Järki ja tunteet

01.09.2015 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Järki ja tunteet

Pääsin mukaan muotoilemaan finanssialan kasvuyritystä.

Yritys on siirtymässä seuraavaan kasvuvaiheeseen ja halusi muotoilla yritystarinaa, ilmettä ja viestintää strategiaa vastaavaksi. Tavoitteena on inspiroiva tarina niin tekijöille kuin asiakkaillekin, selkeästi erottuva markkinapositio ja sitä tukeva kommunikaatio.

Pankkiirien kanssa on aina hauska keskustella. Finanssialalla vältetään, kartoitetaan ja otetaan riskejä. Ala on yleensä konservatiivinen, haluaa viestiä vastuullisuutta ja ilmeisesti poistaa yksilön aiheuttaa riskiä pukeutumalla kaikki samanlaisiin räätäleiden suunnittelemiin turva-asuihin. Baariin pöllähtävä pankkiirijengi on aina mukava tuulahdus 1800-luvulta.

Sijoittamista ja riskinottoa perustellaan järjellä. Halutaan puhua hyvistä sijoituksista, onnistumisesta ja järkevistä valinnoista. Tunteita pelätään vaikka juuri niitähän sijoitukset, sijoittaminen, vaurastuminen ja riskinotto aiheuttavat. No ei ainakaan taideta haluta lisätä tunnetta peliin kun vatsa on jo valmiiksi sekaisin.

Silti finanssiala näyttäytyy aivan toisenlaisena kuin rationaalinen ja vastuullinen arvon kasvattaja. Pankkiirit ja johdon konsultit kietovat itsensä kalliisiin merkkituotteisiin, joissa nimenomaan maksetaan tunteen tuomasta arvosta. Suosittuja ovat raskaat sveitsiläiset kellot, saksalaiset merkkiautot ja kalliit vaatteet. Pukeudutaan menestykseen sanot sinä.

Oikeasti lähes kaikki mitä pankkiirit elämästään ja vapaa-ajasta näyttävät ovat huonoja sijoituksia. Autot, veneet ja muut merkkituotteet. Ajattelet että rahaa on niin paljon, että sitä riittää tuhlattavaksikin. Mutta ajaako silloin ihmistä ja taloutta järki vai tunteet?

Turha pelätä tunteiden voimaa ja vaikutusta. Ei vahvat tunteet tarkoita huonoa ajattelua tai päätöksentekokykyä. Päinvastoin vahvat tunteet itsestä, yrittämisestä ja ympäristöstä rohkaisevat ottamaan isompia riskejä ja tavoittelemaan parempia tuottoja. Ilman riskiä ei ole tuottoja eikä koskaan Vincitejä tai Supercellejä. Parhaat riskit otetaan vahvojen tunteiden voimaannuttamana.

Miksi viestiä pelkkää järkevyyttä kun aina kuitenkin ollaan tekemisissä suurten tunteiden kanssa? Miksi hapuilla turhaan tasapainossa kun tietää tunteiden kuitenkin vievän vallan?

Eikö vahvoja tunteita molemmin puolin voisi yhdistää ajatusten ydinvoimalaksi? Pelkäätkö järjen katovan tunteiden roihutessa? Mitä jos järki ja tunteet kohtaisivat? Älä turhaan haaveile olevasi tunteile immuuni – sen sijaan ryhdistäyty ja ota kaikki irti uutta rakentavista tunteista.

Olemalla rehellinen, relevantti, aito ja ehjä osa ympäristöäsi herätät vahvoja tunteita, jotka tuovat asiakkaat ja kaupat luoksesi. Naamiaisasuihin pukeutuvat robotit ja epäuskottava finanssifasadi Fazerin sinisineen tuskin vakuuttaa yhtäkään.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.