tekemisen todellista vaikuttavuutta.

Jos kaikki mittaisivat viestinnän vaikuttavuutta, näkisimme aivan erilaista kommunikaatiota. Aitoa, suoraa, asiantuntevaa, erottuvaa ja kiinnostavaa. Näkisimme paljon enemmän toistoa, suunnitelmallisuutta ja tuotteistettuja kokonaisuuksia. Mikäli viestijät olisivat aidosti kiinnostuneita vaikuttamisesta, olisi koko viestintäkentän keskustelu aivan toisella tasolla. Aivan turhaa puhetta mikä on journalismia, sisältöä, sisältömarkkinointia ja mainontaa. Vain vaikutuksilla ja niiden eri yhdistelmillä on väliä.

Vaikuttaminen on aina ollut vuorovaikutteista. Vaikutat parhaiten kuuntelemalla ja antamalla avoimesti oman panoksesi omista tarpeista tai eduista huolimatta.

Viestinnän kenttäkin on muuttunut vuorovaikutteiseksi. Silti suurin osa viestijöistä viestii kuin elettäisiin 80-lukua. Etujärjestöihin tässä nyt ollenkaan puuttumatta.

Luuletko tosiaan viestinnän vallankäytön olevan norsunluutornista huutelun, tiedottamisen tai viestien välittämistä? Olet pahasti vikapoluilla. Viestinnän vallankäyttö on arvovallan, seuraajien ja arvostuksen ansaitsemista alentamalla itsensä kuulemaan ja kuuntelemaan mitä muut ihmiset sinusta ja asiastasi haluavat.

Aito vallankäyttäjä on aina muiden palveluksessa ja toisen asialla.

Asemaan, organisaatioon tai muuhun perinteiseen rooliin liittyvä vallankäyttö ei tarkoita sitä, että sinulla on valtaa viestijänä. En edes muista kuka on eduskunnan puhemies vaikka paperilla kaverin pitäisi olla valtakunnan kakkosvaikuttaja. Arvo, valta ja arvovalta kulkevat hyvän viestijän ja vaikuttamista ymmärtävän viestijän matkalla mukana.

Millaista sitten on hyvä viestintä 2016? Verkkoyhteisö täydensi ystävällisesti eilen #nanoblogissa aloittamaani listaa. Tässä on yksi näkemys olkaapa hyvä. Millainen on sinun listasi?

2015-11-25 09.20.23 am

2015-11-25 09.17.30 am

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.