Valo

11.11.2015 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Valo

Olen valaistunut.

Kerron heti kärkeen mitä ajattelen, jotta ymmärrät, että tämä kirjoitus kannattaa lukea loppuun. Muutosta ja uutta ajattelua ei johdeta osana yrityksen arkea vaan erikseen sille rakennetussa kasvuympäristössä.

Moderoin kaksi päivää aivan käsittämättömän laadukasta Nexterday –tapahtumaa Helsingissä. Hämmentävän laadukas kattaus ajattelijoita, analyytikoita, journalisteja, johtajia ja asiantuntijoita. Kahden mittavan päivän aikana saimme kaikilta saman todistuksen. Maailma on murroksessa, jonka hyödyntämisessä korostuvat inhmillisyys, avoimuus, yhdessä tekeminen ja yrityskulttuurit. Yritykset muuttuvat vain niiden kulttuuria, asenteita ja toimintamalleja muuttamalla.

Jos johtaminen on mittarilentämistä, innovaation johtaminen vaatii sille rakennetun kasvuympäristön. Mitään lentokonetta ei huolleta tai päivitetä osana turvallista matkaa maailman ääriin. On mahdotonta ajaa samalla rutiinia ja työntää uuden kapuloita organisaation rattaisiin. On hölmöä odottaa uutta ja vanhaa samoilta ihmisiltä ja prosesseilta samanaikaisesti.

Maailmamme kohtaa samanaikaisesti monta muutosta, jotka mahdollistavat ja pakottavat meitä muuttumaan. Urbanisaatio, viestinnällistyminen, digitalisaatio ja hyvinvointi yhdistelmänä pakottavat meidät kehittämään ja tekemään yhdessä asiakkaiden kanssa. Modernia yhteisöä kehitetään ja johdetaan yhdessä asiakkaiden kanssa. ”For the customer, with the customer.” JA johtajalle: ”Be something for someone” jokaisena päivänä.

Pohdin miten suomalaiset juntturajohtajat olisi saatu kuulemaan Nexterdayn sanomaa. Ketään ei voi muutokseen pakottaa vaan ainoastaan motivoida. Kiertäessäni Suomea tunnen meidän jostain ihmeellisestä syystä kaipaavan muka parempia vanhoja aikoja.

Edessä on ehdottomasti parempi aika ja maailma jossa ei ikinä ole ollut parempi elää. Suomalainen trauma on sukupolvi, joka jättää taakseen vähemmän kuin itse sai edellisiltä. Olemme selvästi oman onnemme seppiä. Asenne jossa mitään ei kannata yrittää eikä uutta kokeilla ilman varmaa tietoa kostautuu kovalla kädellä.

Uutta ja ihmeellistä syntyy kun sille annetaan mahdollisuus kasvaa oikeassa ympäristössä. Muutos tulee toimialojen ja yritysten ulkopuolelta yhdistettynä yhteisön kulttuuriin, osaamiseen ja vahvuuksiin. Uudelle on luotava tilaa investoimalla yrityksen taseessa, toiminnassa, organisaatiossa ja arjessa.

Uusi tulee valmiiksi kun se tehdään yhdessä ja erikseen yrityksen asiakkaiden kanssa, uutta ja vanhaa yhdistelemällä ja avoimesti vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Kolmekymmentä vuotta autoja rakentanut tuskin rakentaa rakettia. Toisaalta raketinkin takana on vuosisatainen ymmärrys tekniikan mahdollisuuksista.

Tarvitaan heittäytymistä ja pelotonta halua saavuttaa uutta. Sillä tavalla maailman valot syttyvät uudelle asialle yksi kerrallaan. Elämme maailmassa, jossa meillä jokaisella on mahdollisuus valaista toistemme polkuja. Jakamalla ja välittämällä osaamista ja tietoa valaisemme yhdessä enemmän kuin mikään koskaan aikaisemmin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Katri
2015-11-11 07:09:14

Hyvä postaus! Suomalaisilla on verissä se, että jos haluat menestyä, pitää juosta kovaa. Kalenterit on ensivuodelle saakka täynnä ja se hämärtää näkökykyä siltä miten ison muutoksen äärellä ollaan. Digitaalisuus on monelle sitä, että "panostamme verkkosivuihin".

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.