Joku

29.10.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Joku

Yrityksissä tulee jatkuvasti tilanteita, jossa tarvitaan jonkun apua.

Joku puhuja, konsultti, apumies tai mainostoimisto. Tarvitaan osaamista, ymmärrystä, apua ja suoritteita. Yleensä aina on kiire saada jotain aikaiseksi. Paine ja fokus on enemmän jonkun löytämisessä ja suorittamisessa kuin itse tarpeessa ja lopputuloksessa.

Kehityshankkeiden suurimmat virheet tehdään aina niiden alussa.

Suunnitellaan asiat väärin tai erehdytään kumppaneiden valinnassa. Ostetaan joku tekemään jotain kun pitäisi ymmärtää miksi, mitä ja miten asiat tulisi tehdä. Usein nälkäinen kumppanikin onnistuu myymään itsensä tekemään jotain, vaikka ei aivan täydellinen kumppani asiaan olisikaan.

Olen pohtinut mikä saa yhteisön ostamaan keskinkertaista. Olisiko syy siinä, että korporaatioissa iso osa työstä on tuotteistettu siten, että työn kierto on mahdollista ja kuka tahansa voi tehdä useampia eri tehtäviä samassa organisaatiossa. Varsinkin edellisellä vuosikymmenellä uskoimme yleisjohtamiseen, jossa työtehtävien kierto jopa johtoryhmissä oli aivan normaalia. Muistanet Nokian Dream Teamin ja heidän tapansa vaihtaa vastuita hyvinkin nopeasti.

Ulkomaailma on täysin erilainen kuin kulttuuri sinisten seinien sisällä. Jokainen konsultti, kirjoittaja, visualisti ja analyytikko on aivan oma tapauksensa. Olen usein kutsunut konsultointia piittaamattomien ihmisten liiketoiminnaksi, koska siinä pärjää paremmin jos ei välitä onnistuuko asiakas omissa tavoitteissaan vai ei. Niin vaikeaa on muutosten aikaansaaminen yritysten ulkopuolelta.

Digitalisaation johtaminen ja sparraaminen yhtiön ulkopuolelta tuntuu lähes kuolleena syntyneeltä ajatukselta. Tosin voi olla, että rakenteellisesti digitaalinen liiketoiminta kannattaakin synnyttää yhtiönä, venturointina tai omana liiketoiminta-alueena. Niin erilaista on toiminta ja kulttuuri digiajassa. Ja erilainen rakenne mahdollistaa tietenkin verkostojen hyödyntämisen aivan uudella tavalla.

Olen kannustanut asiakkaita valitsemaan konsultteja, jotka eivät tarvitse heidän rahojaan. Siis sellaisia, jotka tekevät enemmän kuin pyydetään, pystyvät valitsemaan työtehtävänsä runsaasta kysynnästä tai tekevän työtänsä rakkaudesta lajiin enemmän kuin henkensä pitimiksi. Rahaa tarvitseva yritystohtori antaa aina asiakasta miellyttävän hoidon. Hyvä konsultti sparraa ja sanoo välillä vaikkei näkemystä pyydettäisikään. Hyvä konsultti kertoo, koska rakastajaa ja haluaa asiakkaalleen hyvää. Parhaat konsultit ammentavat oman hyvinvointinsa asiakkaiden menestymisestä.

Jonkun kumppanin, suoritteen tai konsultin sijaan käytä aikaa itsellesi sopivien kumppanien haarukoimiseen. Siirrä siis tarvittaessa suoritteen tilaamista kunnes tunnistat juuri itsellesi sopivan kumppanin. Ymmärrä mitä oikeasti tarvitset ja kuka jonkun sijaan asiasta oikeasti tietää riittävästi. Älä alennu ostamaan kasvotonta suoritetta tai kaikkea yhdestä osoitteesta vaan käytä energiaa oikean yhtälön rakentamiseen.

Oikeat ihmiset bussissa vievät yrityksesi oikeaan osoitteeseen. Mikään ei ole kallimpaa kuin keskinkertaisen osaamisen tuottama turha työ.

Hyvän työn ja osaamisen tunnistaminen lähtee laadun määrittelystä. Mikä on hyvää ja kuka sitä osaa tehdä? Osaammeko itse määritellä substanssin vai pitääkö sen määritelmästä aloittaa etsintä?

Kun löydämme oikean kumppanin ryntäämmekö vaatimaan tuloksia vai kysymmekö toimittajan ajatusta tehdä asia oikealla tavalla? Kokeneimmilla konsulteilla ja suunnittelijoilla on omat tapansa tehdä asioita usein syystäkin. He ovat parhaita juuri siksi, että tuovat hankkeeseesi täsmällisesti oikean näkemyksen, osaamisen, tekemisen ja tulokset.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.