Innovaatio

02.09.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Innovaatio

”Työntäkää innovaatiot perseeseenne”

Varsin oivallinen ja ymmärrettävä reagointi yrityksestä työntää uusi ja tuntemattoman asia sille kuulumattomaan paikkaan. Näinhän uusia asioita usein esitellään. Innostuksen vallassa tiputellaan arkeen tai tuputetaan verhoiltuna vaikeiden ja keksittyjen käsitteiden risusavottaan. Lokkijohtaja pyörähtää paikalle, kakkaa henkilöstön niskaan ja poistuu nopeasti paikalta. Tiedän kokemuksesta.

Aika monessa yhteisössä sana innovaatio on inflatoitunut merkitsemään loputtomia kehityshankkeita joissa ei koskaan saada mitään konkreettista aikaiseksi. Aika moni on pettynyt johdon ja yhteisöjen lupauksiin ja haaveisiin muutoksista. Ei ihme että innovaatiolla menee apatian keskellä aika heikosti.

Toivon liekki elää silti ja leviää varmasti. Tapaan useita yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat ottaneet innovaation ensimmäisen ja tärkeimmän askeleen. He ovat kypsyneet tai kasvaneet valmiiksi vastaanottamaan uudenlaista ajattelua.

Innovaatio on syytäkin työntää pimeään paikkaan, jos sen ymmärtämiseen ja vastaanottamiseen ei tehdä riittävästi töitä. Innovaatio muuttuu vihatuksi muukalaiseksi jos sen luonnetta, tarkoitusta, tarkoitusperiä ja vaikutuksia ymmärretä. Juuri tämän takia niin moni hieno uusia asia ja versio ottavat enemmän aikaa tulla hyväksytyiksi kuin osaamme kuvitella.

Uuden tekeminen ja uudistaminen täytyy olla aina organisaation yhteinen haaste. Ihmisille on annettavaa ideoita, aikaa ja rohkeutta innostua kokeilemaan ja rakentamaan uutta. Ei kukaan halua uusia vieraita asioita lähelleen ilman ennakkotietoa niiden vaikutuksista. Ilman asenteen omaksumista ei synny sitoutumista, tekemistä eikä tuloksia uuden toimintatavan synnyttämiseen.

Innovaatiota synnytetään luomalla ensin ymmärrystä uusista mahdollisuuksista. Organisaatioon on syytä rakentaa yhteinen paikka tai prosessi, jonka tehtävänä on luoda, esitellä ja tuottaa ymmärrystä innovaatioiden luonteesta ja mahdollisuuksista. Yhteisen kasvukeskuksen tai ohjelman tärkein tehtävä on synnyttää todistusta, kokeiluja ja nopeita onnistumisia innovaatioiden mahdollisuuksista. Näin synnytetään kulttuuria, jossa uusi ei tunnukaan enää niin vieraalta ja ymmärretään uuden ajattelun kuuluvan osaksi yhteisön toimintaa.

Innovaatio-organisaation tärkein tehtävä on synnyttää ideoiden, kokeilujen ja onnistumisten kautta uutta normaalia vallitsevaan arkeen.

Ei kukaan Suomessa pysty eikä halua ottaa innovaatioita vastaan.

Silti toimintaympäristö muuttuu nyt yritysten toimintaa nopeammin. Sama tauti näkyy niin julkisella- kuin yksityiselläkin sektorilla ja järjestökentässä. Tiedämme tarvitsevamme muutosta, mutta monella on tarvittavat taidot, työkalut ja rohkeus hukassa. Tarvitsemme poikkeustiloja ja toimintamalleja joiden tehtävä on luoda, tuoda ja totuttaa meille uutta.

Yritys voi onnistua innovoimaan tai muuttaa toimintaansa ymmärtämällä ensin ihmistä, sitten toimintoja ja lopuksi työkaluja. Varmista siis uutta pohtiessasi että:

1) Aloitat koko organisaation ymmärryksen parantamisen oivalluttamalla riittävästi uuteen aiheeseen. Anna ihmisten itse löytää uusi ja parempi vaihtoehto!
2) Luot kulttuuria, jossa kokeillaan uusia asioita ja saavutetaan nopeita ja helppoja onnistumisia
3) Synnytät osaamista ennen työkaluja. Turha investoida työkaluihin ennen kuin asenteet, osaaminen ja toimintaympäristö tukevat työkalujen käyttöönottoa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.