Lanseeraus

17.10.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Lanseeraus

Saat yleensä vain yhden mahdollisuuden lanseerata uuden ideologiasi, tuotteesi, yrityksesi tai yrityskaupan. Lanseerauksen onnistumista tulisi mitata huomion, keskustelun, uusien seuraajien ja asiakkaiden määrällä. Lanseeraaminen ei ole tiedottamista. Lanseeraus on uuden elämäsi tärkein hetki.

Ihmiset ovat eniten kiinnostuneita asiastasi kuullessaan siitä ensimmäistä kertaa. Uudella on aina uutisarvonsa. Juuri ensimmäisenä päivänä ihmiset innostuvat etsimään tietoa asiastasi, vierailemaan verkkosivustoilla ja lukemaan taustoja tekijöistä ja itse tapahtumasta.

Suomessa kuvitellaan, että huomiota eri asioille on käytettävissä loputtomasti. Ikään kuin olisi ihan sama milloin kerromme, toimitamme ja synnytämme huomiota toiminnallemme. On tärkeää miettiä myös ennakkohuomion rakentamista, odotusarvoa, viraaliteettiä jne. mutta itse lanseerauksessa tärkeää on sekä saada huomiota, että ryhtyä heti  rakentamaan kysyntää ja asiakaskantaa uudelle tekemiselle.

Muistatko kun Jolla kertoi hankkeestaan? Juurikaan mitään tietoa ei tainnut olla yrityksestä ja sen tulevasta tuotteesta saatavilla. Olikohan niin, ettei edes verkko-osoitetta ollut varattu, kun jo tuotteen nimestä puhuttiin. Jolla aiheutti globaalin uutisilmiön, mutta sai vähän jos ollenkaan kapitalisoitua odotusarvoa seuraajiksi käyttäjä- tai faniryhmästä puhumattakaan.

Paremmin lanseerauksessa onnistui tällä viikolla oululainen Solu.co. Hieno ennakkovideo herätti odotuksia tulevasta ja yritys kertoi jo ennakkoon rohkeasti yrittävänsä uudistaa ajatteluamme tietokoneista. Julkistuksen medianäkyvyys esitteli sekä tekijöitä, että jo käynnissä olevaa Kickstarter –hanketta. Tuotteen pääsi siis saman tien tilaaman ja ideologiaa seuraamaan. Itsekin innostuin hanketta tukemaan. Ainoa asia, jota jäin kaipaamaan olisi yhteisöllinen kehittäjien tai asiakkaiden kerho linkedinissä tai facebookissa, jossa asiasta olisi voinut keskustella muiden innostuneiden kanssa. Verkostomainen toimija voisi avata dialogin ja keskustelun ideologiastaan ja tekemisestään jo syntyessään.

Aika moni sanoo, että hyvin meni kun uusi nimi näkyy lehdessä. Itse sanoisin, että hyvin menee kun uudesta ajatellaan parempaa kuin vanhasta ja toimintaa lähdetään sekä tukemaan että seuraamaan. Lanseeraus on mahdollisuus viedä yrityksen toiminta uudelle tasolle kaikilla mahdollisilla tavoilla. Lanseeraus on yksi uusi alku kuten aiemmin kirjoitin.

On inhimillistä ja ymmärrettävää ajatella, että kerrotaan ensin ja tehdään sitten. On loogista ajatella asia kerrallaan. Silti parhaat lanseeraukset käsikirjoitetaan huolella, toteutetaan rytinällä ja hyödynnetään laajasti eri tarkoitukseen, useassa eri kanavassa ja liiketoimintaa harjoittaen. Pokeritermein uusi alku täytyy olla ”All-in” jotta uusi saa mahdollisimman vahvan alun.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.