Vapaus

13.10.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Vapaus

Valinnanvapaus on enemmän pitkäjänteistä vastuullisuutta kuin hetken hötkyilyä.

Vapaus valita aidosti vapaasti syntyy vain pitkäaikaisella ja vastuullisella toiminnalla. Mahdollisuus tehdä mitä haluaa syntyy vasta vastuullisesta itsensä ja osaamisensa kehittämisestä.

Vapaus on itselleni keskeinen arvo. Täydellinen vapaus valita mitä, miten, milloin ja kenen kanssa tekee asioita tarkoittaa jatkuvaa itsestään, osaamisesta, asiakkaista, ympäristöstä ja tekemisestä huolehtimista. Vapaudella on hintansa. Vapauden luominen ja ylläpitäminen on välillä aika raskasta ja yksinäistäkin hommaa. Vastuuttoman vapaudelta katkeaa siivet.

Asioiden on onnistuttava tai vastuu siirtyy jollekin toiselle.

Vapaus ei tarkoita kykyä tai haluttomuutta kuulua ryhmiin. Päinvastoin vapaimmat valitsevat ryhmänsä, aikansa ja paikkansa joustavasti tarpeiden mukaisesti. Pääosalle väestöstä arki on tasapainoilua toiselle tehtävän työn, perheyhteisön ja oman vapauksien välimaastossa. Harva uskaltaa vapauttaa itsensä luomaan, yrittämään tai muuten hiihtämään umpihankea vapautta vaaliessaan. Vapaus tehdä itse tarkoittaa useimmiten vastuuta itsestä, työstä, tuloksista ja yrityksestä. Voi olla että vapauden ihanne sisältääkin kaikista suurimman vastuullisuuden.

Vapaus on arvo joka vaatii pitkäjänteistä suunnittelua. Osaamisen, ympäristön ja talouden tasapainoa. Harvalla on varaa olla vapaa ilman kovaa työtä. Vapauden illuusio sisältää vastuusta luopumista. Todellisuudessa vapauksia valitsevat ottavat organisaatioihin turvaavia enemmän vastuita.

Vapauksien ihanteet pyörivät ihmismielen halussa hallita itse omaa aikaansa. Oikeasti vapaasti ihmisluonnossa elävä kantaa itse vastuuta kaikesta tekemisestään, toisista ihmisistä ja tulevaisuudesta.

Vapaus elää ja yrittää vaatii valtavasti työtä onnistuakseen. Siksi vapaus on harha, jota kannattaa kunnioittaa. Vapautta arvostamalla hyväksymme arvoiksi myös vastuullisuuden, jatkuvan yrittämisen ja pitkäjänteisen suunnitelmallisuuden. Vapaus syntyy vasta kun vastuu kaikesta on otettu itselle. Se tarkoittaa myös vapautta onnistua ja vastata muidenkin onnistumisesta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.