Kontrolli

14.11.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Kontrolli

Kuvittelemme voivamme vaikuttaa tuleviin tapahtumiin murehtimalla niistä ennakkoon.

Näin ei kuitenkaan koskaan ole tapahtunut. Pelkäämme niin paljon epäonnen mahdollisuutta, että kuvittelemme kehityksen ja uudistumisen vaarantavan aivan kaiken mahdollisen. Pelkäämme vapautta, vaikka veisaamme sen suuruudesta yhtenä kansakuntamme suurimmista saavutuksista.

Uskomme vapauteen, mutta turvaamme kaiken kontrolliin. Vapaus hyvä, kontrolli paras. Turvaamme tuttuun, vaikka kasvu ja menestys vaatisivat juuri uusien outojen asioiden, taitojen ja asiakkaiden kohtaamista. Kaikki menestyminen perustuu rohkeuteen päästää irti vanhasta ja uskallukseen kohdata uusia asioita.

Puhuin vapaudesta ja kontrollista rohkean toimitusjohtajan kanssa. Hän uskalsi tunnustaa juuri kontrollista luopumisen hirvittävän eniten kaiken uuden tekemisessä. Hän sai asian sanottua. Sanat ovat tärkeimpiä muutoksia mahdollistavia tekoja.

Kun peloista uskalletaan puhua, saatetaan jotain uutta uskaltaa tehdä yhdessäkin.

Suomessa rohkeat uudistajat ovat niin harvinaisia, että pienemmistäkin uudistuksista pääsee mukaan mediaan ja tapahtumiin puhumaan tekemisen rohkeudesta. Sokeiden joukossa yksisilmäinenkin on kuningas. Uuden ja muutoksen tekijät nousevat kansakuntamme juhlituiksi sankareiksi.

Miksi murehdimme huomisesta, vaikka emme voi mitenkään tuleviin tapahtumiin vaikuttaa?

Koska eilinen ja historiassa tapahtuneet asiat ovat ainoita, joita osaamme arvioida. Harvalla yrityksellä on tulevaisuuteen liittyvää tutkimusta tai aidosti rohkeutta laatia strategiaa tulevaisuuteen eilisen sijaan rakentamalla. Tälläkin hetkellä suurin osa yrityksistä laatii huomisen strategiaa eilisen tuloksia toivoen. Tarraamme vanhaan vaikka vaikka vain huomisella on väliä.

Mitä jos vapauttaisit itsesi menestymään? Luopuisit häpeästä, kontrollista ja huomisen murehtimisesta?

Piirrä rohkea kuva tulevaisuuden tekemisestä, osaamisesta ja tapahtumista. Lähde hakemaan aidosti piirisarjaa isompaa mitalia itsesi ylittämällä. Anna tulevaisuuden tapahtua vapauttamalla koko potentiaalisi tuleviin tapahtumiin. Vaikka mitä hyvää saattaa syntyä. Pahaakin voisi tapahtua, mutta sitä tapahtuu riippumatta siitä kuinka paljon yritämme kohtaloa kontrolloida.

Aloita tulevaisuus tyhjältä pöydältä. Muotoile itsellesi unelma, jonka puolesta olisit valmis taistelemaan. Anna potentiaalille mahdollisuus ja lähde rohkeasti tuntematonta kohti.

Eikö lopulta ole parempi yrittää ja erehtyä kuin elää elämä ilman mahdollisuutta maailmanluokan menestykseen?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.