Opetus

12.09.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Opetus

Digitalisaatio on jo muuttanut oppimisen. Osaamme hakea, jakaa ja jalostaa tietoa verkossa, viihdymme pelimäisten sovellusten äärellä ja opimme toisiltamme. Milloin opettaminen muuttuu?

Tulevaisuudessa työpaikkoja luodaan osaamisten ja erikoistumisen ympärille enemmän kuin tasapäistäviin organisaatioihin. Taidoilla on titteleitä suurempi arvo. Tarvitsemme ihmisiä joilla on intohimoa ja uudenlaisia erikoistaitoja. Tiedon visualisointi, analytiikka ja digitalisoituvat luovat alat ovat esimerkkejä uuden ajan ammattitaidoista.

Miten taitoja opitaan? Vapauttamalla sekä opettaminen että oppiminen. Opetussuunnitelma on tärkeä, mutta vielä tärkeämmäksi muodostuu mitä muuta oppilas oppii opetuksen aikana.

Kasvattajasta kasvaa kouluttajan lisäksi arvon kasvattaja.

Koulut ihmettelevät miten suhtautua uuteen ympäristöön ja älykkäisiin sovelluksiin. Saako oppituntia kuvata ja tietoa jakaa avoimesti? Minun vastaukseni on ehdottomasti. Vapauttakaa tieto ja sen jakaminen. Antakaa oppilaille lupa kasvaa ja kehittyä avoimissa ympäristössä ideoita ja osaamista törmäyttäen.

Avoimuudella ei ole mitään tekemistä väärinkäytösten kanssa. Vapaus viestiä ja julkaista tai tallentaa liittyy vähän tai ei ollenkaan pahuuteen. Mitä tahansa voi käyttää väärin niin halutessaan. Estämällä, sulkemalla ja kieltämällä estämme uuden ja erilaisen kasvun mahdollisuuden. Miksi leikata tulevalta siivet?

Tarvitsemme sekä opetukseen että henkilöstöjohtamiseen lisää ajattelua henkilökohtaisesta kasvamisesta ja kehittämisestä.

Valvomisesta on päästävä oppimisen valmennukseen.

Urheilussakin valmentaja miettii valmennuksen valmennettavan ehdoilla. Miksi ei samoin myös kouluissa ja koulutuksissa?

Tieto on harvoja asioita maailmassa, jonka arvo kasvaa sitä avoimesti jakamalla. Se rikastuu, saa vastustusta tai vesittyy epäkiinnostavan? verkon syövereissä. Miksi ihmeessä estäisimme tiedon syntymistä tai kulkua? Mikä on pahinta mitä voi tapahtua?

Mitä jos tapahtuisikin jotain aivan suurenmoista?

Data on tulevaisuuden öljy. Tarkoitan hokemalla sitä, että tulevaisuuden yritysten arvo ja liiketoiminta tulee rakentumaan asiakastiedon ja –suhteiden päälle. Ennen öljy voiteli koneita, nyt tieto auttaa tunnistamaan asiakkaiden tarpeita, palvelemaan ja toimittamaan tuotteita ja palveluita joille on kysyntää. Tiedon vallankumous leviää myös terveydenhoitoon, oppimiseen, julkishallintoon ja järjestöihin.

Oppiminen tapahtuu parhaiten avoimessa ympäristössä, joka kannustaa jakamaan, välittämään ja luomaan uutta tietoa ja taitoja. Annetaan oppivalle vapaus luoda oma menetelmänsä ja motivaationsa oppimiseen. Annetaan työkalut tiedon ymmärtämiseen ja jalostamiseen. Rakennetaan tulevaisuus tiedon varaan estämisen ja sulkemisen sijaan.

Puhun lauantaina 12. Syyskuuta kaksi kertaa koulutusalan #NETFORUMISSA Helsingissä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.