Vaikuttamisen vaikeus

07.11.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Vaikuttamisen vaikeus

Vaikuttaminen vaikuttaa helpolta.

Helposti syntyy ajatus, että vaikuttaminen on sitä mikä näkyy päällepäin. Ollaan esillä, kerrotaan viestejä ja annetaan ihmisten vaikuttua meidän uskomattomasta tuotteesta. Luullaan väärin, että ihmiset ovat luonnostaan kiinnostuneita uusista asioista ja yrityksistä.

Vaikuttamisen vaikutuksia ei voi ymmärtää ilman kurkistusta tekemisen takahuoneeseen. On aidosti ymmärrettävä miten, kuinka paljon, kuinka usein ja missä vaikutetaan, jotta aidosti syntyy mitattavia tuloksia liiketoiminnassa.

Pääosa tunnistamistani kasvuyrityksistä ei rahoitusvaiheessa markkinoi juuri lainkaan. Sen sijaan, että he rakentaisivat tuotteelleen markkinoita, he kuvittelevat kuten aina Suomessa, että uudet tuotteet revitään käsistä. Ei Suomesta kohta enää uusia tuotteita osteta vaan pelkkiä osaajia ja niiden yhdistelmiä. Firma menee jollain hinnalla kaupaksi, koska siinä on ryhmä ihmisiä, jotka yhdessä muodostavat erityistä osaamista. Pian on aidosti pulaa verkkoa osaavista ja ymmärtävistä ihmisistä.

Markkinointi-ihmiset kysyvät usein kuinka saisin putkinäköisen pomoni ymmärtämään markkinointia. Ainoa tie menestykseen on näytettävä panosten ja tulosten suhde. Kuinka paljon syntyi huomiota, kontakteja, liidejä ja liiketoimintaa. Markkinointi on aidosti kytkettävä osaksi liiketoimintaa. Ajan kanssa panostuksille voidaan tehdä selkeitä investointilaskelmia ja näyttää vaihtoehtoiskustannus saman vaikutuksen rakentamiselle jollain muulla tavalla.

Uusien asiakkaiden, kasvun, liikevaihdon ja tuloksen sijaan markkinointiväki höpisee yhä julkisesti somesta, sisällöistä, mainoksista ja maineesta. Vierasta kieltä suomalaisen yrityksen johdolle. Outoa kieltä tuotantoväelle, joka kuvittelee kaiken hyvän menevän tässä maailmassa kaupaksi.

Markkinoinnin todistustaakka on pystyä todentamaan kasvaneen huomion vaikutus yrityksen arvoon ja liiketoimintaan. Kuinka moni suomalainen sijoittaja tai yritysjohtaja kirjaa strategiaansa yrityksen brändin arvon kasvattamisen? Tuskin kukaan. Markkinointi tekee siis usein työtä jolle ei oikeasti ole tarvetta niiden silmissä, jotka yhtiön omistavat. Ongelma ei koskaan ole ostajan vaan asiasta innostuneen asiantuntijan. Kuinka saan oman osaamiseni ja yritykseni kaupaksi?

Mitäpä jos näyttäisit väittämisen sijaan miten saat tuloksia aikaan.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.