Yksinkertainen

22.09.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Yksinkertainen

Keep It Simple –ajattelu saattaa olla maailman väärinkäytetyin termi.

Sekoitamme sujuvasti tyhjyyden, keskinkertaisuuden ja täydellisen muotoilun merkitykset. Suomessakin sanotaan ”pidetään se yksinkertaisena” kun halutaan tehdä vähän, helppoa ja irrelevanttia.

Pyhä yksinkertaisuus lähtee kaiken turhan karsimisesta. Ylimääräisen tilalle nousee täydellinen muoto, käytettävyys ja käyttökelpoisuus. Intuitiivinen käyttöliittymä, esine, rakennus tai filosofia.

Yksinkertainen ei ole tyhjä. Se on tunnetta, käyttökelpoisuutta ja suuruutta täynnä.

Suomi on arkkitehtuurin ja muotoilun supervalta. Aallon kuuluisat muodot ponnistavat luonnon luomista ja yksinkertaisen elämän ylistämisestä. Kaikki on harkittua, integroitua ja käyttökelpoista. Tarkasta Aallon ajatus kesämökistä –ihme jos joku ei keksi niitä ryhtyä rakentamaan.

Parhaat palvelut verkossa ovat täysin aistinvaraisia. Sinulta ei kysytä mitään, liittyminen on yksinkertaista ja palvelu alkaa heti. Suomalainen ei epäröi aloittaa palvelukokemusta reilusti lomakkeen täyttämisellä ja henkilötietojen vaatimisella. En ole lukenut yhtään Talentumin artikkelia verkossa Summa –palvelun lanseerauksen jälkeen. Harvoin ostan verkosta jos Paypal –maksaminen ei ole sallittua. En vaivaudu käyttämään palvelua, joka ei ole aidosti käyttäjälähtöinen.

Yksinkertainen ei ole tyhjä eikä keskinkertainen. Yksinkertainen on nerokas. Ehkäpä meillä menee sujuvasti sanat simple ja simplicity sekaisin. Liian paljon tehdään Suomessa Ladoja maailmaan, joka parempaa janoaa.

Huonoa palvelua verkossa perustellaan sen ja kulttuurin nuoruudella. Kaiken rakentamisen valuviat tehdään aina suunnittelun alussa. Olisikohan sittenkin parempi lisätä osaamista ja ymmärrystä ennen kuin aletaan hutkia?

Olen viihdyttänyt itseäni ajatuksella Minimalist Networkista – yhteisöstä joka twiittaa kerran vuodessa. Palvelusta, joka hakee ja hipoo täydellistä. Ehkäpä sen aika on Digitalistin jälkeen. Työ tuntuu olevan vielä kesken ja saattaa viedä koko elämän. Yksinkertaisuuteenkin uskaltamista ja löytämistä  täytyy vielä harjoittaa tuhansia kertoja.

Älä ajattele hyvän olevan esteetikkoja ja vaativia varten.

Ajattele meitä vammaisia, jotka eivät jaksa tai osaa lukea, nähdä tai käyttää palveluita, joissa rima on olematon. Suomalainen loistaa mielellään poissaolollaan. Siitä ei ole mitään hyötyä meille muille.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2015-09-22 05:07:03

Nyt olet Ville asian ytimessä. Yksinkertainen on helppoa, kaunista, laadukasta, toimivaa ja juuri sitä mitä me haluamme, mutta emme ole huomanneet, kun sitä ei ole ollut yksinkertaisesti meille esitetty.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

harri
2015-09-22 13:20:42

Hyvä pohjustus ja hyvä artikkeli. Olen itse "pelleillyt" minimalisti ehdoilla ja toimilla tekemättä siitä sen suurempaa numeroa ja huomannut sen käyttökelpoisuuden.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.