Suomen tarina

19.09.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Suomen tarina

Sain osuvan muistutuksen kuluneella viikolla muutosjohtamisen ytimestä. Tarvitaan uusi tarina. Nyt Suomi tarvitsee uuden tarinan. Kirjoitin siitä oman versioni.

Suomen valtio on valtava menestystarina. Tarina kansasta, joka nousi Venäjän varjosta itsenäiseksi, vauraaksi ja kukoistavaksi kansakunnaksi. Hyvinvointi kasvoi lopulta niin suureksi, että kansa, ajatukset ja todellisuus lähtivät eri suuntiin. Hyvinvointi tuli liian kalliiksi. Kulut karkasivat käsistä eikä uutta syntynytkään tarvittavaan tahtiin.

Suomalaiset huomasivat pian olevansa yhdistyneen Euroopan taloudessa pohjasakkaa. Tarvittiin uusi talvisodan henki ja tarina, joka yhdistäisi suomalaisia uudestaan yrittämään ja nostamaan yhteisö takaisin maailman mallimaaksi.

Putkinäköinen insinöörikansa teki maan pelastamisesta insinöörimäisen yksinkertaisen projektin: Jokaisen tulisi aloittaa uusi asia.

Yksi uusi asia

Kansakunta päätti haastaa jokaisen suomalaisen passinhaltijan aloittamaan yhden uuden asian. Sijoittamaan remonttiin, aloittamaan harrastuksen, perustamaan yrityksen tai lahjoittamaan omastaan apua tarvitseville.

Yksi uusi asia oli rakastettava salajuoni pysähtyneen talouden käynnistämiselle. Lama ja apatia päättyisivät heti, kun enemmistö kansasta ryhtyisi pyörittämään talouden pyöriä. Palkkaamana remonttimiehiä, ostamaan kotimaisia tavaroita, vaihtamaan autoja, asuntoja ja arvopapereita. Suomalainen tarvitsi toisen suomalaisen apua.

Hallitus, oppositio ja ammattijärjestöt näyttivät kolmikannan todellisen voiman ja ryhtyivät yksimielisesti tukemaan yhden uuden asian ideaa. Pekkaspäivät uuden tekemiseen, pikkusen lisää kulutusta lomallakin ja ennen kaikkea omat työpaikat ja niiden tulevaisuus yhden pykälän eteenpäin.

Kansallinen Yle tarttui  yhden uuden asian ideaan. Se järjesti ison konserttitapahtuman uusille kappaleille ja artisteille, keräsi rahaa uusien suomalaisten tukemiselle ja esitteli eri kanavilla yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen uusia asioita ympäri maan. Yhden uuden asian puolesta kamppailtiin kaikilla ylen kanavilla ympäri vuoden. Pienetkin ihmiset ja siivoojan palkanneet pääsivät kertomaan osallistumisesta Suomen uudistamiseen.

Paljon parjattu julkinen sektorikin terästäytyi uuden luomiseen. Isot kaupungit yksityistivät lisää palveluitaan, luopuivat turhasta ja ELY –keskukset viestivät ja kurssittivat uuden tekemisen ryhtyvien puolesta paikallisesti. Vuoden aikana Suomeen saatiin yli 100 000 uuden asian yrittäjää. Suomen tarina oli yhteisen jakamisen ja yrittäjyyden tarina.

Uuden asian yrittämisestä tuli valtava kansalaiskeskustelu. Oli muodikasta kysyä kaverilta mitä uutta sinä olet aloittanut ja rehennellä omilla aloituksillaan. Tärkeintä ei enää ollutkaan omat saavutetut edut vaan jokaisen ryhtyminen huomisen rakentamiseen.

Tasavertaista ei ollutkaan se mitä annettiin, vaan se mitä jokainen sai antaa toisilleen.

Amerikkalaiset lehdet olivat vuosikymmeniä kirjoittaneet suomalaisesta ihmeestä, joka torjui naapurinsa aggression, maksoi sotakorvaukset ja rakensi Nokian. ”Only in Finland ”-hokema sai globaalit siivet maailman ihmetellessä suomalaisten sisua ja halua palauttaa kansakunnan menetetty maine.

Suomalaisten suurin opetus maailmalle ja toisilleen oli jokaisin halu antaa ja auttaa toista suomalaista yhteisen tulevaisuuden rakentamisessa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pia Behm
2015-09-19 10:18:38

Kiitos Ville hyvästä kirjoituksesta. Minäkin yritin eilen herätellä savonlinnalaisia siihen, että me jokainen voisimme kantaa kortemme kekoon eikä vain odottaa mitä kaupunki tekee meidän puolestamme. Katsotaan kuinka käy. Herättely löytyy täältä http://parastasavonlinnassa.fi/savonlinnan-talvikampanja/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

harri
2015-09-20 05:16:11

Yes Ville, this is where it's at. Keep it coming!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Milla
2015-09-20 07:50:19

Ongelma on parhaillaan se, että nykyinen vienti ei tuo tarpeeksi tuloja, että nykyistä mallia voidaan pyörittää ilman valtion huomattavaa velkaantumista, joka saattaa kostautua myöhemmin. Kotimainen kulutus lisääntyy, kun palkkoja lisätään, mutta nyt niitä ollaan laskemassa, joten tämä suomalaisten toisiltaan ostaminenkin vähenee. En myöskään näe, että miten saat julkisen puolen yksityistämisen liitettyä tähän. Thatcher yksityisti kaiken 80-luvun lopulla ja loi ykisyisiä monopoleja, jotka saivat näin ollen verotusoikeuden ja ovat tätä aivan kiitettävästi käyttäneet. Tämä on luonut taloudellista toimettomuutta sen takia, että yksityiset monopolit näkyvät muiden tuotteiden hinnoissa, jotka eivät pärjää markkinoilla, koska yksityiset monopolit aiheuttavat korkeita tuotantokustannuksia. Onhan yksityistämisestä tietysti usein ollut myös hyötyä. Ei valtion omia raksa- putki- parturifirmoja kannata perustaa, sillä näillä aloilla löytyy jonkun verran kilpailuakin. Omassa kotikaupungissa tosin palkkojen maksu ulkoistettiin ja nyt palkat tulevat tosinaan kuulemma kuukaudenkin myöhässä, kun on tainnut yrittäjä antaa liian alhaisen tarjouksen eikä ole varaa\halua palkata lisää työntekijöitä.

Taloutemme kasvoi viime kvartaalilla, joten emme myöskään ole lamassa. Stagnaatiosta puhumisen hyväksyisin.

Emme myöskään ole lähelläkään Euroopan pohjasakkaa velkaantumisella tai bkt\henkilö mitattuna, joten ei kannata purematta niellä EK:n propagandaa.

Yrittäjien liisääntyminen, jos tämä aiheuttaisi tuotteiden tai palveluiden vientiä olisi ainoa kohta, joka reaalistisesti toimisi valtion elvytyksen kera tässä tilanteessa. Itselläni on kuitenkin varsin suurta inhoa itse yrittäjä sanaa vastaan ja kutusisinkin heitä mielummin esim. tekijöiksi ja yrityksellekin sopisi paremmin nimeksi pyrkimys, sillä tällöin ollaan menossa jotain kohti, eikä vain puuhastella niitä näitä. Yhtiö on ihan jees myös, mutta sen käyttö tietyissä yritysmuodoissa aiheuttaa lakisääteisiä sekaannuksia.

Suomessa ei olla vielä valmiita globalisaation, sillä liian pitkä aika, liian vähäistä kilpailua on korruptoinut tekijämme, eikä heistä ole tekemään tarpeeksi tehokkaasti ja myymään tarpeeksi uskottavasti. Suomalaisilla on vielä anteeksi, että olen olemassa ja kommunismin kaltaista apatiaa taustalla, jolloin uhriudumme, emmekä ole vaikuttajia asioissa.

Itse kuitenkin näkisin, että suomalaisten identiteettiä tulee muuttaa, eikä tekemisen tasolla tehty muutos ole tarpeeksi.

Se keitä me olemme ja miksi olemme olemassa tulee iskostaa suomalaisten päähän jo koulussa, sen sijaan että opettelemme kaikkea turhaa sälää siellä. Esim. ihmisten välistä vuorovaikutusta opetellaan lähinnä haukkumisten, tappeluiden ja monien muiden erehdysten kautta, mutta kukaan ei kerro, että miten maailmassa tulisi kommunikoida ja kommunikointi on eräs tärkeimmistä asioista maailmassa, joten miten onnistua kommunikoinnissa kannattaisi mielestäni panostaa huomattavasti enemmän kuin esim. sijamuotoihin.

Yhden uuden asian johtotähtenä loisti mielestäni toisten auttaminen ja tämä onkin erittäin hyvä lähtökohta tarinalle, jonka lisäksi meidän tulisi mielestäni säilyttää maa, jossa kaikilla on mahdollisuus nousta taustaansa katsomatta, miten korkealle tahtoo. Kansa, joka on sivistynyt ja täynnä intoa luoda uutta ja taitoa tarjota innovaatioitaan myös muulle maailmalle. Suomen tarkoitus ja tehtävä on mielestäni luoda maailman onnellisin kansa, joka jakaa onnellisuuttaan myös kansakunnille ympärillään. Itse vanhana keittiöpsykologina lähtisin ihan koulutuslaitoksen aivopesusta luomaan tätä maata, enkä niinkään pienten tekojen kautta, sillä pikku puuhastelu on verrattavissa facebookin tykkäämiseen, kun taas identiteettitason muutokset pysyvät matkassa aina siihen asti, kun joku aivopesee ne pois. Olemme olemassa toisiamme varten. Jobsin, Muskin ja kumppaneiden tarkoitus on ollut luoda toisille jotain kaunista ja sellaista, millä on heille jotain arvoa. Tämä on mielestäni erittäin tärkeä asia, eikä meidän kannattaisi liiaksi fokusoitua rahallisiin ongelmiin, sillä keskuspankista valtio saa, niin paljon rahaa, kun jaksaa näppäimistöön numeroita hakata. Suomella ei valitettavasti tällä hetkellä ole omaa keskuspankkia, kiitos euron ja hölmöjen poliitikkojemme. Mitä enemmän taloudessa on rahaa, sitä enemmän hölmöjäkin ideoita rahoitetaan ja toisinaan hölmöistäkin ideoista saattaa kasvaa uusia Nokijoita, joten olen hieman huolissanni tilanteesta, jossa meitä ollaan sisäisellä devalvaatiolla viemässä Kreikan tielle, jossa emme tosiaankaan vielä ole. Vaihtoehtona sisäiselle devalvaatiolle olisi ollut sisäinen inflaatio Saksassa, joka nyt vihdoin on näyttänyt käynnistyvän, mutta ehkä hieman liaan myöhään, sillä monen maan tarina on on muuttunut tuhkimotarinaksi ilman prinssiä.

EU ja yhteinen valuutta tarkoittaakin sitä, että tarvitsemme myös yhteisen Eurooppalaisen tarinan, joka antaa tälle tuuliajolla olevalle haaksirikolle suunnan. Suomi ei yhtenä pienenä miehistön jäsenenä pysty hirveästi vaikuttamaan omiin asioihinsa tällä hetkellä. Kamalinta tässä on se, että paatiltamme puuttuu kapteeni aivan täysin, vaikka Juncker sellaista ehkä leikkiikin, niin visiota meillä ei näytä olevan.

Tämän hetken paniikkiajattelu estää ihmisiä tomimasta, sillä olen Krishnamurtin kanssa samaa mieltä siitä, että hiljaisuudesta nousee luovuus ja uudet ideat. Ei paniikista, jossa ollaan apua, mitä teen ja jumitetaan vanhaa mielen sisältöä. Tarvitsemme uutta mielen sisältöä ja siihen tarvitsemme mielen rauhaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri
2015-12-06 11:35:59

Milla, sattumalta näin nyt kommenttisi ja oli pakko vastata kun tavallaan siitä asti kun muutin USAsta Suomeen n 20v sitten olen viestittänyt tätä samaa keskeistä teemaa, lähinnä myynnin edistämisessä. Aina kun kumppani sisäistää ja hyväksyy että esim kilpailu on kaikkea muuta kuin huono asia ja koska sitä ei vieläkään tahdo automaattisesti syntyä tässä maassa on sitä syytä opiskella niiltä jotka sen osaavat, tuloksia on syntynyt ja syntyy. Valitettavasti kulttuurillinen ohjaus on tätä teemaa vastaan, ja siksi oli mukava lukea kommenttisi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

veli Leppäjuuri
2015-09-20 17:16:43

Olisihan se hienoa, mutta puolueet liitot ynnä muut korporaatiot eivät luovu vallastaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ali Harlin
2015-09-21 03:50:28

Uuden aloittaminen on merkki aktiivisuudesta. Yhtä tärkeää on saattaa valmiiksi. Kaksi syytä: vain valmiit asiat jäävät vaikuttamaan ja loputtomat keskeneräiset varaavat resurssit. Samoin on tärkeää luopua vanhasta kun uusi on parempi. Uskallusta kumpaankin, sillä sitä se muutos on.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olli
2015-09-23 05:33:48

Piristävä avaus. Mukavaa vaihtelua nykyiseen "keskusteluun" jossa laitetaan blogit ja somet sauhuten hirvittävä tarmo sen todistamiseen, että "ne toiset" (porvarit, vasemmisto, EK, SAK, hallitus, oppositio) ovat väärässä ja ajavat Suomea ojaan. Kuitenkaan tämä negatiivisuus ei johda mihinkään.

Myönteistä tekemistä tarvitaan, valtaosa ihmisistä on siihen sitoutunut ja valmis. Tätä pitäö vain puskea eteenpäin ja aktivoida ihmisiä siihen. Puolueet ja järjestöt antavat kyllä tukensa kun homma toimii.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Hannu
2015-09-30 08:02:55

Hienoa Ville,

Kaikki vain miettimään ja toteuttamaan yhtä uutta juttua. Unohdetaan ajatus ettei niin voi tehdä, ei ole varoja tai resursseja vaan tehdään vain. Niin sotakorvauksetkin aikanaan hoidettiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-09-30 14:00:39

Näin juuri! #yksiuusiasia kerrallaan! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula
2015-12-06 09:02:04

Maailma paranee lakupala kerrallaan, ei yrittämällä muuttaa kaikkia suuria asioita kerralla. Hyvä kirjoitus Ville, tällainen asennemuutos tarvitaan, jos jokainen muuttaa yhden asian elämässään, on se yli viisi miljoonaa asiaa....

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.