Uusi alku

29.09.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Uusi alku

Uusi strategia, johto, yrityskauppa, nimen vaihtuminen tai ylipäätään tarve uudistua ovat kaikki tilanteita, joissa on mahdollista muotoilla entistäkin parempi yritys.

Voisi sanoa yrityskulttuuriin ja strategiaan liittyvien epäjatkuvuuskohtien olevan muutosjohtamisen parhaita mahdollisuuksia.

Jokaisesta organisaatiosta löytyy parannettavaa. Siksi pahinta, mitä johto voi tehdä uudessa tilanteessa on vähätellä muutoksen tarvetta. Nimi muuttuu, mutta kaikki jatkuu kuten ennenkin on lähes hölmöintä mitä asiakkaille ja henkilöstölle voi viestiä. Vähättelemällä muutetaan asioita, mutta ei anneta niille merkitystä. Ei anneta uusille mahdollisuuksille ja vahvuuksille tilaa onnistua.

Lähes yhtä ajattelematonta on tihkuttaa muutokseen liittyvää informaatiota ja tiputella pienellä neulalla henkilöstön iholle pitkin matkaa. Yritys on jatkuvassa pintaremontissa ja epätietoisuus ja epäselvyydet asioiden hoitamisesta kalvavat organisaation sisällä. Eletään uuden ja vanhan välissä, jossa on vaikea hahmottaa mitä nyt ja seuraavaksi ollaan tekemässä.

Hyvä idea on tehdä uuden ja vanhan väliin selkeä raja. Tänään ja tästä eteenpäin uudistumme merkittävällä tavalla. Jokainen asiakas ja henkilökunnan jäsen suostuu ja haluaa muutosta kun uudesta muotoillaan entistä parempi tarina, mahdollisuus ja jokainen menee urallaan eteenpäin. Myös asiakkaille on löydettävä entistäkin vahvempi tarina. Hyvä tarina kumpuaa uuden joukkueen luomisesta. Hyvässä joukkueessa asiakkaalla, omistajalla, tekijällä ja kumppaneillakin on paikkansa. On onnistuttava luomaan uusi me. Se rakentuu jokaisesta arvoketjussa pelaavasta osaajasta.

Turhan usein uusi alku vesitetään viestimällä asiakkaille ja henkilöstölle yrityksen omistajien ja johdon unelmaa. Olemme suurempi, tavoittelemme enemmän ja haluamme sitäsuntätä ovat pääasiassa ylimmän johdon ja omistajien tavoitteita, jotka aiheuttavat asiakkaalle ja tekijöille enemmän huolia kuin ilon aiheita. Asiakas kysyy vieläko he ovat tärkeitä ja tekijä pohtii, että vieläkö tässä joudutaan entistäkin enemmän samalla rahalla venymään.

Muutosjohtaminen on vaikea, mutta äärimmäisen positiivinen mahdollisuus. Oma urani yritysmuotoilijana käynnistyi 2004 Rautaruukin kääntyessä Ruukiksi. Sen jälkeen meni lähes vuosikymmen suomalaista teollisuutta ja palveluyrityksiä uudistaessa. Viime vuosikymmenellä oli muotia rakentaa one-company-strategioita. Nyt näyttää tuuli taas puhaltavan portfolio-ajattelun suuntaan. Yrityksistä muotoillaan ketterämpiä ja johdettavampia verkostoja. Kymmenet onnistuneet ja epäonnistuneen johtamisen tarinat loivat pohjan yritysmuotoilun kehittämiselle.

Muutosjohtamisessa yrityksen sisällä ollaan ehkä liian usein tietävinään mitä pitäisi tehdä. Muutostilanteet ovat mahdollisuuksia, joissa kannattaa aina käyttää ulkopuolista osaamista. Uudet mahdollisuudet ja asiakkaan hyödyt on helpompi hahmottaa ulkopuolisena ilman historian tai sisäpelin tuomaa poliittista taakkaa. Asiakkaat, henkilöstö ja kumppanit ovat kriittisimpiä johdon uusille jorinoille. Siksi yrityksen tarinaan, muutoksen viestimiseen ja jalkauttamiseen kannattaa aidosti satsata rajusti. Jokaisesta viestistä viedään vähintään puolet uskottavuudesta markkinointipuheena, joten viestien on syytä olla onnistuakseen timanttisia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.